tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3264
EURO
35,0746
ALTIN
2.300,17
BIST
8.994,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İşletmelerin Yüzde 60’ından Fazlası Sigortasız

Steel Sigorta ayrıca Reasürans Brokerliği CEO’su Abdullah Özcan, Steel Sigorta ayrıca Reasürans Brokerliği CEO’su Abdullah Özcan, sigorta …

İşletmelerin Yüzde 60’ından Fazlası Sigortasız
18.11.2022 00:29
0
A+
A-

Steel Sigorta ayrıca Reasürans Brokerliği CEO’su Abdullah Özcan,

Steel Sigorta ayrıca Reasürans Brokerliği CEO’su Abdullah Özcan, sigorta sektörünün 3. çeyrek verilere göre yüzde 13,4 gibi bir reel büyümeye imza attığını kaydederken, en yüksek büyümenin yüzde 186,94 ile yine kasko sigortalarında gerçekleştiğini söyledi. Özcan, yangın ayrıca doğal afet sigortalarındaki reel büyümenin ise yüzde 3’lerde kaldığını bildirdi.

Yangın ayrıca doğal afet sigortalarında sektörün farkındalık yaratma ayrıca tanıtım faaliyetlerine rağmen işletmelerin sigortalılık oranının yüzde 40’larda kaldığını söyleyen Abdullah Özcan, bu sonucu doğuran sebeplerin başında bilgilendirme eksikliği ayrıca yüksek prim ödeme endişesinin yer aldığını ifade etti. Gelişmiş ülkelerde özellikle ekonomik kriz ortamlarında işletmelerin sigorta taleplerinde önemli artışlar yaşandığına işaret eden Özcan, Türkiye’de ise böyle bir durumda ilk vazgeçilen kalemin sigorta poliçesi olduğunu belirtti.

Yangın, deprem, sel, fırtına, yer kayması, yıldırım, kira kaybı, iş durması vb. pek çok riskin sigorta şirketleri tarafınca işletmelere sunulan iş yeri paket poliçeleri ile teminat altına alındığını belirten Özcan, bu poliçelerin sanıldığı gibi yüksek bütçeleri de gerektirmediğinin altını çizdi. Özcan, ortalama yıllık 2.500 TL’den başlayan fiyatlarla işletmelerin bu ürünlere kolayca erişebileceğini kaydetti. Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İş yeri paket poliçelerinde fiyat belirlemede birçok değişkene bakılıyor. Deprem teminatı içeren poliçelerde SEDDK (Sigortacılık ayrıca Özel Emeklilik Düzenleme ayrıca Denetleme Kurumu) tarafınca belirlenen deprem tarifesine uygun olarak fiyat belirleniyor. Yangın, mali sorumluluk, makine kırılması, kâr kaybı, elektronik cihaz veya ferdi kaza gibi teminatlar talep edilmesi halinde ise sigorta bedelleri göz önüne alınarak fiyatlama yapılıyor. Ve sigortalının hasar geçmişi, mevcut piyasa koşulları, riskin niteliği, alınan güvenlik önlemleri gibi unsurlar da fiyatı etkiliyor. Ancak sigorta şirketleri işletme sahibi sigortalısının bütçesine uygun ayrıca vade farksız taksitlendirme imkanlarını da içeren paketlerle olası yüksek maliyetleri bertaraf edici çözümler sunabiliyorlar”.

İşletmelerin iş yeri paket poliçelerinde prim tutarının yaklaşık yüzde 80’ini deprem, yaklaşık yüzde 20’lik kısmını ise yangın-hırsızlık-sel-su baskını vb. teminatların oluşturduğunu kaydeden Özcan, “Ancak sektördeki rekabet prim tutarı açısından yüksek riskler de dahil olmak üzere işletmelere pozitif yansıyabiliyor ayrıca prim tutarları oldukça makul seviyelere düşebiliyor. Ek olarak sigortalanan işletmede yangın ayrıca güvenlik önlemleri ne kadar fazla ise prime de aynı oranda yansıyabiliyor” dedi.

İş yeri paket poliçelerinin pek çok büyük riski teminat altına almasının yanı sıra, sigorta sahibi işletmelere zengin bir asistans hizmeti de sunduğunu kaydeden Özcan, “Bu paketlerde ücretsiz danışmanlık ayrıca asistans hizmetleri de bulunuyor. Çilingir, su tesisatçısı, ücretsiz ambulans, tıbbi danışmanlık, iş yeri güvenliği eğitimleri gibi çok sayıda avantajlı hizmet yer alıyor” diye konuştu.

Eksik sigorta çok dikkat edilmesi gereken bir konu

İşletmelerin sigorta yaptırırken eksik sigorta özelinde da çok dikkatli olmaları gerektiğini belirten Abdullah Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşletmelerin öncelikle bu ürün konusunda deneyime sahip acente ayrıca brokerları tercih etmesi çok önemli. Çünkü sigortalanma aşamasında işletme muhteviyatı (makine, demirbaş, emtia ayrıca elektronik cihazlar vb.) tam olarak sigorta şirketine beyan edilmeli. Muhteviyatı ne kadar eksik bildirirsem o kadar düşük prim öderim yaklaşımından kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Örneğin 100 bin TL değeri olan bir makine, sigorta şirketine 10 bin TL olarak bildirilirse, bir hasar durumunda eksper makinenin değerinin eksik olduğunu, bu nedenle eksik sigorta oluştuğunu iletiyor. Bu noktada maalesef eksper, hasar ödemesi yapılmadan dosyanın kapatılması yönünde rapor hazırlıyor. Diğer taraftan makine değerinin fazla bildirilmesi ise prim tutarını yükseltiyor. Hasar olduğunda makinenin gerçek değeri ne ise o ödeniyor”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu