tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3154
EURO
35,1147
ALTIN
2.292,51
BIST
9.065,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İlber Ortaylı ‘Atatürk ve Dünya’ panelinde konuştu

Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafınca düzenlenen 13’üncü Boğaziçi Zirvesi’nin ‘Atatürk ayrıca Dünya’ başlıklı panelinde konuşan Prof …

İlber Ortaylı ‘Atatürk ve Dünya’ panelinde konuştu
12.11.2022 00:20
0
A+
A-

Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafınca düzenlenen 13’üncü Boğaziçi Zirvesi’nin ‘Atatürk ayrıca Dünya’ başlıklı panelinde konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, ABD ayrıca Almanya’daki bazı akademik çevrelerde Atatürk’ün “diktatör” olarak nitelendirildiğini aktararak, “Bunlar çok ucuz yönlendirmeler.” dedi.

Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafınca düzenlenen 13’üncü Boğaziçi Zirvesi’nin ‘Atatürk ayrıca Dünya’ başlıklı paneli UİP Onur Kurulu Üyesi Prof Dr. İlter Turan’ın moderatörlüğünde Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Taşansu Türker, Türkolog Dr. Edit Tasnadi ayrıca ABD California San Diego Üniversitesi Tarih Departmanı’ndan Prof. Dr. Michael Provence’nin katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye’de muhafazakar çevrelerin Atatürk eleştirilerini “laiklik” eleştirisiyle başlattığına değinen Ortaylı, “Laiklik sekülerleşme ile ilgili değildir ayrıca ‘sekülerleşme’ kavramı laikliği tanımlamak için yeterli değildir. Biz, her vakit bunu kullanırken Fransız Devrimi’ne atıfta bulunuyoruz, Fransızcadaki ayrıca Fransız Devrimi’nden gelen anlamını kastediyoruz. Bazı kesimler Türkiye’deki laikliği eleştirmek için referans olmaksızın Stalin’in ataizmini öne çıkarıyorlar ayrıca genç nesillere hikayeler anlatıyorlar. Bu, komik oluyor.” şeklinde konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün geniş ölçekte ismi zikredilen ayrıca bilinen bir isim olduğunu vurgulayan Ortaylı, “Atatürk Türk dünyasının reformcusu olarak adlandırılıyor. Eğer İran’daki kadınlar halen Atatürk’ün ismini söylüyorsa, bu bir hakikattır. Biz çok derin köklere sahip bir ülkeyiz. Hiç bir şekilde sömürge mirasımız yok. Yurtharicinde Türkiye’yi sadece sömürgeye uğramış modelinde incelerler, bu tür başlıklar vardır.” diye konuştu.

Ortaylı, ABD ayrıca Almanya’daki bazı akademik çevrelerde Atatürk’ün “diktatör” olarak nitelendirildiğini aktararak, “Bunlar çok ucuz yönlendirmeler.” dedi.

BÜYÜK DÖNÜŞÜMÜ ATATÜRK SAĞLADI

‘Atatürk ayrıca Dünya’ başlıklı panelini yöneten UİP Onur Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlter Turan da Kurtuluş Savaşı’nın çok uluslu imparatorlukların çökmesinin sonucunda bir ulus devlet kurularak dünya sahnesinde önemli bir yere ulaşmanın anahtarını verdiğini belirtti. Bu dönüşümü Atatürk’ün sağladığını ifade eden Turan, “Atatürk toplumun büyük acılarını bir yana bıraktırarak ayrıca bu büyük dönüşümü sağlayarak geleceğe güvenle bakmamızı sağlayan önderimizdir. Türkiye halen bugün Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlamak üzereyse, bunu atılan sağlam temellere borçlu olduğumuzu hiçbir vakit unutmamamız lazım.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu