tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,6103
EURO
34,8380
ALTIN
2.502,22
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Hukuki süreçlerde delil olarak kullanılıyor

Yer ayrıca internet erişimi sağlayan işletmeler vakit damgası kullanmak zorunda Dijital ortamdaki işlemlerin gerçekleştirilme zamanına ilişkin …

Hukuki süreçlerde delil olarak kullanılıyor
26.08.2022 11:51
0
A+
A-

Yer ayrıca internet erişimi sağlayan işletmeler vakit damgası kullanmak zorunda

Dijital ortamdaki işlemlerin gerçekleştirilme zamanına ilişkin değiştirilemez kanıt niteliğindeki vakit damgası; internet hizmeti sunulan tüm mekanlarda, vakit bilgisi olması gereken tüm sözleşmelerde, e-ticaret ayrıca özel sektördeki uygulamaların gerçekleştirilme ayrıca onay zamanlarını belirlemek için kullanılıyor.

Asıl amacı veri doğrulama olan vakit damgası, internet dünyasında birçok alanda kullanılmaya ayrıca yaygınlaşmaya başladı. Dijital varlıklarımız çoğaldıkça, işletmeler, kurumlar, belediyeler vakit damgası kullanmaya başladı. Hem kurumlar hem bireyler verinin doğruluğunu, bütünlüğünü ayrıca varlığını kanıtlamak için vakit damgasına ihtiyaç duyuyor.

Nerelerde zorunlu?

5651 sayılı Kanun’un ikincil düzenlemelerini barındıran internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesine dair usul ayrıca esaslar hakkındaki yönetmelik ile telekomünikasyon kurumu tarafınca erişim sağlayıcılara ayrıca yer sağlayıcılara faaliyet belgesi verilmesine ilişkin usul ayrıca esaslar hakkında yönetmelik, vakit damgasını erişim ayrıca yer sağlayıcılara zorunlu kılıyor. Oteller, hastaneler, küçük işletmeler, üniversiteler gibi insanların toplu olarak internet erişimi sağladığı yerlere ek olarak restoranlar, kafeler ayrıca internet kafeler gibi kablolu veya kablosuz her türlü internet hizmeti sağlayan mekânlar, vakit damgası ile spesifik bir verinin hangi tarihte kullanıldığını ya da internette var olduğunu belirtmek zorunda. Vakit damgası ve KEP (Kayıtlı Elektronik Posta), E-fatura, E-arşiv, e-defter işlemlerinde ayrıca fikri mülkiyet kullanımlarında yoğun şekilde kullanılıyor.

Vakit damgası ile muhafaza etmek şart

Telekomünikasyon kurumu tarafınca erişim sağlayıcılara ayrıca yer sağlayıcılara faaliyet belgesi verilmesine ilişkin usul ayrıca esaslar hakkında yönetmeliğe göre, erişim sağlayıcılar, erişim sağlayıcı trafik bilgisini bir yıl saklamakla, bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü oluşan verilerin dosya bütünlük değerlerini vakit damgası ile birlikte muhafaza etmek ayrıca gizliliğini temin etmekle sorumlu.

Online ortamda alınabiliyor

Vakit damgasıyla belli bir verinin, belirtilen bir tarihte var olduğunu kanıtladığının altını çizen E-GÜVEN Genel Müdürü İlker Türkoğlu şu bilgiyi verdi: “Bir sözleşmenin imzalandığı, paranın transfer edildiği, başvurunun yapıldığı tarih ayrıca saati kanıtlama ihtiyacı e-ticaret, e-devlet uygulamaları da dahil olmak üzere şirketler ayrıca bireyler için hayati önem taşıyor. Bu ürüne talep sürekli artıyor. Artan talepleri daha hızlı bir şekilde karşılamak için vakit damgalarının satışını internet üzerinden hızlı şekilde yapıyoruz. Müşterilerimiz, vakit damgasını kullanmak istedikleri sistemlere entegre edebilmek için gereken bilgilere online ortamda otomatik olarak ulaşabiliyorlar ayrıca süreci çok kısa sürede tamamlamış oluyorlar. E-GÜVEN olarak dakikada 1.400 adet damgalama yapabiliyoruz. Bu sayıyı özel projelerde iki katına çıkartabiliyoruz.”

Fikri ayrıca mülki hakları da koruyor

Yeni bir çizim, tasarım, fotoğraf, düşünce, araştırma, formül, algoritma, kitap gibi fikri ayrıca mülki kullanım hakkı elde edilmek istenen her türlü elektronik veri için vakit damgası alınabiliyor. Ve KEP, e-Defter, e-Arşiv, e-Fatura uygulamalarıyla biyometrik imzalarda da kullanılıyor.

Vakit damgası nedir?

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre Vakit Damgası: Bir elektronik verinin, üretildiği, değiştirildiği, gönderildiği, alındığı ve/veya kaydedildiği zamanın tespit edilmesi amacıyla, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafınca elektronik imzayla doğrulanan kayıt.

Nasıl alınıyor?

BTK tarafınca yetkilendirilen kurumlar veriyor. Vakit damgası üzerinde birçok ürün ayrıca yazılım geliştirilmiş durumda. Geliştirilen bu uygulamaların 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında Bilgilendirme Teknolojileri ayrıca İletişim Kurumu’ndan (BTK) tarafınca yetkilendirilen Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı (ESHS) olarak hizmet veren kurumlar üzerinden alınması gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet