tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3290
EURO
35,0804
ALTIN
2.292,31
BIST
8.982,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

NFT dünyasında güven sorununa yerli çözüm

NFT dünyasında sanat eserleri binlerce, milyonlarca dolar veya euro karşılığında el değiştirebiliyor, hatta dünyanın en ünlü sanat müzayede …

NFT dünyasında güven sorununa yerli çözüm
11.08.2022 14:06
0
A+
A-

NFT dünyasında sanat eserleri binlerce, milyonlarca dolar veya euro karşılığında el değiştirebiliyor, hatta dünyanın en ünlü sanat müzayede evlerinde satılabiliyor. Bu sistemdeki sanat eserlerinin sahte veya çalıntı olup olmadığının nasıl anlaşılacağı ise sistemin en önemli bilinmeyenlerinden biri. Yerli çözüm Artcert, bu ekosistemdeki güvenlik sorununa çözüm üretti.

Finansal piyasalar için kripto para birimleri neyi temsil ediyorsa, sanat dünyası için de NFT benzer değeri temsil ediyor. Dijital evrendeki varlıkları ifade eden NFT sistemindeki sanat eserleri herhangi bir dijital dosya türü olabiliyor: Bir sanat eseri, bir makale veya müzik. Önemli ayrıca gerekli bir yenilikçilik olarak değerlendirilen bu dünya, içinde bilinmezlikleri de barındıran yeni ayrıca değerli bir sistem olarak görülüyor. NFT dünyasında sanat parçaları binlerce, milyonlarca dolar veya euro karşılığında el değiştirebiliyor, hatta dünyanın en ünlü sanat müzayede evlerinde satılabiliyor. Bu sistemdeki sanat eserlerinin sahte veya çalıntı olup olmadığının nasıl anlaşılacağı ise sistemin en önemli bilinmeyenlerinden biri.

Sanatçılar da alıcılar da rahat edecek

Yerli girişim ArtCert, bu bilinmeyeni gidermek için yeni kurulan bir girişim şirketi. NFT sistemindeki mevcut ayrıca potansiyel ekosistem için güven inşa etmeyi hedefleyen şirket, sanat dünyası, içerik oluşturucular ayrıca alıcılar için çözüm sağlıyor. Çözümü fiziksel dünyada olduğu gibi, “özgünlük sertifikaları” oluşturarak sunuyor.

NFT dünyasında özgünlük sorunu bitecek

Bilişim sektöründe uzun yıllar üst düzey yönetici olarak çalıştığı şirketlerde ekipleriyle birlikte blok zinciri üzerine projeler geliştiren ArtCert’in kurucu ortağı Can Orhun, “Sanat piyasasının oluştuğu ayrıca geliştiği ülkelerde, bir sanat eserini satan veya üreten sanatçılar, galeriler ya da müzayede şirketleri tarafınca verilen bir sertifika ile eserin sahte, çalıntı veya orijinal eser olup olmadığı belgeleniyor. NFT dünyasındaki üretilen sanat eserlerinin özgünlüğünün kanıtlanması kritik öneme sahip. ArtCert olarak bu dünyadaki eserler için NFT ayrıca blok zinciri platformlar üzerinde üretilecek bir “Özgünlük Belgesi” (Certificate of Authenticity) ile bu soruna çözüm getiriyoruz.” bilgisini verdi.

Nasıl çalışıyor?

ArtCert tarafınca üretilen dijital sertifikada sanatçının doğrulanmış kimlik bilgileri, eserin adı, eserin oluşturulma tarihi, boyutları, özellikleri, basım sayısı ayrıca diğer bilgilendirmeler yazılıp imzalanıyor. Bütün sanatçılar ilk sertifika basımından önce bir kereye özgü olmak üzere resmi bir kimlik belgesi ayrıca yüz yüze görüşme ile doğrulanıyor. Blok zinciri sözleşmelerin, iş ayrıca ödemelerin tanımlandığı, doğrulandığı, depolandığı ayrıca dijital olarak kaydedilip imzalandığı bir sistem. Bu sistemde herhangi bir değişiklik uzlaşı gerektirdiğinden blok zinciri şeffaf ayrıca güvenli olarak kabul ediliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu