tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Harran Üniversitesi Dünyanın En Değerli Baharatını Şanlıurfa’ya Yeniden Kazandırdı

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi bilim adamlarının yürüttüğü çalışmalar sonucu Şanlıurfa ayrıca çevresinde yetiştirilmeye çalışılan “Safran …

Harran Üniversitesi Dünyanın En Değerli Baharatını Şanlıurfa’ya Yeniden Kazandırdı
12.11.2022 00:33
0
A+
A-

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi bilim adamlarının yürüttüğü çalışmalar sonucu Şanlıurfa ayrıca çevresinde yetiştirilmeye çalışılan “Safran Bitkisini” bir adım daha ileriye götürerek bilim dünyasına tanıttı.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Kaan Erden’in yürütücülüğünü yaptığı proje kapsamında safran bitkisi daha kaliteli ayrıca verimli özelliklere getirildi, hastalık ayrıca zararlılardan ari tohumu kullanılarak safran üretimine başlandı.

Safran Bitkisi tohumu, bağışıklık sistemi bozuklukları, iltihap, yaşa bağlı zihinsel gerilik gibi hastalıklarda tedavi alanların yanı sıra modern ayrıca alternatif tıpta ayrıca ilaç sanayisinde kullanılan oldukça öneme sahip tıbbi aromatik bitkilerin üretiminde kullanılmaktadır. Bölge ayrıca ülke ekonomisi için çok önemli katkılar sağlayacak 1913 yılına kadar Şanlıurfa’da yetiştiriciliği yapılan ayrıca tarımı unutulmaya yüz tutan Safran bitkisi, Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafınca desteklenen ‘Bazı Safran (Crocus sativus L.) Hatlarından Çeşit Adayı Geliştirilmesi ayrıca Nitelikli Tohumluk Üretimi’ isimli projeyle yuvasına geri döndü.

2000 tarihinden beri safran bitkisine sahip çıkan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinde yapılan bu projeyle, üreticiler istediği özelliklere sahip tohumluğa erişim sağlayabilecekler. Çalışmalarını bir adım daha ileriye götürerek ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu kalite ayrıca verim özellikleriyle öne çıkan, hastalık ayrıca zararlılardan ari tohumluk üretimine başlanan safran tarımı hakkında eğitici kitapçık hazırlanarak, safran tarımının gelişmesine katkıda bulunulacak.

Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Kaan Erden, dünyanın en pahalı baharatı olan safranın, tıpta, kozmetik sektöründe ayrıca doğal boya olarak kullanılmakta olduğunu belirterek, Şanlıurfa için kültürel değeri olduğunu bildirdi.

Dr. Öğr. Üyesi Kaan Erden; “Yüzyıllar boyunca, dünyanın en kaliteli safranı, Şanlıurfa topraklarında yetişti ayrıca 1. Dünya Savaşı ile geçici bir ayrılık yaşandı. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak 2000 tarihinden bu yana yürüttüğümüz çalışmalarla, Safran bitkisinin bu topraklara tekrardan kavuşmasını sağlayıp hasreti dindirdik.

Artık yeni hedefimiz, ülke tarımına yeni ayrıca verimli safran çeşitleri kazandırmak. Tek yıllık, yumrulu, otsu yapıda olan safranın çiçeklerinden elde edilen 2,5-3 cm uzunluğundaki dişicik tepesi, kendisinin 100 000 katı hacimdeki sıvıyı boyayabilme gücüne sahiptir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde çok sevilen geleneksel Zerde ayrıca İç Pilav safranla yapılır. Safranın, tedavi edici özellikleri de var. Uyarıcı, iştah açıcı, afrodizyak, kalp-damar hastalıklarına ayrıca kansere karşı koruyucu, sivilce giderici ayrıca gençleştirici da safrandan yararlanılmaktadır. Kuru, kıraç, verim gücü düşük arazilerde de rahatlıkla yetiştirilebilen safran, Şanlıurfa koşullarında sulama yapılmadan da üretilebilmektedir.

İklim değişikliği sebebiyle yaşanan kurak dönemlerde buğday, arpa ayrıca mercimeğin dahi ürün vermediği yıllarda , safran bitkisi hayatta kalmakta ayrıca ürün vermeye devam etmektedir. Birim alandan getirisi yüksek olduğu için, ülkemizde birkaç dekar alanda tarım yapmaya çalışan küçük ölçekli tarım işletmelerinin hayatta kalması ayrıca köyden kente göçün önlenmesi açısından da büyük önem taşımaktadır.

Yoğun emekle tarımı yapılan bitkiden ülkemiz koşullarında 300-600 gram/dekar verim alınmakta. Projede kalite ayrıca verim özellikleri belirlenecek çeşit adayı hatların, verimin artırılması ayrıca daha ekonomik üretim yapılmasına katkıda bulunması planlanmaktadır. Üreticilerin toptan safran satış fiyatının 20-25 bin TL, perakende satış fiyatının ise 60 bin TL düzeylerinde olduğu düşünüldüğünde; 1 kg/da safran veriminin üreticiye 20-25 bin TL stigma gelir getirebileceği söylenebilir. Bunun yanında, ülkemizde eksikliği çekilen tohumluk safran yumrusu üretiminden de gelir elde etmek mümkündür. 2002 yılı itibariyle kaliteli safran yumruları iriliğine göre 120-250 TL/kg fiyatla satılmaktadır. Üretici koşullarında, kendisi için gerekli tohumluk ayrıldıktan sonra satışı yapılabilecek 40-50 bin TL/dekar tutarında safran yumrusu sahibi olunabilir.

Harran Üniversitesi, ihtiyaç duydukları konularda, çiftçilerimizle işbirliği yapmaya ayrıca danışmanlık hizmeti vermeye hazırdır. Üretim yapmak isteyen çiftçilerimizi ZiraatFakültemize bekliyoruz ” diye konuştu.

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesinde devam eden projeyi yerinde incelemelerde bulunarak proje yürütücüsü Ziraat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Kaan Erden’den bilgilendirmeler aldı.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Çelik’e Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu ayrıca Ziraat Fakültesi akademisyenleri de eşlik etti.

Proje ekibini tebrik ederek başarılar dileyen Rektör Çelik, Harran Üniversitesi’nin bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da önder olduğunu söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet elektronik sigara grup sex