tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3264
EURO
35,0746
ALTIN
2.300,17
BIST
8.994,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Karşıyaka Belediyesi ‘Zehirsiz Kent’ Olma Sözü Verdi

Karşıyaka Belediyesi, yaşam alanlarındaki zararlılarla mücadelede ekolojik ayrıca doğa dostu alternatifleri kullanacağına dair Buğday Derneği’nin …

Karşıyaka Belediyesi ‘Zehirsiz Kent’ Olma Sözü Verdi
06.10.2022 10:21
0
A+
A-

Karşıyaka Belediyesi, yaşam alanlarındaki zararlılarla mücadelede ekolojik ayrıca doğa dostu alternatifleri kullanacağına dair Buğday Derneği’nin Zehirsiz Kentlere Doğru projesi kapsamında İyi Niyet Belgesi’ni imzaladı.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ayrıca Zehirsiz Sofralar Platformu işbirliğiyle Zehirsiz Kentlere Doğru projesi kapsamında başlatılan “Zehirsiz Kentler için Harekete Geç” başlıklı imza kampanyası için İzmir’den güzel haber geldi. Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, tüm canlıların yaşamını tehdit eden pestisitlerden ayrıca kimyasal biyosidal ürünlerden arınma yolunda “Zehirsiz Kent” olmanın gereklerini yerine getireceğini açıkladı.

Zehirsiz Kentlere Doğru İyi Niyet Belgesi’ni imzalayarak sağlıklı bir gelecek için kararlı bir adım atan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Karşıyaka halkının daha yeşil ayrıca daha sağlıklı bir çevrede yaşaması adına zararlılarla mücadelede ekolojik ayrıca doğa dostu alternatifleri kullanacağına dair söz verdi.

Zehirsiz Kentler Kampanyası (Change.org/ZehirsizKentler)’na katılarak zehirsiz kentlerin öncü belediyeleri arasına adını yazdıran Karşıyaka Belediyesi, Samsun Büyükşehir Belediyesi ayrıca Kadıköy Belediyesi’nden sonra İyi Niyet Belgesi’ni imzalayan Türkiye’nin üçüncü, İzmir’in ise ilk belediyesi oldu.

İmza töreni, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Tarımsal Hizmetler Müdürü Yusuf Can Gökmen, Park ayrıca Bahçeler Müdürü Halit Çelik ayrıca Buğday Derneği’nden Pembe Albayrak Emül, Nurhayat Bayturan ayrıca Ayşe Nur Ayan’ın katılımıyla Karşıyaka Belediye Başkanlığı’nda yapıldı.

Belediyelerin öncülüğünde Zehirsiz Kentler mümkün

Karşıyaka Belediyesi’nin yaşam kalitesini artırmak amacıyla hastalıkların taşıyıcıları olan sinek, fare, kene vb. zararlılara ayrıca yabancı otlara karşı yürüttüğü zehirsiz mücadele hizmetleri diğer il ayrıca ilçe belediyeleri için de teşvik edici ayrıca yol gösterici bir nitelik taşıyor.

Zehirsiz bir kent olma yolunda gerçekleştirdikleri çalışmaları aktaran Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, konuşmasında şunları kaydetti: “Zararlı mücadelesi için üniversite işbirliğiyle çevre ayrıca insan dostu bir ilaçlama çalışması yapıyoruz. İnsanla ayrıca tarımsal ürünlerle temas eden alanları kesinlikle ilaçlamıyoruz. Vatandaşlarımız da artık oldukça bilinçlendiler ayrıca sağlığa zararlı ilaçların püskürtülmesini talep etmiyorlar. Zaten zararlılar ile bu şekilde mücadele edilmesi mümkün değil. Sivrisinekler için sulak alanlara ayrıca karasineklerler için ise çöp alanlarına gitmeniz, üreme noktalarında müdahale etmeniz gerekiyor. Dijital ortamda hazırladığımız üreme noktaları haritası ile düzenli olarak kontrol sağlıyoruz. Mümkünse bu üreme alanlarını kurutmaya çalışıyoruz ki ilaçlamaya ihtiyaç duymayalım. Kurutulması mümkün olmayan bazı noktalarda ise sadece yumurta ayrıca larvalar için ilaçlama yapıyoruz.”

Tugay, İyi Niyet Belgesi ile aşağıdaki hedefleri gerçekleştirmek üzere gerekli politikaları ayrıca önlemleri uygulayacağına dair söz verdi:

1. Belediye kontrolü altındaki halka açık alanlarda herbisit (ot zehiri) kullanımının 2025 yılına kadar sonlandırılması için gerekli düzenlemelerin yapılması; diğer pestisitlerin ayrıca biyosidal ürünlerin kullanımının ise 2030 yılına kadar 50 azaltılması.

2. Tüm pestisit ayrıca biyosidal ürünlerin kullanımının 2040 yılına kadar tamamen sonlandırılması.

3. Pestisit ayrıca biyosidal ürün yasağının, halka açık özel alanlarda ayrıca yaşam alanlarının yanındaki tarım alanlarında uygulanması için katılımcı stratejik eylem planının belirlenmesi ayrıca ilgili tarafların bilgilendirilerek katılımcı olmalarına yönelik çağrı yapılması; bu konuda kent konseylerinde bir çalışma grubu oluşturulması.

“İşin doğrusu zehirsiz yöntemler”

Karşıyaka Belediyesi olarak bilinçli bir ilaçlama yaptıklarını vurgulayan Dr. Cemil Tugay, “İşin doğrusunun zehirsiz yöntemler olduğunu biliyordum ayrıca göreayrıca geldiğimden beri bunun mücadelesini veriyorum. İlgili birimimiz bu konuda kapsamlı bir eğitim aldı. Ancak biz bu bilgimizi paylaşarak daha iyi hale getirebileceğimize inanıyoruz. Diğer belediyelere de bu yönde uygulamalar yapmamaları için çağrıda bulunuyorum. Yeter ki niyetimiz bunu yapmak olsun ayrıca bu konuda samimi olarak çalışan kişiler ayrıca kurumlarla iletişimimiz olsun.” dedi.

Sağlıklı bir gelecek için Zehirsiz Kentler

Zehirsiz Sofralar Platformu’ndan Pembe Albayrak Emül, imza etkinliğinde yaptığı konuşmada, doğaya ayrıca onun döngülerine karşı insan eliyle yapılan her müdahalenin sağlık sorunları, çevre felaketleri ayrıca ekonomik kayıplara yol açtığına dikkat çekti: “Çözüm daha fazla pestisit kullanmakta değil; doğa ile uyumlu yaşamayı öğrenmek, insan merkezci bakış açısını bırakmak, kendimizi doğanın bir parçası olarak tekrar tanımlamak, üretim ayrıca tüketimde doğayı, doğal döngüler ayrıca süreçleri esas alan, onlar ile uyumlu modeller, teknikler, yöntemler ayrıca sistemler geliştirmekte.”

Zehirsiz Sofralar Platformu tarafınca sağlıklı bir gelecek için yürütülen çalışmaların kamuoyu ayrıca karar vericiler nezdinde karşılık bulmasını umut verici olarak değerlendiren Emül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada ayrıca Türkiye’de zehirsiz kent olma yolunda önemli adımlar atılıyor. Karşıyaka Belediyesi gibi, halk sağlığını tehdit eden zararlılar ile mücadele özelinde ekolojik ayrıca doğa dostu alternatiflere yönelmeye başlayan belediyelerimizin ortaya koyduğu iyi örnekler, model uygulamalar sayesinde önümüzdeki yıllarda bu kararlılığı beyan eden belediyelerin artacağını ümit ediyoruz.”

Buğday Derneği ayrıca Zehirsiz Sofralar Platformu olarak belediyeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi için çalışmalar yürütmeye devam edeceklerini aktaran Emül, tüm belediyeleri ayrıca vatandaşları Zehirsiz Kentler Kampanyası’na destek olmaya davet etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu