tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3835
EURO
35,0225
ALTIN
2.326,63
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

İGA İstanbul Havalimanı, A-SMGCS Sisteminde Yönlendirme Servisini (Level 3) Hayata Geçirdi

Dünyanın en önemli küresel aktarma merkezi olan İGA İstanbul Havalimanı, dijitalleşme stratejisi doğrultusunda geliştirdiği ayrıca dünyada bu …

İGA İstanbul Havalimanı, A-SMGCS Sisteminde Yönlendirme Servisini (Level 3) Hayata Geçirdi
11.11.2022 00:33
0
A+
A-

Dünyanın en önemli küresel aktarma merkezi olan İGA İstanbul Havalimanı, dijitalleşme stratejisi doğrultusunda geliştirdiği ayrıca dünyada bu seviyedeki (Level 3) ilk uygulama olan Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ayrıca Kontrol Sistemi (A-SMGCS) teknolojisinin “Yönlendirme Servisini” hayata geçirdi. Sistem, ileri seviye durum farkındalığı ayrıca operasyonel kontrol için en iyi entegrasyonu sağlamasıyla dikkat çekiyor.

Daha sürdürülebilir bir havalimanı için; havacılık sektöründeki yeni teknolojilerin, mevcut uygulamalara ayrıca prosedürlere hızlıca adaptasyonu konusu gün geçtikçe önemini artırıyor. İGA İstanbul Havalimanı da bu doğrultuda gerekli planlama çalışmalarını, Eurocontrol şartnamelerine ayrıca Eurocae performans kriterlerine yüzde 100 uyumlu, ulusal ayrıca uluslararası kurumların kuralları çerçevesinde, tüm paydaşların ihtiyaçlarını optimize ederek; havayolları, diğer havalimanları, uçak üreticileri ayrıca sektörün dinamik yapısına uygun alt gruplar ile birlikte ortak çalışmalarla yürütüyor.

Artan uçuş trafiğiyle; en yüksek güvenlik seviyesini koruyarak aynı zamanda mevcut pist ayrıca taksi yolları kapasitesini maksimize etmeyi amaçlayan İGA İstanbul Havalimanı, dünyada bu seviyedeki (Level 3) ilk uygulama olan Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ayrıca Kontrol Sistemi (A-SMGCS) teknolojisinin “Yönlendirme Servisini” hayata geçirdiğini açıkladı.

İGA İstanbul Havalimanı Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ayrıca Eurocontrol PRC Üyesi İsmail Hakkı Polat’ın sunumunu yaptığı A-SMGCS lansmanına DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Paşaoğlu, Avrupa Komisyonu DG Moayrıca Genel Müdürü Henrik Hololei, SESAR JU İcra Direktörü Andreas Boschen, Eurocontrol DG Danışmanı Haydar Yalçın, AHEN ayrıca SAAB şirketlerinin de üst düzey yetkilileri katıldı.

Tüm paydaşlar için kazan & kazan durumu söz konusu

İstanbul Havalimanı’nda 3 ana pist, 2 yardımcı pist, 178 adet taksi yolu, 367 stand ile 14 milyon metrekare PAT sahası ile İstanbul Havalimanı tüm hava tarafı operasyon alanını ihtiva eden A-SMGCS sisteminin, 2018’den bu yana kullanımda olduğunu belirten İsmail H. Polat, sistemin tüm fonksiyonlarının DHMİ Seyrüsefer ayrıca Elektronik Daire Başkanlıkları, İstanbul Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi ekipleri, endüstri paydaşımız AHEN – SAAB mühendisleri ile ortak geliştirildiğini ayrıca İGA İstanbul Havalimanında 7/24 operasyonda olduğunu belirtti. “Uçakların ayrıca araçların hareketini her koşulda ayrıca trafik yoğunluğunda destekleyen bir sistem olan ‘Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ayrıca Kontrol Sistemi’ (A-SMGCS), İGA İstanbul Havalimanı’nda gelişmiş, ileri seviye durum farkındalığı ayrıca operasyonel kontrol için en iyi entegrasyonu sağlıyor. Dijitalleşme stratejimiz doğrultusunda, bu seviyedeki (Level 3) ilk uygulama olan ‘Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ayrıca Kontrol Sistemi’ (A-SMGCS) teknolojisini hayata geçirdiğimiz için heyecanlıyız” diyen Polat, sistemin havalimanı işletmecilerine daha güvenli, havayolu taşımacılığı şirketlerine daha verimli bir operasyon sağlarken, yolculara da kısa taksi süreleriyle daha hızlı ulaşım imkânı sunduğuna dikkat çekti.

A-SMGCS konsepti dört aşamadan oluşuyor

A-SMGCS ile hava durumundan bağımsız, durumsal farkındalığı da kaybetmeden hava tarafı operasyonlarında Gözetim (Seviye 1), Emniyet Desteği (Seviye 2), Yönlendirme (Seviye 3) ayrıca Rehberlik (Seviye 4) hizmetleri devreye alınırken, hava tarafı operasyonlarındaki tüm paydaşların performansı da takip edilebiliyor. A-SMGCS sistemi ile hava aracı ayrıca yer aracının konumunu, kimliğini ayrıca takibi sağlanırken, özellikle her koşuldaki hava şartlarında yer hareketi operasyonlarının güvenliğini ayrıca verimliliğini artırılması amaçlanıyor. A-SMGCS sistemi, tüm fonksiyonları ile başta operasyonel verimlilik olmak üzere havalimanı kapasite yönetimi, emisyon ayrıca gürültü etki azaltımı gibi benzeri tüm süreçlerin etkin şekilde yönetilmesine yardımcı oluyor.

Dünya genelinde A-SMGCS sistemleri gerek altyapılarının uygun olmaması gerekse altyapı iyileştirme yatırımlarının yüksek olması nedeni ile genelde Seviye 2 düzeyinde limitli kullanımda kalıyor. İstanbul Havalimanı’nda uygulanan Seviye 3 (Yönlendirme-Her bir uçak/araç için en etkin rotanın belirlenmesi) ayrıca altyapısı hazırlanan Seviye 4 (Rehberlik-Pilot ayrıca yer araç sürücülerinin tahsis edilen yolu takip etmesinin sağlanması) ile birlikte uçakların optimum taksi yollarının kullanılmasının sağlanması, uçak yer hareketlerinin daha güvenli ayrıca verimli olması ile birlikte karbon salınımının azalması kaçınılmaz olacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu