tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3293
EURO
35,0939
ALTIN
2.298,16
BIST
9.043,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

EÜ’de “Uluslararası Ege Kongreleri” başladı

Ege Üniversitesinin uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda düzenlenen “Uluslararası Ege Kongreleri” başladı. Ege Üniversitesi Türk Dünyası …

EÜ’de “Uluslararası Ege Kongreleri” başladı
05.09.2022 12:21
0
A+
A-

Ege Üniversitesinin uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda düzenlenen “Uluslararası Ege Kongreleri” başladı. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünün genel koordinatörlüğünde, İktisadi Kalkınma ayrıca Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) ayrıca Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMEA) işbirliğinde düzenlenen kongrelerinin ortak açılış oturumları, EÜ Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Konferans Salonunda yapıldı. Kongreye, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Halk Dili Anabilim Dalı Başkanı ayrıca aynı zamanda Dede Korkut Kongresi Türkiye Başkanı Prof. Dr. Metin Ekici, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Folklor Enstitüsü Dede Korkut Şubesi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Gafarlı, İKSAD Enstitüsü Başkanı Dr. Mustafa Latif Emek, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bahri Başaran, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Prof. Dr. Mustafa Mutluer, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdür vekili Prof. Dr. Alimcan İnayet, akademisyen ayrıca öğrenciler katıldı.

“Türk Dünyasında için çok kıymetli bir iş birliği”

Yapılan iş birliğinin Türk dünyasının yükselişine çok önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Uluslararası Ege Kongrelerinin hazırlık süreci, İktisadi Kalkınma ayrıca Sosyal Araştırma Enstitüsü ayrıca Azerbaycan Milli İlimler Akademisi tarafınca başlatıldı. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü aracılığıyla üniversitemizin makamlarına ulaşan bu bilimsel iş birliği teklifinin Rektörlüğümüz tarafından uygun bulunması, projenin hayata geçirilmesi noktasında ilk somut adım oldu. Türk Dünyası mevzu bahis olduğunda Ege Üniversitesinin en yetkin ayrıca tecrübeli birimleri kongrelerin ev sahipliğimizde gerçekleşmesi için koordinatörlüğü üstlenerek, önemli bir sorumluluk aldı. İKSAD ayrıca Azerbaycan’ın en değerli kurumlarından biri olan AMEA’nın desteklediği işbirliği ayrıca dayanışma ruhu, Ege Üniversitesinin uluslararası etkinlik tecrübesi ile birleştirildi. Nihayetinde Türk Dünyası için çok kıymetli bir işbirliği ortaya çıktı. Üniversitemiz, Türk dünyası bağlamında özümsediği evrensel ilkeleri daima taşıyarak, belirlemiş olduğu değerler ayrıca hedefler doğrultusunda yürüyüşüne kararlılıkla devam edecek. Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Ege Kongreleri’nin hayırlı olmasını diliyor, bu iş birliğinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin somut bir göstergesi”

Prof. Dr. Metin Ekici, “Bugün Ege Kongreleri adıyla üç ayrı kongreye ev sahipliği yapmak, Ege Üniversitesi için büyük bir onur ayrıca yeni bir başlangıç. Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin somut bir göstergesi olarak, iki ülkenin bilimsel kurumları arasında iş birliği yapılması ayrıca sürekli kılınması iki devlet, bir millet olma yolunda atılan en büyük adımdır. Gerçekleştirmiş olduğumuz işbirliklerinin örnek olmasını temenni ediyorum. Ve bu başlangıç için çaba sarf eden İKSAD’a, bizleri Dede Korkut adına bu kutlu yolda birlikte yürüme kararlılığına teşvik eden Azerbaycan Folklor Enstitüsü Başkanı Ramazan Gafarlı’ya teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“İş birliklerimize devam etmek istiyoruz”

Prof. Dr. Ramazan Gafarlı, “AMEA ayrıca Azerbaycan ilim adamları adına bu birliktelikten memnuniyet duyduğumuzu dile getirmek istiyorum. Dede Korkut Kongreleri ile iki kardeş Türk devletinin birlikte yaşadığını gösterdik. Dede Korkut eserlerinin Türk dünyasında yayılmasına katkı sağladık. Bu kongrede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Ege Üniversitesi ile olan iş birliklerinin artarak devam edeceğini belirten Dr. Mustafa Latif Emek ise “İKSAD, 34 ülkeden birçok araştırmacının bulunduğu, özellikle Türk dünyasından çok değerli araştırmacıların yer aldığı bir kuruluştur. Şu ana kadar İKSAD Enstitüsü 300’den fazla araştırma projesi gerçekleştirmiş ayrıca halen de sağlık bilimleri, fen bilimleri ayrıca mühendislik de dâhil olmak üzere pek çok alanda bilimsel araştırma projesini yürütmektedir. Bu kongrelerin yanı sıra; yürütmüş olduğumuz bilimsel araştırma projelerinde de Ege Üniversitesi ile işbirliği içinde olmak istiyoruz” diye konuştu.

Kongrede, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bahri Başaran, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Mutluer ayrıca Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Kurucu Müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen de birer sunum yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu