tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3770
EURO
35,0164
ALTIN
2.325,59
BIST
9.103,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Katar’da Şaşırtıcı Bir Yeşil Macera: Mangrovlar

Katar Turizm, 26 Temmuz, UNESCO’nun Uluslararası Mangrov Ekosistemini Koruma Günü’nde Katar’ın mangrov ormanlarının biyoçeşitlilik için önemine …

Katar’da Şaşırtıcı Bir Yeşil Macera: Mangrovlar
26.07.2022 15:21
0
A+
A-

Katar Turizm, 26 Temmuz, UNESCO’nun Uluslararası Mangrov Ekosistemini Koruma Günü’nde Katar’ın mangrov ormanlarının biyoçeşitlilik için önemine vurgu yapıyor.

Katar Turizm (Qatar Tourism), UNESCO’nun Uluslararası Mangrov Ekosistemini Koruma Günü’nü kutlamak için, Katar’ın mangrovlarının ülkenin biyoçeşitliliği için büyük bir önem teşkil ettiğini ayrıca iklim değişikliğine karşı koymada kritik öneme sahip sürdürülebilir bir tatil noktası olduklarını ortaya koyuyor.

Gri veya beyaz mangrov ağaçları olarak da bilinen ayrıca Katar’daki mangrov ormanlarında baskın tür olan Avicenna Marina, ülkenin en değerli gizli mücevherleri arasında ayrıca başkent Doha’dan kaçarak yeşil bir vahaya ulaşmak isteyen tatilciler için popüler bir destinasyon.

Katar Üniversitesi Çevre Bilimleri Doçenti Prof. Dr. Mehsin Alyafei Katar’ın mangrovları ile ilgili şunları söylüyor: “Katar’ın mangrovları, iklim değişikliğine karşı savunmada gezegenimizi koruyan önemli bir ekosistemdir. Tatlı suya ihtiyaç duymadan çöl ortamımıza mükemmel bir şekilde adapte olmuş durumdalar ayrıca atmosferden çok fazla karbon emiyorlar. Yıllar içinde mangrovların turistler, fotoğrafçılar, kuş gözlemcileri ayrıca maceracılar için uğrak bir nokta haline geldiğini fark ettim. Mangrovlar birçok öğrenci ayrıca bilim adamı tarafınca sıklıkla ziyaret ediliyor.”

Sürdürülebilir ayrıca popüler tatil noktası

Katar’ın mangrov ormanları, başkent dışındaki görülmesi gereken en popüler yerler arasında bulunuyor. Doha’nın kuzeyinde yer alan yemyeşil Al Thakira mangrovları, arabayla sadece 45 dakikalık kısa bir mesafede. Kuş gözlemciliğine heves duyanlar ise doğa koruma alanının yanında yer alan, bir zamanlar mor boya üretimi için önemli bir yer olan ayrıca geçmişi M.Ö. 200’e kadar uzanan bir balıkçı kampı olan Mor Ada’nın ahşap yürüyüş yolları boyunca dolaşabilirler.

Bölgedeki birçok tur operatörü kano ayrıca ayakta kullanılan paddle board kiralama hizmeti veriyor. Ziyaretçilerin önceden rezervasyon yaptırmaları ayrıca deniz seviyesini kontrol etmeleri tavsiye ediliyor çünkü mangrovları keşfetmek için en iyi zamanın gelgit etkisiyle denizin kabardığı zamanlar olduğu biliniyor. Discover Qatar, 365 Adventures, Blue Pearl Experience ayrıca Aqua Sports’un yer aldığı yerel operatörler arasında yetişkinlere yönelik iki saatlik kano veya paddle board ile rehberli macera için 60-70 USD arasında fiyatlar sunuluyor.

Mangrovların korunması, lüks Zulal Wellness Resort by Chiva-Som ayrıca proje geliştiricisi Msheireb Properties’in imza projesidir. Çeşitli ’eğlenceli eğitim’ deneyimlerine katılabilecek olan Zulal’ın konukları, kendi elleriyle mangroayrıca filizlerini dikmeden önce yerel ormanları keşfetmek için rehberli bir yürüyüşe veya tekne gezisine çıkabilirler. Tesis bu yıl 5.000 fidan dikmeyi hedefliyor. Zulal’ın sürdürülebilir deneyimleri hakkında daha fazla bilgiye zulal’den ulaşılabilir.

Katar Turizm Uygulayıcı Genel Müdürü Berthold Trenkel ise konuyla ilgili şunları paylaştı: “Katar’daki yoğun mangrov ormanları, yaban hayatı için korunaklı bir ortam sağlıyor ayrıca doğa severler için ideal bir yer. Bu ormanlar yaşamla dolu doğa harikaları olmakla beraber, şehir ayrıca çölden kaçabileceğimiz mükemmel bir yeşil alan sunuyor. Katar’ın güneyindeki İç Denize ayrıca kum tepelerine, batısındaki Zekreet kayalık düzlüklerine doğru gerçekleştirilen popüler gezilere güzel bir ek seçenek olarak öne çıkıyor.”

Biyoçeşitlilik için önemli

Mangrovlar, Körfez bölgesinin sert çöl koşullarına ayrıca yüksek tuzlu denizlerine benzersiz bir şekilde adapte olmuş durumda. Katar’da şiddetli rüzgarlara ayrıca yağış eksikliğine dayanabilen mangrovlar; kabuklular, kuşlar, balıklar ayrıca diğer hayvanlar için bir sığınak görevi de üstleniyor. Mangrovlar, tortuları ayrıca kirleticileri emerek su kalitesini artıran mükemmel bir filtrasyon sistemi işlevi görüyor. Mangrov ormanlarının derin ayrıca geniş kökleri, deniz yaşamının çoğalabileceği doğal bir koruma ortamı sağlıyor ayrıca kıyı şeridini fırtına ayrıca dalga erozyonundan koruyor.

Her yıl Afrika’ya doğru göç eden yüzlerce flamingo, 100’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Katar’ın mangrov ormanlarına da uğruyor. Yaşayan en büyük flamingo türü olan Büyük flamingo, Kasım ayından Nisan ayına kadar Katar’da görülebilir. Diğer göçmen kuşlar arasında martılar, karabataklar, kazlar, yeşilbaşlar ayrıca çamur ördekleri bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu