tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3697
EURO
34,9815
ALTIN
2.326,16
BIST
9.090,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ILO Türkiye Direktörü Özcan depremin istihdam ve çalışma hayatı üzerindeki etkilerini incelemek üzere Hatay’daydı

Özcan: “İşgücü talebinin ayrıca arzının aynı anda düşmesinden kaynaklı olarak ciddi bir istihdam ayrıca gelir kaybı olduğu görülüyor.

ILO Türkiye Direktörü Özcan depremin istihdam ve çalışma hayatı üzerindeki etkilerini incelemek üzere Hatay’daydı
18.03.2023 00:11
0
A+
A-

Özcan: “İşgücü talebinin ayrıca arzının aynı anda düşmesinden kaynaklı olarak ciddi bir istihdam ayrıca gelir kaybı olduğu görülüyor.

İstihdamın canlanması için öncelikle deprem bölgesi dışına çıkanların geri dönebileceği kaliteli barınma alanlarının yapılması, dönüşü teşvik edecek aktif ayrıca pasif istihdam tedbirlerinin hayata geçirilmesi, işletmelerin tekrardan açılabilmesi için teşviklerin verilmesi ayrıca hizmet ayrıca üretim yapılabilecek alternatif yerlerin hazırlanması gerekiyor.

Diğer yandan, kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde yapılabilmesi için kamu çalışanlarına uygun barınma ayrıca çalışma koşulları sağlanmalı.”

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, depremin istihdam ayrıca çalışma hayatı üzerindeki etkilerini incelemek üzere Hatay’ı ziyaret etti. 

Beraberindeki heyetle birlikte yapılan çalışmaları yerinde görmek ayrıca bölgede yapılacak kısa ayrıca orta vadeli işbirliklerini değerlendirmek üzere Afet Koordinasyon Merkezi’nde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaşla görüşen Özcan, daha sonra aralarında Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Nihat Tazearslan, Antakya Ticaret ayrıca Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Ali Yapar, oda, esnaf ayrıca işveren temsilcileri, işçi temsilcileri ayrıca akademisyenler ile birlikte ekonominin ayrıca istihdamın iyileştirilmesi ayrıca tersine göçün teşvik edilmesine yönelik bir istişare toplantısına katıldı.

Ardından İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Varol Dur ayrıca İl Müdürü Abdullah Kılınç ziyaret edildi. Toplantıda İŞKUR’un hizmet altyapısının güçlendirilmesi ayrıca bölgede istihdamın artırılmasına yönelik iş birliği imkanları ele alındı. 

Görüşmelerin ardından Özcan ayrıca beraberindeki heyet Bozoklu bölgesindeki çadır alanını ziyaret etti ayrıca ILO’nun sahadaki uygulama ortağı olan Pikolo Derneğinin iş birliğiyle kurulan çocuk dostu psikososyal alanda incelemelerde bulundu. Heyet burada öğretmenler, çocuklar, aileler ayrıca psikologlarla görüşerek bilgilendirme aldı. 

Özcan daha sonra, ILO’nun çocuk işçiliğiyle mücadele programı kapsamındaki saha uygulama ortaklarından Genç Hayat Vakfı’nın koordine ettiği yardım dağıtım merkezinde vakıf yetkilileri ile bir araya geldi.     

Ziyaretin son durağında Kırıkhan’da Avrupa Birliği (AB) tarafınca finanse edilen Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi projesi kapsamında inşa edilen mevsimlik tarım işçilerinin yaşam alanı yer aldı. Özcan 23 işçi evinin bulunduğu yerleşim yerinde işveren ayrıca mevsimlik tarım işçileri ile görüşerek değerlendirmelerini aldı. 

Özcan’dan işgücü piyasalarına yönelik değerlendirme 

Görüşme ayrıca ziyaretlerinin ardından depremin istihdam ayrıca işgücü piyasası üzerindeki etkilerini üç ana başlıkta değerlendiren Numan Özcan şunları kaydetti: “Öncelikle deprem işgücü piyasasının arz ayrıca talep dinamiklerini alt-üst etti. Onbinlerce çalışan hayatını kaybetti, daha fazlası yaralandı ayrıca sakat kaldı. 2.7 milyon kişi deprem bölgesini terketti. Tüm bunlar ciddi manada bir işgücü açığını ortaya çıkardı. Diğer yandan, binlerce işyerinin yıkılması veya hasar almasından dolayı işletmelerin faaliyetleri durdu. Bu da bölgede işgücüne olan talebi azalttı. Dolayısıyla şu anda yaşadığımız, işgücü talebinin ayrıca arzının aynı anda düşmesinden kaynaklı olarak ciddi bir istihdam ayrıca gelir kaybı.”

İSG ayrıca çocuk işçiliği riski vurgusu 

Özcan, “Bölgedeki yüksek asbest hacmi sebebiyle iş sağlığı ayrıca güvenliği (İSG) risklerinin arttığını görüyoruz. Deprem sonrası enkaz kaldırma döneminde işçiler, asbeste ayrıca tehlikeli kimyasallara veya gazlara maruz kalma, düşen molozlardan kaynaklanan yaralanmalar, elektrik tehlikeleri ayrıca ergonomik riskler dahil olmak üzere önemli İSG riskleriyle karşı karşıya kalıyor.” dedi.

Numan Özcan çocuk işçiliğinin artması riskine de dikkati çekerek “Yine, ebeveynlerin çalışamayacak durumda olması ayrıca okulların kapalı olması nedeniyle, önümüzdeki dönemde çocuk işçiliğinin artma riski de sözkonusu” şeklinde konuştu. 

Kamu istihdam hizmetlerine vurgu

Kamu istihdam hizmetlerine vurgu yapan Özcan, “İşgücü piyasası aktörlerinin, örneğin İŞKUR’un gerek binalarının yıkılması veya hasar alması, gerekse de çalışanlarının hayatını kaybetmesi ayrıca bölge dışına çıkması sebebiyle olumsuz etkilendiklerini görüyoruz. Oysa ki, kamu istihdam hizmetlerinin etkin bir şekilde verilmesi bu dönemde hızlı bir şekilde istihdamın tekrardan canlandırılması için son derece önemli” diye konuştu. 

“Kamu istihdam hizmetlerinin etkin bir şekilde yapılabilmesi için kamu çalışanlarının da barınma sorunları giderilmeli ayrıca uygun çalışma koşulları sağlanmalı”

Hatay’da yaptığı görüşmelerden izlenimlerini de aktaran Özcan “İstihdamın canlanması için öncelikle deprem bölgesi dışına çıkanların geri dönebileceği kaliteli barınma alanlarının yapılması, dönüşü teşvik edecek aktif ayrıca pasif istihdam tedbirlerinin hayata geçirilmesi, bunların yanısıra işletmelerin tekrardan açılabilmesi için teşviklerin verilmesi, ayrıca hizmet ayrıca üretim yapılabilecek alternatif yerlerin hazırlanması gerekiyor. Diğer yandan, kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde yapılabilmesi için kamu çalışanlarının da barınma sorunları giderilmeli ayrıca uygun çalışma koşulları sağlanmalı” dedi. 

ILO olarak bu çabalara destek vermeye hazır olduklarını dile getiren Özcan, öncelikle İŞKUR’un hizmet birimlerine ayrıca depremzedelere yönelik uygulamaya koyduğu toplum yararına çalışma programına destek olacaklarını duyurdu. Bunun yanısıra, işletme destekleri, istihdam etki analizleri, ayrıca temel çalışma haklarının korunması gibi konularda da önümüzdeki dönemde çalışmaların başlayacağını ifade etti. 

Özcan, erken toparlanma ayrıca tekrardan inşa sürecinin geçmişe göre daha iyi, daha sürdürülebilir, daha yeşil ayrıca daha akıllı olması için hükümet, sosyal ortaklar, donörler ayrıca BM kuruluşlarıyla birlikte çalışmaya kararlı olduklarını ekledi.

Deprem Bölgesinde Yürütülen Çalışmalar ayrıca Planlananlar

ILO tarafınca bölgeye 2 milyon dolarlık yardım yapıldı

ILO Türkiye Ofisi depremin ilk günlerinden itibaren, mevcut proje kaynaklarının hızlı bir şekilde depremzedelere yardım amaçlı kullanılabilmesi için, Çalışma ayrıca Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ayrıca donörlerle yoğun bir mesai yürüttü. Bu kapsamda, Alman Kalkınma Bankası (KfW) ayrıca Avrupa Birliği (AB) tarafınca finanse edilen iki proje aracılığıyla ILO, Türkiye’de yaşanan ayrıca büyük yıkıma sebep olan depremlerin ardından bölgeye 2 milyon USD değerinde acil yardım yaptı. İlk etapta 2500 giysi seti, 8250 hijyen kolisi, 2000 sıcak yemek ayrıca gıda kolisi, 240 duş ayrıca WC kabini, 1650 kışlık çadır, 3960 uyku tulumu ayrıca 2860 yastık dağıtımı yapıldı. Bölgede ve çocuklar için kurulan oyun alanında psikososyal destek de sağlanıyor. 

Bunun yanısıra, İŞKUR’un hizmet birimleri olarak faaliyet gösterecek konteylerin temini ayrıca İŞKUR’un depremzedelere yönelik uygulamaya koyduğu toplum yararına çalışma programından yararlananların sayısının artırılması için çalışmalar devam ediyor.

ILO, veri toplama ile işgücü piyasası odaklı ihtiyaç tespitlerinin hızlı bir şekilde tamamlanmasını müteakip, depremin etkilerinin azaltılması ayrıca hızlı bir toparlanma için kapsamlı bir program hazırlayacak.

ILO bu çalışmalarını Birleşmiş Milletler (BM) insanı yardım koordinasyon yapısı içerisinde, Türk makamlarıyla irtibat halinde yürüyor. ILO ve depremlerin ardından ortaya çıkan insani ihtiyaçların karşılanmasına destek amacıyla BM tarafınca 16 Şubat 2023 yılında yayımlanan Acil Yardım Çağrısı (Flash Appeal Türkiye) kapsamında da istihdam-yoğun altyapı yatırımları ayrıca enkaz kaldırma çalışmaları için 10.5 $’lık destek çağrısında bulundu. 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu