tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Hayvanlara karşı suç işlemenin cezası ne

Sokak köpeklerinin harita üzerinde yerini gösteren internet uygulaması Havrita, hayvanlara karşı işlenen suçları tekrardan gündeme getirdi. Peki …

Hayvanlara karşı suç işlemenin cezası ne
26.08.2022 12:07
0
A+
A-

Sokak köpeklerinin harita üzerinde yerini gösteren internet uygulaması Havrita, hayvanlara karşı işlenen suçları tekrardan gündeme getirdi. Peki hayvanlara zarar vermenin cezası nedir? Böyle bir durumla karşılaşan insanlar ne yapmalı? Hayvanın sahipsiz olması cezayı etkiler mi? Bir hayvanın verdiği zarardan dolayı sahibine ceza kesilir mi? Merak edilenleri Avukat Cem Duman yanıtladı.

Hapis cezası alabilir

Hayvanlara karşı işlenen suçlara verilen cezalar hakkında bilgilendirme veren Avukat Cem Duman, “Hayvanları Koruma Kanununun 28/A maddesi uyarınca, bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile; bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence eden veya acımasız ayrıca zalimce muamelede bulunan kişi altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile; hayvanları dövüştüren kişi üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile; hayvanlara cinsel saldırıda bulunan veya tecavüz eden kişi altı aydan üç yıla kadar hapis ayrıca yüz günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır. Suçların birden fazla hayvana karşı işlenmesi halinde ise verilecek ceza yarı oranında arttırılacaktır. Ve hayvanlara karşı işlenen suçun türüne göre Hayvanları Koruma Kanununun 28. maddesi uyarınca suçu işleyen kişi, 500 TL’den 35.000 TL’ye kadar idari para cezası ile cezalandırılabilecektir” dedi.

Sokak hayvanlarını da kapsıyor

Hayvanın sahipli ya da sahipsiz olmasının suçlu kişinin aldığı cezada yarattığı fark hakkında ise Duman, “Hayvanları Koruma Kanununun 28/A maddesinin gerekçesinde ev hayvanı; ‘kişiler tarafınca özellikle evde, iş yerlerinde ya da arazisinde özel ilgi ayrıca refakat amacıyla muhafaza edilen, bakımı ayrıca sorumluluğu sahiplerince üstlenilen her türlü hayvan’ olarak tanımlanırken evcil hayvan; ‘insan tarafınca kültüre alınmış ayrıca eğitilmiş hayvanlar’ şeklinde tanımlanmıştır. Ve madde gerekçesinde kedi veya köpek gibi hayvanların sahipsiz olsa dahi insan tarafınca kültüre alınmış hayvan olduğu kabul edilerek evcil hayvan statüsünde olduğu yer almaktadırlar. Dolayısıyla verilecek cezada bir fark olmayacaktır” diye konuştu.

‘İhbarda bulunun’

Hayvana karşı işlenen bir suça şahit olunması durumunda izlenmesi gereken yol hakkında da bilgilendirme veren Duman, “Şahit olunması halinde Hayvanları Koruma Kanununun aradığı suçüstü halinin varlığı kabul edilerek polis, jandarma veya Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunarak şüpheli hakkında soruşturma işlemlerinin başlaması sağlanabilecektir” ifadelerini kullandı.

Sahibine ceza kesilir

Peki, bir hayvan insanlara zarar verirse sahibine ceza kesilir mi? Konuyla ilgili Cem Duman, “Hayvanın zarar vermesi halinde, zarar gören zararını hayvanın bakım ayrıca gözetimini üstlenen sahibinden TBK madde 67 doğrultusunda talep edebilecektir. Ancak hayvanın bakım ayrıca gözetimini üstlenen sahibi zararın meydana gelmemesi için gerekli özeni göstermiş ise zarardan sorumlu olmayacaktır. Ve bakım ayrıca gözetimi altında bulunan hayvanı başkalarının hayatı veya sağlığı açısından tehlike yaratacak şekilde serbest bırakan yahut kontrol altına alınması özelinde ihmal gösteren kişi TCK madde 177 doğrultusunda 6 aya kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılabilecektir” dedi.

‘Ceza artırılmalı’

Hayvanlara karşı işlenen suç sayısının her geçen gün arttığını kaydeden Duman şunları söyledi: “İlgili kanunlarla yapılan cezai yaptırımlar yetersiz kalmakta ayrıca cezalandırmanın amaçlarından birisi olan caydırıcılığı sağlamamaktadır. Dolayısıyla hayvanlara karşı işlenen suçlarda hapis cezası sürelerinin arttırılmasına yönelik düzenleme yapılmasının elzem olduğu kanaatindeyiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet elektronik sigara grup sex