tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5732
EURO
34,7825
ALTIN
2.509,19
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

“Kızlar için Yapay Zeka” Projesi Özbekistan’da Sunuldu

Prof. Dr. Şirin Karadeniz danışmanlığında yürütülen ayrıca doktora öğrencisi Meltem Özmutlu’nun doktora tez çalışması olan “AI for Girls” projesi …

“Kızlar için Yapay Zeka” Projesi Özbekistan’da Sunuldu
30.09.2022 12:06
0
A+
A-

Prof. Dr. Şirin Karadeniz danışmanlığında yürütülen ayrıca doktora öğrencisi Meltem Özmutlu’nun doktora tez çalışması olan “AI for Girls” projesi Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te 19 Eylül yılında gerçekleştirilen programla tanıtıldı.

Bilgisayar ayrıca bilişim alanlarında sıklıkla duyduğumuz Yapay Zeka (AI); turizmden, hukuka, bilişimden sanata kadar birçok farklı alanda karşımıza çıkıyor. Çok sayıda yapay zeka uygulaması sayesinde daha kişisel ayrıca konforlu bir hale gelen eğitim de, yapay zekanın dönüştürdüğü alanlardan biri. Bu kapsamda Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Akademisyenleri tarafınca ortaya çıkan “AI for Girls” projesi 19-20-21 Eylül tarihleri arasında Özbekistan’ın başkenti Taşkent’de modern IT parkında sunuldu.

Bilim ayrıca teknoloji dünyasında, kadının kendi potansiyelini keşfetmesini ayrıca fırsat eşitliğini sağlayarak teknoloji sektöründe kadın sayısını arttırmak, toplumsal kalkınmayı desteklemek amacıyla ortaya çıkan proje, öğrencilerin ayrıca öğretmenlerin katılımıyla, onların bilgilendirme teknolojileri ayrıca yapay zeka alanındaki bilgilerini ayrıca günlük yaşamdaki uygulamalarını geliştirmeye fırsat tanıdı.

STEM Merkezlerinde de Verilebilecek

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen programa Özbekistan Cumhuriyeti Bilgilendirme Teknolojisi ayrıca İletişimden Sorumlu Kalkınma Bakan Yardımcısı Pekos Oleg Andreevich, Özbekistan Cumhuriyeti Halk Eğitimi Bakan Yardımcısı Karimjonov Rustam Olimzhonovich, İnovasyon, Teknoloji ayrıca Strateji Merkezi Genel Müdürü Khaidarov Abduvali Abdunabievich, Özbekistan’ın Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Olkan Bekar ayrıca BAU Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz başta olmak üzere, pek çok sayıda akademisyen, öğrenciler ayrıca iş adamı katıldı.

Binlerce kilometre uzaklıkta bulunan Orta Asya ülkesi Özbekistan’a Yapay Zeka tabanlı “AI for Girls” projesiyle giden Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, yapay zeka tabanlı bu projenin ders olarak Özbekistan Eğitim Bakanlığı tarafınca ortaokul ayrıca lise düzeyinde müfredata girmesini amaçlıyor. Hem Özbekistan hem de ülkede bulunan tüm eğitimciler için büyük önem teşkil eden ders, STEM merkezlerinde de verilebilecek.

İlk Ders Prof. Dr. Şirin Karadeniz’den

Bahçeşehir Üniversitesi eğitim teknolojisi doktora programında tez çalışması olarak geliştirdikleri yapay zeka öğretim programını uluslararası arenaya taşıklarını belirten Prof. Dr. Şirin Karadeniz; “Özbekistan Eğitim ayrıca Teknoloji Bakanlıklarımız ile bu programı 14-18 yaş grubu kız öğrencilere uyguladık. AI for girls olarak adlandırılan bu projenin amacı; kız çocuklarımızın teknoloji alanını, kariyer olarak tercih ederek eğitim almaları ayrıca ileride rol model olabilecek başarılara imza atmalarını desteklemektir. Projeye öğretmenleri de katarak bu yenlikçi müfredatın yaygınlaşmasına da olanak sağladık. Projemiz bu anlamda aslında bir de sosyal sorumluluk özelliği taşımaktadır. Bu programımızın Türkiye – Özbekistan ilişkilerine de önemli katkılar sağlayacağına ayrıca ortak projelerin devamının geleceğine inanıyoruz. Güzel bir ekip çalışması oldu, emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Büyük Çaplı Verileri Anlamada Oldukça Faydalı”

Programla eğitilen öğrencilerin yapay zeka derecesindeki bilgiye sahip olmalarının önemine göze çarpan İnovasyon, Teknoloji ayrıca Strateji Merkezi Genel Müdürü Khaidarov Abduvali Abdunabievich, “Aldıkları bu bilgilendirme ayrıca eğitimler sonucunda gelecekte kendi yaşamı ayrıca kariyerinde yararlanabilecekler. Sadece eğitim sektöründe değil belki başka sektörlerde bile buna benzer projeler uygulanabilir. Kızlarımıza başarılar dileriz, gelecekte buna benzer projelere katılmaları bizleri oldukça sevindirir” dedi.

Yapay zekanın büyük çaplı verileri anlamada işe yarayan temel bir teknoloji olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Özbekistan Cumhuriyeti Bilgilendirme Teknolojisi ayrıca İletişimden Sorumlu Kalkınma Bakan Yardımcısı Pekos Oleg Andreevich; “Meslektaşlarımla büyük çaplı bir bankanın eğitiminde, kredi vermek amacıyla yapay zekadan yararlanarak veri topladık ayrıca risk analiz yöntemini kullandık. Elinizdeki kişinin ne vakit doğduğu, kaç çocuğu olduğu, giderlerinin ne kadar olduğu gibi fazlaca veri olduğunda, risk analiz yöntemi giderleri minimuma düşürmeyi sağlar. Bu yöntemle müşterilerin kimine 5 kimine 10 milyon Som kredi verilir ayrıca kişi bu sayede bankaya gelince vakit kaybetmez. İkinci örnek, üniversitedeki giriş sistemi. Bu sisteme günde 2-3 bin öğrenci giriş yapmaktadır fakat hiçbir güvenlik görevlisi geçen kişilerin kimliklerine tam anlamıyla bakıp hatırlayamaz. Bu program öğrenciler için oldukça faydalı olacaktır. Tüm öğrencilere başarılar diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet elektronik sigara grup sex