tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5968
EURO
34,8683
ALTIN
2.494,71
BIST
9.593,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Gençlerin insanlık ve doğa için çalıştığı inovasyon programında kazananlar açıklandı

Samsung’un Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ayrıca Türkiye Bilişim Vakfı ile birlikte hayata geçirdiği …

Gençlerin insanlık ve doğa için çalıştığı inovasyon programında kazananlar açıklandı
01.08.2022 13:06
0
A+
A-

Samsung’un Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ayrıca Türkiye Bilişim Vakfı ile birlikte hayata geçirdiği “Innovation Campus” eğitim programında ödül kazanan öğrenciler, kalkınma alanındaki sorunlara yapay zekâ kullanarak çözüm buluyor

Samsung Electronics Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ayrıca Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) iş birliğiyle, teknolojiyi daha iyi bir dünya için uygulayan gençleri desteklemek amacıyla hayata geçirdiği “Innovation Campus” eğitim programının üçüncü döneminde dört proje ödül kazandı.

Dezavantajlı ayrıca yetenekli gençleri teknik beceriler ile donatmayı, yaşam becerilerini geliştirmeyi ayrıca onlara istihdam fırsatları sağlamayı amaçlayan Innovation Campus eğitim programı, Samsung’un teknoloji konusundaki küresel bilgilendirme birikiminin aktarılmasına aracılık ederken, aynı zamanda gençlerin yetkinlik bazlı gelişimlerini de destekliyor. Genç istihdamına katkı sunan program, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA’lar) yolunda ilerlemeyi destekleyen çözümlerin geliştirilmesini odağına alıyor.

Program kapsamında ODTÜ akademisyenlerinin yanı sıra Fütürist Ufuk Tarhan, gazeteci Şelale Kadak ayrıca Samsung, UNDP ayrıca TBV’nin üst düzey yöneticilerinin yer aldığı jüri, en yaratıcı, yenilikçi, Yapay Zekâ (AI) teknolojilerini en iyi kullanan ayrıca SKA’lara en iyi hizmet eden projeleri seçti. Seçim kriterleri küresel olarak 30’dan fazla ülkede benzer faaliyetler yürüten Samsung tarafınca belirlendi.

Hale Afra İriş, Özge Özkaya ayrıca Gözde Gözütok’ün “Wildfire Forecasting” projesi yarışmada birinciliği kazandı. Orman yangınlarını erken aşamalarda tespit ederek çevre ayrıca insanların yaşamlarına ağır bedeli olan etkilerini azaltmayı amaçlayan proje kapsamında, orman yangınlarını yüzde 80 doğruluk oranıyla tahmin eden bir makine öğrenmesi modeli geliştirildi. Bu model, afet risk azaltma ayrıca afet risk yönetimi ekiplerini erken aşamalarda uyarmaya olanak sağlayacak.

Serkan Özdemir’in SaveWater projesi ise yarışmada ikinci oldu. SaveWater, atık suların doğaya zarar vermesini önlemeye yardımcı oluyor. Projede derin öğrenme tabanlı yapay zeka algoritması kullanılarak doğaya salınan atık suyun oksijen seviyesinin tahmini yapılıyor. Böylece oluşabilecek zararlı durumların önceden saptanması ayrıca bunun da harekete geçmek için hızlandırıcı etki yapması amaçlanıyor. Proje aynı zamanda bakanlık ayrıca diğer kamu kuruluşları tarafınca da fabrikalar için bir denetim mekanizması olarak kullanılabiliyor.

Nisa Nur Kılıç, Selçuk Gürses ayrıca Murathan Saygılı’nın “F6: Food for Future – Future for Food” projesi ise üçüncülük kazananlardan biri oldu. Gelecekte yaşanacak gıda kaybını tahmin etmeyi ayrıca azaltmayı amaçlayan bu proje, yapay zekayı kullanarak gıda kaybının ne kadar, nerelerde ayrıca hangi nedenlerle gerçekleşeceğini öngörmemize yardımcı oluyor. Bugünün ayrıca yarının en büyük sorunlarından biri olan gıda krizini merkezine alarak hem gıda için gelecek hem de gelecek için gıda yaratmayı amaçlıyor.

Beyza Taşdemir ayrıca Cenk Arda Yılmaz’ın DINo-SDGs projesi de üçüncü seçildi. Dino-SDGs adlı araç, son teknoloji derin öğrenme yöntemlerini kullanarak, girdi olarak verilen metinlerin hangi SKA’lar ile ilgili olduğunu yüksek başarıyla tahmin ediyor. Akademiden endüstriyel sektöre, toplumun her kesiminden birey ayrıca kurumların kullanabileceği bir sınıflandırma aracı sunarak SKA’lara ulaşılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

SKA’lara ulaşmak için çözümler üreten ayrıca yapay zekâyı odağına alan Innovation Campus programı, 18-29 yaş arası gençleri kapsıyor.

Türkiye’den 5.000’in üzerinde başvurunun geldiği programa başvuran ekipler, eleme sürecinde teknik testler ayrıca yetkinlik bazlı bir değerlendirmeden geçirildi. Başarılı bulunan 25 öğrenci, ODTÜ öğretim üyelerinden beş ay boyunca yapay zekâ özelinde toplam 350 saat süren bir eğitim alarak sertifika almaya hak kazandı.

Katılımcılar ayrıca, deneyim ayrıca becerilerini sergileyebilecekleri projeleri hayata geçirmelerini sağlayacak maddi destek ayrıca koçluk desteği almak amacıyla yarıştı.

BM kuruluşları ayrıca ortaklarının çalışmalarına yapay zekâ ayrıca büyük veri araştırmaları yoluyla destek sağlayan SDG AI Lab (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Yapay Zekâ Laboratuvarı), ODTÜ ile koordineli olarak, müfredat ayrıca teknolojilere destek verdi. SDG AI Lab, katılımcılar için yapay zekâ kullanımına ilişkin eğitim oturumları düzenlerken uzmanlık ayrıca mentor desteği de sağladı.

UNDP de proje kapsamında SKA’lar özelinde katılımcılara eğitimler verdi. Samsung ayrıca UNDP’nin 15 kişilik uzman kadrosu projelere destek sunmak amacı ile gençlere mentorluk yaptı.

Teknik eğitimlerin yanı sıra katılımcılara kıdemli insan kaynakları danışmanları tarafınca işe alım, CV hazırlama, mülakat teknikleri gibi bilgilerin olduğu eğitimler de verildi. Bu yıl ayrıca, ödül töreninden önce öğrencilere projelerini daha etkili bir şekilde sunabilmeleri amacıyla etkili iletişim ayrıca sunum teknikleri eğitimi de verildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet