tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3291
EURO
35,0497
ALTIN
2.284,40
BIST
8.980,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

‘Konak Söyleşileri’nin konuğu Sinan Meydan oldu

Konak Belediyesi’nin düzenlediği Konak Söyleşilerine konuk olan tarihçi, yazar Sinan Meydan, Barış İnce’nin sorularını yanıtladı.

‘Konak Söyleşileri’nin konuğu Sinan Meydan oldu
29.12.2022 00:16
0
A+
A-

Konak Belediyesi’nin düzenlediği Konak Söyleşilerine konuk olan tarihçi, yazar Sinan Meydan, Barış İnce’nin sorularını yanıtladı.

 

Konak Belediyesi’nin, Türkiye’nin önemli düşün ayrıca sanat insanlarını İzmirlilerle buluşturan etkinliği Konak Söyleşileri, tarihçi yazar Sinan Meydan’ı konuk etti. Meydan, Türkan Saylan Kültür Merkezi Benal Nevzat Salonunda düzenlenen etkinlikte gazeteci yazar Barış İnce’nin sorularını yanıtladı. Barış İnce, yeni kitabı için cumhuriyeti kuran meclisin raporlarını okuyan Sinan Meydan’a hem cumhuriyetin kuruluş döneminde yaşananları hem de günümüz Türkiye’sine dair değerlendirmelerini sordu. Meydan, söyleşi sonunda okurları için kitaplarını da imzaladı.

 

Ortak akıl vurgusu

Tarihçi, yazar Sinan Meydan söyleşide yaptığı konuşmada Türkiye  Büyük Millet Meclisi’nin güçlenerek ülkenin ortak akıl kültürünü devam ettirmesi gerektiğini ifade etti. Mustafa Kemal Atatürk’ün ortak akla çok büyük önem verdiğine göze çarpan Meydan, “Atatürk bir deha ayrıca ülkeyi tek akılla yönetmedi, ortak akla çok büyük önem verdi. Meclisi asla dağıtmadı, kapatmadı, ikna etti. Bu ortak akıl tecrübesinden Türkiye vazgeçemez” dedi ayrıca konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yani ortak aklın devre dışı kalması gerçeğiyle karşı karşıyayız bugün.  Bu, Türkiye için büyük bir risktir. Türkiye’nin bu coğrafyada ayakta kalabilmesi için ortak akla ihtiyacı var. Onun için seçimden sonra yapılacak ilk iş bu tarihsel süreçten ders alarak meclisi tekrardan güçlendirmek. Güçlendirilmiş parlamenter sistem dedikleri herhalde bu olsa gerek. Bizim güçlü bir meclise ihtiyacımız var. Türkiye’nin en büyük sorununun, ekonomi, eğitimden önce başkanlık sistemi olduğunu; bu sistem mevcut haliyle giderse Türkiye’yi büyük sorunların, tehditlerin beklediğini söyleyebilirim. Türkiye tek akılla idare edilemez, ortak aklı işletmek zorundayız.”

 

Kurtuluşun formülünü verdi

Sinan Meydan, Atatürk’ün “Milletin istiklalini, yine milletin azim ayrıca kararlılığı kurtaracaktır” sözlerini hatırlatarak bu formülün bugün de geçerli olduğunu, kurtuluşun milletin azim ayrıca kararlılığında olduğunu dile getirdi. Meydan sözlerine şöyle devam etti:

“Atatürk, 21 Haziran 1919 gecesi Amasya Genelgesinde kurtuluş formülünü ifade etti. Ülkeyi idare edenler ülkeyi yönetemiyor, milletimizi yok sayıyor, diyerek önce sorunu ortaya koyuyor. Sonra diyor ki; Milletin istiklalini yine milletin azim ayrıca kararı kurtaracaktır. Kurtuluş formülü buydu, hala geçerli bir formül. Milletin istiklalini, özgürlüğünü, bağımsızlığını ‘ben kurtarırım, biz kurtarırız, saraydaki kurtarır, onun damadı kurtarır’ demiyor. ‘Milletin istiklalini, yine milletin azim ayrıca kararlılığı kurtaracaktır’ diyor. O azim ayrıca kararlılıkla biz her şeyi başardık ayrıca bugünlere geldik. Yeter ki millet yine o azim ayrıca kararlılığı gösterebilsin. Birinin ağzına bakma durumundan vazgeçmek lazım. Kendi vicdanımızın sesini dinlemememiz, kendi azim ayrıca kararlılığımıza göre hareket etmemiz bence en geçerli kurtuluş reçetesidir hala. Ayrıca bu, Atatürk’ün kurtuluş formülüdür.”  

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu