tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3455
EURO
35,0945
ALTIN
2.310,71
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Gebze OSB-Darıca Metro Hattında ilk ışık göründü

Gebze Darıca Metro Hattı’nın 3 bin 800 metrelik ilk ışık görme töreni gerçekleşti. Çalışmaları Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafınca …

Gebze OSB-Darıca Metro Hattında ilk ışık göründü
30.09.2022 13:51
0
A+
A-

Gebze Darıca Metro Hattı’nın 3 bin 800 metrelik ilk ışık görme töreni gerçekleşti.

Çalışmaları Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafınca başlatılan devamında Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın girişimleri sonucunda Ulaştırma ayrıca Altyapı Bakanlığı’na devredilen Gebze Darıca Metro Hattı’nın 3 bin 800 metrelik ilk ışık görme töreni gerçekleşti. Törende açıklamada bulunan Başkan Büyükakın, 2023’ün sonuna kadar Gebze İstasyon ile OSB arasındaki kısmın tamamlanacağını söyledi.

KATILIMCILAR

Kocaeli’nin ilk metrosu olma özelliği taşıyan Gebze Darıca metro hattının ışık görme törenine Ulaştırma ayrıca Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, AK Parti Kocaeli Milletvekili Sami Çakır, Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP Kocaeli İl Başkanı Yunus Emre Kurt, çalışanlar ayrıca yetkililer katıldı.

“AZ BİR ÇALIŞMA KALDI”

Gebze Darıca Metro Hattı Işık Görme Töreni’nden konuşan Başkan Büyükakın, “Özlemle beklediğimiz metro hattı için çok önemli bir safha bu. İnşallah 2023’ün sonuna kadar Gebze İstasyon ile OSB arasındaki kısım tamamlanmış olacak. Bahar aylarında trenle ilgili deneme çalışmaları yapılacak. 2024’ün yaz aylarına doğru da Darıca ile Gebze İstasyonu arası tamamlanacak. İş programı ona göre yapılandırıldı. Tünellerde yüzde 90 geçildi. Az bir çalışma kaldı. Allah, kazasız belasız bu çalışmaların bitmesini ayrıca en kısa zamanda da Gebzemize, Darıcamıza ayrıca Kocaelimize hizmet etmesini nasip etsin” dedi.

55 BİN ARAÇ TRAFİKTEN ÇEKİLECEK

İnşaatın hızla ilerlemesinin kendileri açısından sevindirici bir durum olduğunu vurgulayan Başkan Büyükakın, “Dünyanın büyük bir krizin içinde olduğu, yatırımların durduğu, ekonomilerin büyüme oranlarının durduğu bir ortamda Türkiye’de işler devam ediyor, inşaatlar durmuyor. Bugün de ciddi bir ilerleme anlamına geliyor bu, açılan tünelin birleştiği bir noktadayız. Metronun faaliyete geçmesi toplamda 55 bin aracın trafikten çekilmesi anlamına geliyor. Daha az trafik sıkışıklığı anlamına geliyor. Hızlı, güvenilir, konforlu taşımacılık anlamına geliyor. Bu açıdan bakıldığında 55 bin aracın trafikten çekilmesi, aynı zamanda emisyon salınımı açısından da çok kıymetli. Çevresel değerler açısından çok kıymetli. Gebze’miz için, Darıca’mız için, Kocaeli’miz için gerçekten çok büyük bir kazanım olacak bu uzun vadede. Karbon sıfır hedefleri özelinde da ülkemize ciddi bir katkı sağlayacak. Kullanılacak araçlar otonom araçlar, sürücüsüz araçlar. O manada da ciddi bir katkı sağlanmış oluyor. Yapılan inşaatta ciddi manada yerlilik oranlarına ulaşıldı. Bu da başka bir sevindirici tarafı. Ülkemizin metro yapım kapasitesi de artmış oluyor” dedi.

“ÇİFT YÖNDE 320 BİN KİŞİYİ TAŞIMASI HEDEFLENİYOR”

Çift yönlü olarak hesap edildiğinde 30.8 kilometre uzunlukta metronun hizmet vereceğini aktaran Başkan Büyükakın, “Çok büyük bir depolama alanı inşaatı yapılıyor. Orası da ayrı bir maliyet unsuru. Bütün o trenlerin vagonlarının bakım ayrıca onarımlarının yapıldığı büyük bir depo ayrıca bakım alanı OSB bölgesinde inşa ediliyor. Gerçekten çok büyük bir proje. Bugünkü yapım maliyetleri açısından kilometre maliyetine vurduğunuzda şu anda Türkiye’nin, belki de dünyanın en ucuz metro inşaatı gerçekleşiyor. Bu da bizim açımızdan ve sevindirici bir nokta. Günlük kapasitesi 320 bin kişi olacak. Bir günde çift yönde 320 bin kişiyi taşıması hedefleniyor. Bu kapasiteye kısa vadede ulaşılacağını tahmin ediyoruz. Çünkü raylı sistemlerde ilk başta yapılan hesapların, hedef hesaplarının çok kısa sürede üzerine geçildiğini görüyoruz. Nüfusun bu kadar yoğun olduğu yerlerde metro sistemlerinin yapılmadığı durumlarda trafik sorunlarını çözmek mümkün değil. Çünkü yaptığımız ulaşım master planına göre yolculuk değeri 2035’e kadar 4 kat artacak. Yolların 4 kat arttırılması, yana genişlemesi, yukarıya, aşağıya genişlemesi mümkün değil. Dolayısıyla da toplu taşıma ayrıca raylı sistemin gelişmesi lazım” ifadelerini kullandı. Günlük 330 bin yolcu kapasiteli Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattı 11 istasyondan oluşacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu