tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3680
EURO
34,9842
ALTIN
2.325,98
BIST
9.102,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Garanti BBVA’nın güçlü sermayesi, TL kredilerde pazar payı kazanarak büyümesine imkân sağlıyor

Türkiye Garanti Bankası A.Ş., 30 Eylül 2022 tarihli finansal tablolarını açıkladı. Banka’nın konsolide finansal tablolarına göre, bu yılın ilk 9 …

Garanti BBVA’nın güçlü sermayesi, TL kredilerde pazar payı kazanarak büyümesine imkân sağlıyor
27.10.2022 19:00
0
A+
A-

Türkiye Garanti Bankası A.Ş., 30 Eylül 2022 tarihli finansal tablolarını açıkladı. Banka’nın konsolide finansal tablolarına göre, bu yılın ilk 9 ayında, net kârı38 milyar 726 milyon 62 bin TL oldu. Aktif büyüklüğü 1 trilyon 223 milyar 427 milyon 168 bin TL seviyesinde gerçekleşirken, ekonomiye nakdi ayrıca gayri nakdi krediler aracılığıyla sağladığı destek ise 873 milyar 289 milyon 170 bin TL oldu. Fonlama bazını dinamik bir şekilde yöneten Garanti BBVA’nın fonlama kaynakları içindeki en büyük ağırlığı mevduatlar oluşturmaya devam etti; aktiflerin 69,5’i mevduatlar ile fonlanıyor. Müşteri mevduat tabanı bu yılın ilk 9 ayında 47 büyüme ile 850 milyar 605 milyon 561 bin TL oldu. Güçlü sermaye odağını koruyan Bankanın sermaye yeterlilik oranı 16,2*, özkaynak kârlılığı 49**, aktif kârlılığı ise 5** seviyelerinde gerçekleşti.

* BDDK’nın geçici önlemleri hariç

**Ortalama aktif kârlılığı ayrıca ortalama sermaye kârlılığı hesaplamalarında net kâr yıllıklandırılırken tek seferlik kalemler dahil edilmemiştir

Konuyla ilgili bilgilendirme veren Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ; “Bankacılık sektörü TL kredilerde ilk 9 ayda 51 büyüdü. Büyüme geçtiğimiz senelerin oldukça üzerinde olsa da, enflasyonun altında bir seviyeye işaret ediyor. Kredi büyümesi, ağırlıklı olarak Türk Lirası ayrıca tüzel tarafta gerçekleşti. Garanti BBVA olarak bu dönemde hem tüzel hem bireysel kredilerde, sırasıyla 72 ayrıca 37 büyümeyle sektörde pazar payı kazanarak öncü konumumuzu pekiştirdik. Yabancı para kredilerde ise talebin düşük olması ayrıca vadesi gelen kredilerin kapatılmasının etkisiyle küçülme hızlanarak sürüyor. Kredilerin büyümesiyle destek bulan ekonomik aktivite ayrıca düşük faiz ortamı sorunlu kredilerdeki büyümenin önünü kesti. Sektör genelinde olduğu gibi Bankamızda da aktif kalitesi iyileşiyor, tahsilatlar güçlü devam ediyor. Kredilerin fonlamasında ise Kur Korumalı Mevduat (KKM) ana ürün oldu. KKM hacmimizi sadece üçüncü çeyrekte nette 30’a yakın artırdık. Bugün KKM mevduatları TL vadeli mevduatlarımızın 60’dan fazlasını oluşturuyor. KKM etkisiyle, sektörde ilk defa mevduat vadelerinin uzadığına şahit olduk ki bu gelişme de banka bilançolarındaki vade farkı yönetimine pozitif anlamda destek oldu.

Küresel ekonomilerde büyümenin yavaşlaması ana gündem maddesiyken, ülkemizdeki büyüme oranı pozitif ayrışarak güçlü seyrini koruyor. Bu büyümede bankacılık sektörü her vakit olduğu gibi lokomotif görevi görüyor. Sektörün, bugüne kadar verdiği sınavlardan başarıyla geçmesinin arkasında ise güçlü sermayesi yatıyor. Ülkemizin önümüzdeki süreçte büyüme hedeflerinin gerçekleşmesi için bu sermaye gücüne hep ihtiyacımız olacak. Eylül itibarıyla vergi sonrası kârımız 39 milyar Türk Lirası’na ulaştı. Bu da 49’luk bir sermaye kârlılığına işaret ediyor. Enflasyonun 83’e ulaştığı bir dönemde, bu kâr rakamını doğuran sermayeyi enflasyon karşısında korumak bankaların en kritik mücadelesi oldu. Enflasyonun bir diğer etkisi bankamızın konsolide edildiği ana sermayedarımızın bilançosunda kendini gösterdi. BBVA Grubu, bankamızı kendi bilançosuna konsolide ederken IAS 29 enflasyon muhasebesi kurallarını uyguluyor. Biz Türkiye’de 39 milyar TL kâr açıklarken, sermayedarımız bizden elde ettiği kârı enflasyon etkisinden arındırarak sadece 336 milyon Euro, yani 6 milyar TL beyan ediyor.

Recep Baştuğ sözlerini şöyle sürdürdü: “Banka olarak sadece yeni müşteri kazanmaya değil, hizmetlerimizi sürekli iyileştirerek, kusursuz bir müşteri deneyimi sunmaya da odaklanıyoruz. Müşteri deneyiminde mobil bankacılığı ana merkez olarak konumluyoruz. Mobil kanallarda “insan” faktörünü dışarıda bırakmadan teknolojinin de gücünü sunarak gerçek zamanlı, akıllı, kişiye özel içerikler ayrıca öneriler sunmaya odaklanıyoruz. Mobil bankacılığımız 15. yılını geride bırakırken, mobil müşteri sayımız 12,6 milyona ulaştı. Mobil bankacılık işlem adetlerimiz de pandemi koşullarının etkisiyle yüzde 100 arttı ayrıca artmaya devam ediyor. Ulaşılan bu rakamların etkin işlenmesi, müşteriye değer yaratan çözümler sunulması, müşteri deneyimi ayrıca müşterinin finansal sağlığı en temel önceliğimiz. Bu önceliklerimizi son derece gelişmiş yapay zekâ çözümleriyle destekleyerek, müşterilerimizle uzun vadeli, sağlıklı ayrıca kalıcı ilişki yaratmaya odaklanıyoruz. Bankamızın önümüzdeki dönemde de en önemli sermayelerinden biri bu yaygın ayrıca etkin yapı olacak. Bu süreçte çok büyük emek ayrıca katkısı olan çalışma arkadaşlarımla birlikte bizlere bu yolculukta iştirak eden, bizi destekleyen ayrıca güvenen, başta müşterilerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

Garanti BBVA’nın 30 Eylül 2022 yılına ait BDDK konsolide finansal sonuçlarına ilişkin Türkçe sunuma garantibbvayatirimciiliskileri adresindeki Garanti BBVA Yatırımcı İlişkileri web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Hesap Dönemine Ait Faaliyet Sonuçlarına İlişkin Özet Finansal Bilgiler

  • Ortalama aktif kârlılığı 5.0 oldu.
  • Ortalama özkaynak kârlılığı 49.0 seviyesinde gerçekleşti.
  • Ekonomiye nakdi ayrıca gayri nakdi kredileraracılığıyla sağladığı destek 873 milyar 289 milyon 170 bin TL oldu.
  • Toplam canlı krediler, TL krediler ayrıca YP krediler pazar payları sırasıyla 9,9, 10,5 ayrıca 8,6 seviyesinde gerçekleşti.
  • Yılbaşından bu yana toplam müşteri mevduatları 47 büyüdü ayrıca pazar payı 10,4 seviyesine geldi.
  • Vadesiz mevduatların, toplam mevduatlar içindeki payı 47’ye ulaştı.
  • Sermaye yeterlilik oranı 12,2 olan yasal limitlerin üzerinde 16,2* seviyesinde gerçekleşti.
  • Donuk alacak oranı 2,9 seviyesinde gerçekleşti.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu