tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5298
EURO
34,8547
ALTIN
2.483,93
BIST
9.546,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Gırtlak Kanseri Nedeniyle Bir Daha Konuşamazsın Dediler, Geçirdiği Ameliyatla Bugün Konuşabiliyor!

“Hayatımın İkinci Virajını Aldım” Yaklaşık 35 yıl sigara kullanmasına bağlı olarak henüz 51 yaşında gırtlak kanseriyle tanışan Mehmet Fidan …

Gırtlak Kanseri Nedeniyle Bir Daha Konuşamazsın Dediler, Geçirdiği Ameliyatla Bugün Konuşabiliyor!
18.08.2022 13:06
0
A+
A-

“Hayatımın İkinci Virajını Aldım”

Yaklaşık 35 yıl sigara kullanmasına bağlı olarak henüz 51 yaşında gırtlak kanseriyle tanışan Mehmet Fidan’ı doktora götüren sıkıntısı ise sadece ses kısıklığıydı. Yapılan ilk değerlendirmede tümörün bulunduğu konumu sebebiyle gırtlağının alınabileceği ayrıca bir daha konuşamayacağı söylenmişti. KBB, Baş Boyun Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Zeynep Alkan ayrıca ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatla Mehmet Bey bugün sağlıklı şekilde hayatına devam ediyor.

Mehmet Fidan’ın kendi deyimiyle hayatta ikinci virajını aldığı süreç 2,5 yıl önce başladı. Uzun yol tır şoförlüğü yapan 51 yaşındaki Mehmet Bey ciddi bir sigara tiryakisiydi. Boğazıyla ilgili yaşadığı tek şikâyet ise ses kısıklığıydı. Bu durumu önce önemsemedi. Ancak eşinin ısrarları üzerine hekime başvurduklarında akıllarının ucuna bile gelmeyen tanıyı duydular “gırtlak kanseri”…

Mehmet Bey yaşadığı bu süreci şöyle anlattı: “Aslında yaşadığım tek sıkıntı ses kısıklığıydı. Ama kendi sesimden bile rahatsız olabilecek bir noktaya gelmiştim. Bunun yanında herhangi bir ağrım ya da sızım yoktu. Yemek yerken de sorun yaşamıyordum. Eşimin ısrarları üzerine hekime gittiğimizde ise hiç beklemediğimiz o sonucu duyduk. Böyle bir şey hiç aklımıza dahi gelmiyordu. Yapılan incelemeler sonucunda bizlere gırtlağın alınacağı ayrıca bir daha konuşamayacağımı söylediler. Bunun üzerine farklı arayışlara girerek Zeynep Hoca’ya ulaştık.”

“HASTALIĞIN ERKEN EVREDE OLMASI BÜYÜK ŞANSTI”

Gırtlak kanserinin de birçok kanser türünde olduğu gibi insanlar için korkutucu olabildiğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi KBB ayrıca Baş Boyun Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Zeynep Alkan, ama erken evrede tanı konulduğunda yüzde 90’lara varan oranlarda tedavi edilebildiğini söyledi.

Mehmet Bey’in de tanı konduğunda ikinci evrede olduğunu anlatan Prof. Dr. Zeynep Alkan, süreçle ilgili şu bilgileri verdi:

“Mehmet Bey bizlere gırtlağını kaybedeceği korkusuyla gelmişti. Yaptığımız muayene soncunda tümörün gırtlağın ön kısmından kıkırdağın içine girdiğini tespit ettik. Yeri itibariyle kapalı cerrahi yapılmasına çok imkan sunmayan bir tümördü. Bu nedenle açık cerrahi uyguladık ayrıca gırtlağının bir kısmını ayrıca ses tellerinin tümör olan kısmını aldık. Bu dönemde hastanın besin ihtiyacını gidermek için burnundan ya da midesinden besliyoruz. Boğazından açılan delik de hava yolu sağlamak içindi ayrıca bir süre sonra o da kapatıldı. Ameliyat devamında da hastaya en baştan tekrar yutmayı öğrettiğimiz bir rehabilitasyon süreci oldu.”

“SEBEBİNİ BİLDİĞİMİZ TEK KANSER TÜRÜ GIRTLAK KANSERİ”

Gırtlak kanserinin sebebi bilinen nadir kanserlerden biri olduğunu ayrıca buradaki asıl suçlunun sigara olduğunu belirten Prof. Dr. Zeynep Alkan, “Gırtlak kanseri çok az kişide sigara içmeden otaya çıkıyor. Onlarda da HPV denen virüsler, reflü denen kimyasal yanıklar veya genetik faktörler etkili oluyor. Ancak hastalığın mimari sigara. Gırtlak biraz gizli bir organ, akciğer filminde görülmez. Bu nedenle endoskop ayrıca stroboskopik muayene çok değerli, Bununla birlikte bizim için asıl uyarıcı ses kısıklığı. Bu belirtiyi iyi değerlendirmek ayrıca ihmal etmemek önemli” diye konuştu.

Sadece ses kısıklığı değil, kulağa vuran ağrı, boğazda takılma hissi, ağızdan gelen kanamalar ya da yutma zorluğunun da gırtlak kanseri belirtisi olabileceğine işaret eden Prof. Dr. Zeynep Alkan, “Bu belirtileri olanlar, özellikle de sigara alkol kullanıyorsa vakit kaybetmeden hekime başvurmalı” dedi.

“TEDAVİDE HASTA AİLESİYLE BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLMELİ”

Prof. Dr. Zeynep Alkan, gırtlak kanserinde de tedavilerin kişiye özel planlandığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Hastanın genç ya da yaşlı olması. Altta yatan farklı hastalıklarının olması ya da spikerlik, öğretmenlik gibi sesiyle mesleğini sürdüren kişilerin tedavileri farklılaşabiliyor. Bu nedenle hastayı ailesiyle birlikte değerlendirmek gerekir. Hasta, hasta yakını ayrıca hekimin birlikte karar vermesi gereken bir süreç.”

CERRAHİ YÖNTEMİ HASTANIN DURUMUNA GÖRE DEĞİŞİYOR

Gırtlak kanseri tedavisinde önceliğin cerrahide olduğunu söyleyen Prof. Dr. Zeynep Alkan, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Baş boyun bölgesi için ışın tedavisi hastanın hayatında bir kez alabileceği bir yöntem. Dolayısıyla olası bir nüks durumuna karşı ışın tedavisini sonraya bırakmak gerekebiliyor. Çünkü bazı nüksler ikinci bir cerrahiye izin vermeyebiliyor.”

Bugün baş boyun cerrahisinde hastanın durumuna göre farklı cerrahi yöntemler uyguladıklarını anlatan Prof. Dr. Alkan, sözlerine şöyle devam etti:

“Tümör izin verdiği sürece gırtlağın içinden ulaşılabilecek kapalı cerrahiler uygulanıyor. Ancak Mehmet Bey’de olduğu gibi tümörün kıkırdağın içine girdiği vakalara açık cerrahi gündeme geliyor. Burada da gelişmeler var. Parsiyel cerrahilerle dokuda önemli olan dokuyu çıkardıktan sonra onarım. Ya bölgesel yamalar yapıyoruz ya da başka bölgelerden yamalar koyuyoruz. Böylece hasta yine konuşur ayrıca yemek yiyebilecek halde ameliyattan çıkmış oluyor.”

EN ÖNEMLİ KRİTER TELEFONLA KONUŞABİLME

Ameliyat devamında da terapi döneminin çok önemli olduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi KBB ayrıca Baş Boyun Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Zeynep Alkan, “Ses terapileriyle hastanın iletişimini sürdürmesini sağlamaya çalışıyoruz. Kişinin en önemli kriteri telefonda konuşması oluyor ayrıca ses telefonda değerlendiriliyor. Yani kişi karşındakine telefonla derdini anlatabiliyor ise veya doğru cinsiyette sesini karşı tarafa duyurabiliyorsa bizim için ilk etapta yeterli. Bu sayede herhangi bir acil durumda kimseye ihtiyaç duymadan hayatını sürdürmesini sağlayabiliyoruz.

“AİLEM HEP YANIMDAYDI”

Ameliyatının üzerinden yaklaşık 2,5 yıl geçen Mehmet Fidan şu an son derece sağlıklı olduğunu ayrıca hastalığı yendiğini söyledi. Bir ciddi deneyimi yaşamış bir hasta olarak da şunları anlattı:

“Şu an ben hayatımın ikinci virajını aldım diyebilirim. Bunu iyi değerlendireceğim. Ben geç de olsa sigarayı bıraktım ama herkese tek önerim sigara içmemeleri. Bu arada yaşadığım tüm süreçte ailenin desteği çok önemli. Benim ailem hep yanımdaydı. Birlikte ameliyata karar verdik ayrıca bugünlere geldik.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet