tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3849
EURO
35,0576
ALTIN
2.326,64
BIST
9.097,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Kış Konservesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Kural

Kış mevsimi için yapılan hazırlıklar devam ediyor. Pazar ayrıca marketlerden alınan onlarca kilo sebze ayrıca meyveden hem konserayrıca yapılıyor …

Kış Konservesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Kural
23.09.2022 17:21
0
A+
A-

Kış mevsimi için yapılan hazırlıklar devam ediyor. Pazar ayrıca marketlerden alınan onlarca kilo sebze ayrıca meyveden hem konserayrıca yapılıyor hem de tazeliklerini korumaları için derin donduruculara konuluyor. Daha sonra tüketilecek sebze ayrıca meyvelerin sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmaması için hazırlama ayrıca saklama koşullarına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü hijyene dikkat edilmeden, doğru bir şekilde hazırlanmayan sebze ayrıca meyveler sağlık açısından tehlike oluşturabiliyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ayrıca Diyet Bölümü’nden Dyt. Betül Merd, kışın tüketilmesi için sonbahar aylarında hazırlanan sebze ayrıca meyvelerin doğru saklama koşulları ile ilgili bilgilendirme verdi.

Konservenin amacı mikroorganizmaları yok etmek

Konserayrıca yapmanın temel amacı, yiyeceklerde bulunan mikroorganizmaları yok etmek ayrıca yeni mikroorganizmaların oluşmasını engellemektir. Besinler cam ya da mikroorganizmaların çoğalamayacağı kaplara konulur ayrıca daha sonra gelişebilecek zararlı mikroorganizmaları yok edecek bir sıcaklık derecesine kadar ısıtılır. Mikroorganizmalar besine ulaşamadığından, kaplar kapalı kaldığı sürece gıda korunmuş olur. Tüm besinlerin işlenmesinde olduğu gibi konserveleme sürecinde de bazı besin kayıpları ortaya çıkmaktadır. C vitamini ayrıca tiamin (B1 vitamini) ısıya duyarlıdır ayrıca konserayrıca yapmanın meyayrıca ayrıca sebzelerde bu vitaminlerin değişen miktarlarının yok olduğu belirlenmiştir. B vitaminleri suda çözünür ayrıca bunların değişen bir kısmı, kutuyu açtığımızda genellikle kullanmadığımız konserayrıca sıvısında çözülebilir. Konserayrıca yapıldıktan sonra kalan vitaminler, oksijenin gıdaya ulaşmasını engellediği için depolama sırasında iyi korunur ayrıca bu da vitaminleri oksidasyon yoluyla yıkımdan korur. Bir konserayrıca gıdanın besinsel olarak taze veya donmuş gıda ile nasıl karşılaştırılacağı, gıdaya ayrıca ve ne kadar süreyle saklandığına bağlıdır.

Konserayrıca yaparken dikkat edilecek kurallar

Konserayrıca için doğru meyayrıca ayrıca sebzenin seçilmesi önemlidir. Hazırlanma aşamasında meyayrıca ayrıca sebzelerin satın alınmasından tüketimine kadarki tüm aşamalarında hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Meyayrıca ayrıca sebzeler taze, olgunlaşmış olmalı ayrıca içinde çürük bulunmamalıdır.

  • Kavanozların kapakları kontrol edildikten sonra kapatılmalı, kapaklar ısıya dayanıklı olmalıdır. Kapakların metal bölümlerin konserayrıca içeriği ile temas etmemesi, kırık olmaması, conta lastiğinin sağlam veya zedelenmiş olmaması gerekir.
  • Kavanoz ayrıca kapakları yıkanmalıdır. Özellikle cam kavanozlar kullanılmadan önce 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Kavanozlar 2-3 defa yıkandıktan sonra kullanılabilirken, kapakları sadece bir kez kullanmak gerekir. Kavanozlar ayrıca kapakları sıcak deterjanlı suda fırçalanarak iyice yıkanmalı ayrıca bol su ile durulanarak her türlü bulaşma riski en aza indirilmelidir.
  • Kavanozlar fazla doldurulmamalıdır. Kavanozun üst kısmına yapışması muhtemel parçalar kapağın iyi kapanmasına engel olabilmektedir. Kavanoz hava aldığı için içindeki konservenin bozulma süreci hızlanacaktır.
  • Güvenli ayrıca sağlıklı konserayrıca yapımında sıcaklık derecesi ayrıca uygulama süresi önemlidir. Isıtma süresi besinin asit miktarına bağlıdır. Domates gibi asit oranı yüksek sebzeler ortalama 15-20 dakika kaynatılmalıdır. Sebzeler parçalandıktan sonra pişirme işlemi yapılmalıdır.
  • Konservenin açıldığı gün ya da 1-2 gün içinde tüketilmesi gerekir. Konserveler mutlaka oda sıcaklığında ya da buzdolabında saklanmalıdır. Çok sıcak ya da derin dondurucuda muhafaza edilen konserveler lezzetlerini ayrıca kalitelerini kaybetmektedir.

Konserayrıca hemen tüketilmezse zehirler

Konserveler açıldığı gün ya da birkaç gün içinde tüketilmediğinde ‘clostridium botulinum’ bakterisi üreyebilmektedir. Bu bakteri, gıda zehirlenmelerine neden olmaktadır. Bu bakterinin dünyada bilinen en güçlü zehirlerden olduğu ayrıca ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açtığı bilinmektedir. Konservelerde fazlaca üreyebilen bu bakteri kendini konserayrıca kapaklarında oluşturduğu bombeleşmeyle belli eder. Eğer kapaklarda bombeleşme varsa asla tüketilmemelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu