tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3640
EURO
35,0101
ALTIN
2.325,51
BIST
9.093,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Mevsim geçişlerinde dengeli beslenmek bağışıklığı güçlendiriyor

Sonbahar mevsimine geçiş yaptığımız bu günlerde vücudu hastalıklara karşı korumak oldukça önemli. Özellikle bu dönemde beslenme alışkanlıklarına …

Mevsim geçişlerinde dengeli beslenmek bağışıklığı güçlendiriyor
18.10.2022 12:13
0
A+
A-

Sonbahar mevsimine geçiş yaptığımız bu günlerde vücudu hastalıklara karşı korumak oldukça önemli. Özellikle bu dönemde beslenme alışkanlıklarına dikkat etmenin vücudu oluşabilecek gribal enfeksiyonlara karşı koruduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ayrıca Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Mevsim geçişlerinde gribal enfeksiyonların üstesinden daha rahat gelebilmek için bağışıklık sistemini güçlendirmeliyiz. Güçlü bağışıklık sisteminin yolu bol meyve, sebze tüketmek, vitamin ayrıca mineral almaktan geçiyor” açıklamasında bulundu.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için C – A ayrıca E vitaminlerinin yanı sıra; yeşil sebzeler, karnabahar, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinlerin de faydalı olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ayrıca Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “C, A ayrıca E vitamini bakımından zengin olan fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kuru baklagiller, tahin gibi besinler ile yumurta, süt, balık, ıspanak, havuç, kayısı gibi sarı, turuncu ayrıca yeşil sebze ayrıca meyveler güçlü probiyotikler arasında yer alıyor. Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirerek sindirimi kolaylaştırır ayrıca bağırsaklarda üretilen vitaminlerin sentezinde de önemli bir rol alırlar. Düzenli spor yapmak, düzenli beslenmek, vitamin ayrıca mineral eksikliklerini gidermek, sigaradan uzak durmak, bol su tüketmek ayrıca uykuya dikkat etmek bağışıklık sistemine ek olarak yorgunluğu da önler” dedi.

Beslenme yaşa ayrıca cinsiyete göre olmalı

Bağışıklık sisteminin kişiden kişiye farklılık gösterebildiğine göze çarpan Beslenme ayrıca Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Her yaşta ayrıca dönemde enerji ayrıca protein gereksinimleri farklılık gösterebildiği için kişiye özel beslenmek çok önemli. Büyüme ayrıca gelişme çağında, gebelik-emzirme gibi dönemlerde protein ayrıca kalsiyumun uygun miktarlarda alındığından emin olunmalı” diye konuştu.

Yaş arttıkça gençlik dönemlerine göre metabolizma yavaşlayacağından kalori kısıtlamasının gerekebileceğini söyleyen Tuba Örnek, “Kadınların genel olarak yağ oranı erkeklerden daha fazladır. Bu nedenle erkeklerin metabolizmaları daha hızlı çalışır. Kadınların menopoz döneminde metabolizması biraz daha düşerken bu dönemde kalsiyum alımına da dikkat edilerek süt, yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler tüketilmeli. Kalp hastalıkları ise erkeklerde daha sık rastlanıyor. Bu nedenle erkeklerin az yağlı, şekersiz, lifli ayrıca dengeli beslenmeyle birlikte fiziksel aktivitelerini arttırmaları gerekiyor” dedi.

Kronik hastalığı olanlar mevsim geçişlerinde enfeksiyonlara karşı dikkatli olmalı

Mevsim geçişlerinde en çok dikkat etmesi gereken hasta gruplarının başında kanser hastalarının geldiğini söyleyen Beslenme ayrıca Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Bağışıklık sistemi zayıflayabilen kanser hastalarının mevsim geçişlerinde dikkat etmesi gerekir. Ve diyabet hastalarını enfeksiyon, metabolik olarak sıkıntılı süreçlere sokabileceği için onların da dikkatli olması gerekir. Kanser, akciğer hastaları, astım hastaları, alerjik kişiler, diyabet hastaları enfeksiyon riskine açık oldukları için özellikle mevsim geçişlerinde daha çok etkilenebilirler” hatırlatmasında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu