tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3679
EURO
35,1221
ALTIN
2.324,78
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Fosil Yakıtlardan Vazgeçelim: Kaderimiz Kömürle Çizilmesin

TEMA Vakfı, kömürlü termik santrallerin ayrıca kömür madenciliğinin hava, su, toprak ayrıca insan üzerindeki etkilerine dikkat çekmek için …

Fosil Yakıtlardan Vazgeçelim: Kaderimiz Kömürle Çizilmesin
21.09.2022 11:37
0
A+
A-

TEMA Vakfı, kömürlü termik santrallerin ayrıca kömür madenciliğinin hava, su, toprak ayrıca insan üzerindeki etkilerine dikkat çekmek için başta Kahramanmaraş, Muğla ayrıca Kütahya olmak üzere on dört ilde “Kaderimiz Kömürle Çizilmesin” kampanyasını başlattı. Kampanyayla, fosil yakıtların kullanımından vazgeçilmesi gerektiğine bir kez daha vurgu yapılıyor.

Kömürlü termik santrallerin ayrıca kömür madenciliğinin yaşama verdiği zarara dikkat çekmek için uzun yıllardır çalışmalar yürüten TEMA Vakfı, on dört ilde başlatılan “Kaderimiz Kömürle Çizilmesin” kampanyasıyla ilk olarak Kahramanmaraş, Muğla ayrıca Kütahya illerine ziyaretler gerçekleştirerek ekolojik yaşama verilen zararı yerinde inceledi.

Yapılan ziyaretlere ilişkin konuşan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Kömürlü termik santrallerin olduğu her ilde karşılaşılan manzara ne yazık ki aynı. Kömür kokusu altında kalan hayalet bir kent, solunum yolu hastalıklarından muzdarip yurttaşlar, kanserden sevdiklerini kaybedenler, kuraklıktan ayrıca tarımda verimliliğin düştüğünden şikayet eden çiftçiler. Bir diğer tarafta ise, mevzuat gereği dahi sorumluluklarını yerine getirmeyen kömürlü termik santraller, insanları ayrıca zeytin ağaçlarını yerinden eden kömür ocakları duruyor. Kömürlü termik santraller ayrıca kömür madenciliği ne hava bırakıyor ne su ne de toprak” dedi.

Fosil yakıtta ısrar, yaşamın yok edilmesidir

Türkiye’deki linyit rezervini kullanabilmek adına, çevresel ayrıca sağlık maliyetleri göz ardı edilerek çalışmasına izin verilen mevcut tesislerin yanı sıra 2000’li yılların başlarından itibaren bir dizi kömürlü termik santral projesi yapılmaya çalışıldığını belirten Deniz Ataç, “Geldiğimiz noktada Türkiye’nin santral kurulu gücünün içinde kömürün payı 20 ayrıca bu payın 9’unu ithal kömür oluşturuyor. 2020 Enerji Denge Tablosu’na göre ise enerji ithalatının toplam enerji arzı içindeki payı 78. Görüyoruz ki, fosil yakıtlara dayanan enerji politikası enerjide ihtiyacımız olan bağımsızlığı sağlayamadığı gibi ekolojik tahribata, çeşitli hastalıklara, erken ölümlere neden oluyor, iklim krizini daha da derinleştiriyor. Muğla, Kütahya ayrıca Kahramanmaraş örneklerinde olduğu gibi köyler yok oluyor; insanlar yerlerinden, yurtlarından ediliyor. Havamız, suyumuz, toprağımız kirleniyor, canlılığımız azalıyor, temiz gıdaya erişim her geçen gün daha da imkansızlaşıyor” diye konuştu.

Geleceğimiz için birlikte hareket etmeliyiz

“Otuz yıldır bu topraklarda yaşam için çalışan bir Vakıf olmanın sorumluluğuyla, doğayla barışık, ekosistemle uyumlu, yerelin haklarını gözetecek şekilde yenilenebilir enerjiye geçiş yapmamız gerektiğini dile getiriyoruz” diyen Ataç, “Gezegenimizin geleceği için adil geçişi mümkün kılacak şekilde fosil yakıtların kullanımından vazgeçmemiz gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Başka bir enerji politikasının mümkün olduğunu biliyoruz. TEMA Vakfı olarak havamızı, suyumuzu, toprağımızı korumak için ‘Kaderimiz Kömürle Çizilmesin’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kaderimiz Kömürle Çizilmesin” kampanyası kapsamında yenilenen ‘komuretme.org’ web sitesi üzerinden TEMA Vakfı’nın kömür kampanyasına nasıl destek olunabileceğinin yanı sıra, raporlar ayrıca bültenlerle de kamuoyunun bilgilendirilmesi amaçlanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu