tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3249
EURO
35,0645
ALTIN
2.308,47
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İşitme kaybı Alzheimer’a neden oluyor

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü Dünya çapında yaklaşık 20 milyon insanın Alzheimer’dan etkilendiği tahmin ediliyor. Tedavi edilmeyen işitme …

İşitme kaybı Alzheimer’a neden oluyor
20.09.2022 14:21
0
A+
A-

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü

Dünya çapında yaklaşık 20 milyon insanın Alzheimer’dan etkilendiği tahmin ediliyor. Tedavi edilmeyen işitme kaybının Alzheimer riskini arttırdığını söyleyen Demant İşitme Sağlığı Grup Şirketleri Eğitim Müdürü, Odyolog Bahtiyar Çelikgün, “İşitme sadece kulağımızda değil doğrudan beyinde gerçekleşen bir süreç. Bu nedenle de işitmede ortaya çıkabilecek bir sorun beyin sorununa dönüşebilir. İleri yaşlarda ortaya çıkan işitme kayıplarında işitme cihazı kullanımıyla, pek çok psikolojik, sosyal ayrıca fiziksel sağlık sorununu baştan önlemek mümkün” açıklamasında bulundu.

İşitme kaybının az bilinen ayrıca en önemli zararlarından biri de insanın zihinsel gelişimini sekteye uğratması. Özellikle yaşlı popülasyonda en sık görülen sağlık sorunlarından birinin yaşlılığa bağlı işitme kaybı olduğuna göze çarpan Demant İşitme Sağlığı Grup Şirketleri Eğitim Müdürü, Odyolog Bahtiyar Çelikgün, “Yaşlılığa bağlı işitme kaybı yalnızca genel işitme bozukluğu ile değil, aynı zamanda özellikle gürültülü ortamlarda sözcüklerin anlaşılmasında zorluk, kulak çınlaması ayrıca yüksek seslere tolerans gösterememe ortaya çıkabilir” dedi.

İşitme kaybı depresyon, bunama ayrıca bilişsel gerilemeye yol açabiliyor

Kişilerde yaşlılığa bağlı işitme kaybı gelişmesinin telefonla veya yüz yüze konuşma yeteneklerinin de gerilemesine yol açabildiğini söyleyen Odyolog Bahtiyar Çelikgün, “Bu sorunlar genellikle sosyal yaşam üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İşitme kaybının depresyon, bilişsel gerileme ayrıca bunama başlangıcını destekleyebildiği yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Yapılan çalışmalar, işitme kaybı ile Alzheimer dahil olmak üzere bilişsel bozulma arasında bir ilişki vardır. Araştırmalar, ileri yaşlarda görülen demans ayrıca Alzheimer hastalığının tedavisinde veya hafifletilmesinde işitme cihazı kullanımının önemini gösteriyor” şeklinde konuştu.

Kavramların öğrenilmesi, kavramlar arasında ilişki kurulması gibi temel zihinsel faaliyetlerin sağlıklı bir işitme sayesinde mümkün olduğunu hatırlatan Bahtiyar Çelikgün, “Konuşmanın öğrenilmesi, seslerin düzgün ayrıca anlaşılır olarak çıkarılabilmesi, eğitim-öğretim sürecinin başarıyla tamamlanması ayrıca sağlıklı sosyal ilişkiler kurulabilmesi de işitme sağlığı ile yakın ilişkili” dedi.

Sağlıklı beslenme ayrıca aktif bir yaşam Alzheimer riskini azaltıyor

Alzheimer’ın ilerleyici bilişsel ayrıca davranışsal düşüş ile karakterize edinilmiş bir durum olduğunu ayrıca genel popülasyonda hafif bilişsel bozukluktan sonra ikinci en yaygın demans şekli olduğunu hatırlatan Bahtiyar Çelikgün, “Demans vakalarının yüzde 85’inin Alzheimer hastalığına bağlı olarak gerçekleşiyor. Sağlıklı beslenme ayrıca aktif bir yaşam sürmek Alzheimer hastalığı için oldukça önemli. Bunun yanı sıra işitme sağlığına dikkat etmek de hastalık riskini azaltıyor” açıklamasında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu