tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3334
EURO
35,1194
ALTIN
2.302,36
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Karşıyaka’da Çocuk İstismarına Tepki

Karşıyaka’da faaliyet gösteren kadın dernekleri ayrıca bazı sivil toplum kuruluşları, Zübeyde Hanım Anıt Mezarı önünde “Ülkemizdeki Hiç Bir Çocuk Yalnız Değildir” sloganını taşıyan medya açıklaması düzenleyerek çocuk yaşta yapılan evliliklere tepki gösterdi.

Karşıyaka’da Çocuk İstismarına Tepki
23.12.2022 00:45
0
A+
A-

Karşıyaka’da faaliyet gösteren kadın dernekleri ayrıca bazı sivil toplum kuruluşları, Zübeyde Hanım Anıt Mezarı önünde “Ülkemizdeki Hiç Bir Çocuk Yalnız Değildir” sloganını taşıyan medya açıklaması düzenleyerek çocuk yaşta yapılan evliliklere tepki gösterdi.

Medya açıklamasını 29 Ekim Kadınları Karşıyaka Şubesi Başkanı Begüm Ertaş İncekara okudu. Medya açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizdeki hiçbir çocuk yalnız değildir. Mustafa Kemal’in kurduğu bu ülkede doğudan batıya, kuzeyden güneye hiçbir çocuk yalnız değildir. 29 Ekim Kadınları Karşıyaka Şubemiz ayrıca Kadın Gücü Derneğimizin çağrısıyla düzenlediğimiz Karşıyaka Kent Konseyi, Karşıyaka Kent Konseyi Kadın Meclisi, 29 Ekim Kadınları Bayraklı Şubesi, Ege İncileri Kadın Kooperatifi, Türkiye Yardımseveler Derneği Karşıyaka Şubesi, Fiziksel ayrıca Düşünsel Etkinlikler Derneği, VELİ-DER Karşıyaka Şubesi, Ege Makedonya Göçmenleri Derneği Karşıyaka Şubesi, Zübeyde Hanım Platformu, Çiğli Kadın Meclisi, Karşıyaka Genç İş İnsanları Derneği, Karşıyaka Yardımlaşma Derneği, Karşıyaka Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin bir arada olduğu medya açıklamamıza destek olan tek bir ses olan, bizlerle birlikte aydınlık bir gelecek ayrıca sağlıklı nesillere emanet etmek için duyarlılık gösteren herkese teşekkür ederiz. İstanbul Sözleşmesi’nin 42. maddesi şöyle der: ”Kültür, gelenek, din, görenek ayrıca namus kadınlara ayrıca kız çocuklarına yönelik şiddet suçlarında kabul edilemez.

İki gün önce İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin kabul edilişinin yıl dönümüydü. Bildirgenin başlangıç bölümünde; hakları korunmayan, zulüm ayrıca baskıya maruz kalanların son çare olarak direnme hakları olduğuna işaret edilir. Hak ihlalleri yönünden ülkemizde hepimizi derinden sarsan vahim bir tablo yaşanmaktadır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ayrıca hepimize emanet sorumluluğu verdiği laik ayrıca demokratik ülkemizde çocuk istismarı meşrulaştırılmaya çalışılamaz asla kabul edilemez. En çokta geri adım atılamaz kısmıdır. Bu ülkede çocuk istismarı, çocuktan gelin olmaz, eş olmaz, çocuk çocuktur. Adı üstünde çocuk insandı ayrıca onun üstün yararını korumak hepimizin görevidir. Ülkemde yaşanan her hak ihlali, çocuğun, kadının, hayvanların, doğanın kısaca insanlığın başta onuru olmak üzere temel hak ayrıca özgürlüklerin korunması için bizleri sesimizi yükseltmeye, güçlerimizi birleştirmeye, düşünceniz ne olursa olsun bu ülkenin bağrında yaşam mücadelesi veren herkesle beraber hak için mücadele etmeye davet ediyor ayrıca bugün Karşıyaka’nın en değerli manevi olarak en huzur bulduğumuz, en güçlü hissettiğimiz yerde çocuklarımıza olan sorumluluğumuzu yerine getirmek için buradayız. Bu çocuklar bizim. Bu çocuklar bizim bugünümüz, yarınımız, geleceğimiz. Mustafa Kemal’in kurduğu ülkede yaşayan batıdan doğuya güneyden kuzeye hiçbir çocuk yalnız değildir.

Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin arasında çocuk hakları ayrıca cinsel suistimal ayrıca istismara karşı korunmasına ilişkin sözleşmeler çocuğun üstün yararından söz ederek korunması görevini devlete ayrıca onun yanında kadın, erkek tüm bireylere vermiştir. Bu görev bizimdir. 13 yaşındaki çocukla nişanlanmayı makul sanan kişilerin 16 yaşında değil de 14 yaşında olursa çocuk istismarcısı olmayız diyenlere Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasasını ayrıca Medeni yasanın olduğunu bir kez daha hatırlatmamız lazım. Bu ülkede 18 yaşından küçük herkes çocuktur. Bu ülkede 18 yaşından küçük bir çocuğun evlendirilmesi suçtur.

Son yıllarda tarikatlara açılan kapıdan hızla tırmanan gericilik kadınları, kız çocuklarını birer cinsel meta olarak gören anlayışın cirit attığı bir ortam yaratmıştır. TÜİK 2015-2020 yılları arasında 15-17 yaş grubu çocukların yaptıkları doğum sayısının 81 bin’den fazla olduğunu açıklamaktadır. Bu rakam bile cinsel istismarın boyutunu ortaya koymaya yetiyor. Duyarlı anneler, babalar, Karşıyakalılar. 6 yaşındaki bir kız çocuğunu hapsettiğimiz bu düzenden hepimiz sorumluyuz. Karanlık zihniyetin kız çocuklarına,kadınlara reva gördüğü yaşam tarzı eğitim sisteminden ayrıca toplumsal hayattan soyutlayarak kadının yok sayıldığı bir yaşama hapsetmektir. Evlatlarını çocuk yaşta evlendiren ailelere ihbar yüklülüklerini yerine getirmeyerek göz yumanlara, evlenme ehliyeti olmayan çocuklara dini nikah kıyanlara ayrıca çocuklara göz diken sapkınlara en ağır cezalar verilmelidir. Sağlıklı toplum, sağlıklı ailelerden oluşur. Mustafa Kemal’in ülkesinde hiç kimsenin çocuklarımızın geleceğini karartmasının hakkı yoktur.”

“BİZLERE BUNUN İÇİN EMANET ETMEDİLER”

Medya açıklamasında konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay şunları kaydetti: “Bugün burada masum çocuklar, kadınlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin insan hakları konusundaki duruşunu Karşıyaka ayrıca İzmir duruşuyla burada göstermek için geldiniz. Hepinize çok teşekkür ederim. Yaşadığımız olay maalesef ülkemizin tarihine kara bir leke olarak geçecek. Hepimiz bu konu her geçtiğinde, bu durumu her hatırladığımızda maalesef şu anda hissettiğimiz gibi büyük bir üzüntü ayrıca vicdan azabı ile hatırlayacağız bu olayı. Bugün burada sorumlularına seslenmek için bir aradayız. Bireysel olarak işlenen suçlar için değil, toplumu değer yargılarıyla korumak, masum insanları korumak, görevini yerine getirmesi gereken, devleti yöneten siyasetçileri uyarmak için buradayız. Türkiye Cumhuriyeti çocukların istismar edildiği, kadınların taciz edildiği bir ülke olamaz. Bu ülkeyi kuran insanlar ülkemizi düşman işgalinden kurtarırken demokratik, laik Cumhuriyeti kurarken ayrıca bizlere onu emanet ederken elbette ki bunların yaşandığı bir ülke olarak kurmadılar. Burayı, bizlere bunun için emanet etmediler. Sesi olamayanların sesi, kimsesi olmayanların kimsesi olmak için kuruldu Türkiye Cumhuriyeti. O inançla kuruldu. Kendi insanına, halkına, çocuğuna, kadınına duyduğu saygıyla beraber kuruldu. Bugün yaşanan bu olay birilerinin o kutsal ruha ettiği ihanetin göstergesi durumunda.”

“YAZIKLAR OLSUN”

Tugay sözlerine şöyle devam etti: “Biz birilerinin kasıtlı olarak çocuk tacizcilerini, istismarcılarını koruduğunu düşünüyoruz. Bunu yaparken bazı tarikatlarla olan ilişkilerini korumak için bunu yaptıklarını düşünüyoruz. Onların inanç dediği buysa yazıklar olsun. Bunun hesabını ne milletin vicdanına, ne de yukarıdaki Allah’a veremezler. Bu Cumhuriyeti kuran insanların ruhlarına bunu anlatamazlar. Bizim görevimiz elbette ki bundan sonra benzer olayların olmaması için tepkimizi göstermek, bizim bu ülkenin her kadınına, her çocuğuna sahip çıkma kararlılığında olduğumuzu göstermektir. Bunun mücadelesini hep yaptık, bundan sonra da yapacağız. Ama kandırılmış insanlarımızın artık şunu fark etmesi lazım, devlet işte tam olarak bunun için var. Sözde ‘biz milliciyiz, devletçiyiz’ diyenlerin kendi halkına göstermediği o korumacı tavrı göstermesi gereken kurumdur devlet. Görevini yapmıyor devlet. Bugün bir tane çocuğu böyle gördük. Kim bilir kaç tane çocuk benzer şekilde bu ülkede tacizlere, belki de tecavüzlere maruz kalıyor. O çocukların sesi olmaya devam edeceğiz. Bu mücadeleyi mutlaka ki toplumun vicdanı kazanacak. Bu mücadeleyi anneler kazanacak, bu mücadeleyi bu ülkenin asil kadınları kazanacak. Bu mücadeleyi asil kadınlarının yanında yer alan Türk erkekleri kazanacak. Yaşanan olay için hepinizin hissettiği üzüntü kadar hepimiz üzüntü hissediyoruz. Şunu hatırlamak gerekir. Bu mücadeleyi büyütmek zorundayız. Kandırılmış insanları uyandırmak zorundayız, onlara din kisvesi altında gösterilen o tarikat yuvalarının ne kadar rezil yerler olduğunu anlatmak zorundayız. Ben sizi bu duruşunuz için kutluyorum.”

29 Ekim Kadınları Karşıyaka Şubesi ayrıca Kadın Gücü Derneği’nin çağrısıyla gerçekleşen açıklamaya; Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ayrıca eşi Öznur Tugay, CHP Kadınlar Kolları MYK üyesi Nurşen Balcı, 68 Derneği Başkanı Okan Yüksel, Çameria Arnavutları Derneği, Amasyalılar Derneği, Kadın Gücü Derneği Bayraklı Şubesi, Karşıyaka Yaşayanlar ayrıca Yaşatanlar Derneği, Merdiven İzmir Derneği, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Karşıyaka Şubesi, Diyabet Derneği, Karşıyaka Belediyesi Meclis üyeleri, DİSK 8 Nolu Şube, DİSK Emekli-Sen Karşıyaka, CHP İl Kadın Kolları, CHP Karşıyaka İlçe Başkanlığı, İyi Parti Karşıyaka İlçe Başkanlığı ayrıca vatandaşlar katıldı. Medya açıklaması sonrası Zübeyde Hanım’ın mezarına karanfil bırakıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu