tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3295
EURO
35,0781
ALTIN
2.306,99
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Instagram’da “Mavi Doğrulanmış Rozeti” Tuzağına Düşmeyin!

Son dönem sosyal basın sahtekarlığına bir yenisinin daha eklendiğini açıklayan FL Communications Kurucusu ayrıca Teknoloji Yazarı Furkan Lüleci …

Instagram’da “Mavi Doğrulanmış Rozeti” Tuzağına Düşmeyin!
26.09.2022 10:51
0
A+
A-

Son dönem sosyal basın sahtekarlığına bir yenisinin daha eklendiğini açıklayan FL Communications Kurucusu ayrıca Teknoloji Yazarı Furkan Lüleci, Instagram ayrıca Facebook için mavi doğrulanmış rozeti halk arasında “Mavi tik” pazarının kurulduğunu ayrıca daha çok mavi rozet ile prestij peşinde koşanların tuzağa çekildiği aktardı. Lüleci, “Mavi tik tedarikçilerine aldanıp paranızı kaptırmayın” uyarısında bulundu.

Doğrulama talebi arttıkça dolandırıcılık da arttı

Mavi rozetin Instagram ayrıca Facebook gibi platformlar için cezbedici bir rozet olduğunu ayrıca sosyal medyada kişisel markasını oluşturmak isteyenlere prestij kazandırdığını söyleyen Furkan Lüleci, “Kimlerin doğrulamaya uygun olduğu özelinde net bir şema yok. Hesabını doğrulatma isteklerinde yoğun artış yaşanınca Meta; müzik, eğlence ayrıca moda gibi kategorilerde bazı kriterler belirledi. Bugün bu kriterler, mavi rozet pazarlayıcılarının yol haritasına dönüşmüş durumda” açıklamasını yaptı.

Mavi rozet uğruna sahte müzisyenlik

Lüleci, Propublica araştırmasına göre 2021’den bu yana, girişimciler, lüks tüketim satıcıları, kripto girişimcileri, modeller ayrıca TV yıldızlarının da aralarında bulunduğu binlerce kişinin mavi rozet pazarının müşterisi haline geldiğini açıkladı. Bunların pek çoğunun müzikle ilişkisi olmamasına rağmen mavi tik almalarını sağlamak için müzisyen imajı çizildiğini aktaran Lüleci, şu bilgilere yer verdi: “Meta tarafınca müzik kategorisindeki şemayı dikkate alarak çalışan mavi rozet pazarlamacıları bir profesyonel gibi hareket ediyor. Bir hesabı veya kişiyi mavi rozet sahibi yapmak için başta Spotify, Apple Music gibi platformlarda sahte hesaplar açılıyor. Ve bu hesapların aktifliğine de dikkat ediliyor. Bunun için de sahte botlar devreye giriyor. Bu hesaplara sahte şarkılar, besteler ekleniyor. Kişi için müzikle ilgileniyormuş havası profesyonel bir şekilde yaratıldıktan sonra mavi rozet alınıyor.”

Lüleci: Hesabınızdan da paranızdan da olabilirsiniz

Sahte bir organizasyon ayrıca para ödeme yöntemiyle medya – sahte haber içeriği desteği alınarak elde edilen mavi rozetli profillerin tespit edilip geri dönüşü olmayan şekilde silindiğini aktaran Lüleci, bu hesaplar arasında iki milyon takipçisi bulunan ünlü kişilerin profillerinin de olduğunu söyledi. Meta tarafınca mavi rozet dolandırıcılarına ödeme yapılmaması gerektiğine dair açıklamalar yapıldığını aktaran Lüleci, “Sizi müzisyen gibi olduğunuzdan farklı bir kimlikle sunup mavi rozet alınabileceğini söyleyenlere karşı dikkatli olunması gerekir. Bu kişilere ödeme yapıldıktan sonra mavi rozet belki alınabilir. Ama Meta çalışanları tarafınca yapılan incelemeler sonucunda hesabınızın askıya alınma riski çok yüksek. Sahtekarlık sebebiyle askıya alınan hesabı geri almaksa mümkün değil. Hem paranızı hem de hesabınızı kaybedebilirsiniz” açıklamalarına yer verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu