tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5184
EURO
34,7312
ALTIN
2.486,00
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Kripto Meydanı’nda uzmanlar enerji tüketimini konuştu

Kripto ekosisteminin nabzını tutmaya devam eden Kriptomeda, Kripto Meydanı etkinliğiyle Türk kripto ekosisteminin paydaşlarını bir araya getirdi …

Kripto Meydanı’nda uzmanlar enerji tüketimini konuştu
03.10.2022 11:51
0
A+
A-

Kripto ekosisteminin nabzını tutmaya devam eden Kriptomeda, Kripto Meydanı etkinliğiyle Türk kripto ekosisteminin paydaşlarını bir araya getirdi. Etkinlikte yer alan uzman konuşmacılar, enerji tüketimi üzerine görüşlerini paylaştı.

Çatısı altında Cointelegraph Türkiye, BTCHaber.com ayrıca Coinkolik.com gibi önemli mecraların yer aldığı Kriptomeda, Levent Kolektif House’da gerçekleştirdiği Kripto Meydanı etkinliğiyle Türk kripto ekosisteminin birçok önemli temsilcisini bir araya getirdi. 29 Eylül’de gerçekleşen etkinlikte açılış konuşmasını Kriptomeda CEO’su Eray Dengiz yaptı. Moderasyonun Kıvılcım Harika Ertunç tarafınca üstlenildiği etkinlikte; Finans Danışmanı Dr. Vedat Güven, Blokzincir Girişimcisi Cemil Şinasi Türün, The Mindstone Blockchain Labs CEO’su Tansel Kaya ayrıca Ekonomist Efe Bulduk konuşmacı olarak yer aldı.

Kripto para piyaslarında, hem ekipman fiyatlarının yükselmesinden hem de enerji tüketiminden kaynaklı olarak madencilikle ilgili tartışmalar artıyor. Öte yandan, Ethereum Merge süreciyle birlikte kripto paraların enerji tüketimi gündemdeki sıcaklığını korumaya devam ediyor. Kripto Meydanı da tam da böyle bir gündemin ortasında ana temasını enerji tüketimi olarak belirledi. Etkinlikte yer alan uzman konuşmacılar konuyla ilgili görüşlerini dinleyicilerle paylaştı.

Kripto Meydanı’nda enerji tüketimine dair görüşlerini aktaran Blokzincir Girişimcisi Cemil Şinasi Türün, “Kripto paraların enerji tüketimi özelinde çeşitli veriler var. Bu verilerde Bitcoin’in Arjantin kadar, yani Türkiye’nin yarısı kadar enerji tükettiği söyleniyor. Ancak bu verilerin ne vakit toplandığı önemli. Çünkü 2021 verilerine göre, Bitcoin madenciliğinin yüzde 65’i Çin’de yapılıyordu. Çin’de yapılan madencilikte kullanılan elektrik enerjisi kömürden elde ediliyordu. Bu yüzden karbon ayak izi çok yüksek bir ülke. Ama Eylül 2021 itibarıyla Çin’de madencilik tamamen bitti. Böylece bu faaliyetler ABD, Rusya ayrıca Kazakistan gibi kömürden elektrik üretmeyen yerlere kaymış oldu.” dedi.

“Dünyada her yıl 250 milyar banknot basılıyor”

Konuya ilişkin düşünce ayrıca tespitlerini paylaşan Finans Danışmanı Dr. Vedat GüvenPoW deyince yalnızca Bitcoin’i anlamak lazım. Çünkü bu mutabakatı kullanan diğer kripto para birimlerinin piyasa değeri genellikle bayağı düşük. Ethereum’un da PoW’dan PoS’a geçiş sürecini bir hatırlayalım. 2 sene planlaması, 2 sene de geçişi sürdü. Epey uzun bir süreç. Ve dünyada her yıl adet olarak 250 milyar banknot basılıyor. Bu banknotların basımında, dağıtımında ayrıca farklı süreçlerinde çeşitli harcamalar ayrıca enerji tüketimi yapılıyor. Yani mevcut sistemle Bitcoin’i karşılaştırdığımız vakit aslında enerji tüketimi açısından korkunç bir tablo çıkmıyor.” dedi.

Kripto paraların enerji tüketimine ayrıca buna yönelik gelen eleştirilere ilişkin görüşlerini aktaran The Mindstone Blockchain Labs CEO’su Tansel Kaya, “Bizim şu an yeni diye düşündüğümüz şeyler eski fikirlerin yeni uygulamaları. Peki yeni olan ne? Yeni olan Nakamoto konsensüs denen şey. Satoshi Nakamoto’nun yaptığı şey bizim alışık olmadığımız bir mutabakat şekli. Kimseden izin almadan ben de katılıyorum diyerek dahil olabiliyorsunuz. Ama tabi karşılığında da enerji tüketiyorsunuz. Gelen eleştirilerin de temel kaynağını bu oluşturuyor.” dedi.

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Ekonomist Efe Bulduk, “Bitcoin madenciliği dediğimiz şey dünya enerji fiyatlarını etkilemiyor. Ve karbon salınımı olarak da aynı şey söz konusu. Bitcoin madenciliği diğer sektörler gibi statik değil, dinamik. Verimliliği sürekli gelişiyor. Tüketim sürekli düşüyor. Bitcoin madencilik faaliyetlerinin yüzde 54’ü yenilenebilir enerji kullanıyor.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet