tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

EÜ, Türk Dünyası’na ve Türkoloji’ye nitelikli genç bilim insanları kazandırıyor

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, Türkoloji araştırmalarına öncülük ediyor

EÜ, Türk Dünyası’na ve Türkoloji’ye nitelikli genç bilim insanları kazandırıyor
14.01.2023 00:46
0
A+
A-

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, Türkoloji araştırmalarına öncülük ediyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE), nitelikli araştırmalar yapan bilim insanları ayrıca tüm fiziksel olanaklarıyla alanında öncü konumda yer almayı sürdürüyor. Türk Dünyasının; dil, kültür, edebiyat, sanat, tarih, siyaset, sosyal ayrıca ekonomik yapıları üzerine yoğunlaşan TDAE, dünyadaki Türkoloji araştırmalarına liderlik ederek, bilimsel araştırma ayrıca incelemeler yürütüyor.

Türk Dünyasını ayrıca kültürünü tüm dünyaya Enstitü aracılığıyla tanıttıklarını ifade eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, Türkiye Türkçesi’ni, Türk Dünyasında yaygınlaştırmak ayrıca Türk Dünyasında ortak bir yazı dili oluşturmak amacıyla nitelikli akademik ayrıca bilimsel faaliyetlerini sürdürüyor. Türkçeyi dünya dili haline getirme yolunda somut adımlar atıyor. Enstitümüzde Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere, dünyanın farklı bölgelerinden gelen binlerce öğrenciye Türkçe öğretiyoruz. Aynı zamanda sürdürdüğümüz lisansüstü eğitim ayrıca araştırma faaliyetlerimizle Türk Dünyası ile ilgili problemlerde kendi tezimizi dünya kamuoyuna duyurarak, ülkemizin diğer devletlerarasında daha etkin bir konumda olmasına katkı sağlıyoruz” dedi.

         “Güçlü bir kurumsal kimliğe sahibiz”

Dünyadaki Türkoloji araştırmalarına liderlik yapma hedefiyle çalıştıklarını vurgulayan TDAE Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, “TDAE olarak, Türk Dünyasının tarihi, dili, edebiyatı, kültürü,  sosyal ayrıca ekonomik durumunu araştırarak, bu alanlarla ilgili lisansüstü programlar açıyor ayrıca Türk Dünyasına genç bilim insanları kazandırıyoruz. Bunun yanı sıra, Türkiye Türkçesi’nin Türk Dünyasında yaygınlaştırılmasına ayrıca ortak bir yazı dilinin oluşturulmasına katkı sağlayacak yayınlar yapıyor ayrıca kurslar açıyoruz. Bu noktada dünyadaki benzer kuruluşlarla araştırmacı ayrıca yayın değişim organizasyonları da yürütüyoruz. Paydaşlarımızla birlikte yer aldığımız ortak projelerle ilgili bilimsel toplantılar düzenliyor, ve bilimsel yayınlarla da iş birliği yapıyoruz. Türk Dünyasının sahibi olduğu maddi ayrıca manevi gücünü tespit ederek, bu gücün kullanımına yönelik öneriler sunuyoruz. Gerek alanında uzman akademisyenlerimiz ayrıca araştırmacılarımız tarafınca yapılan araştırmalarla gerekse enstitümüzün fiziksek olanaklarıyla güçlü bir kurumsal kimliğe sahibiz” dedi.

“Uluslararası öğrencilere Türkçe öğretiyoruz”

Enstitü hakkında bilgilendirme veren Prof. Dr. Macit, “Bünyemizde ‘Türk Dili ayrıca Lehçeleri Ana Bilim Dalı’, ‘Türk Halk Bilimi (Türk Folkloru) Ana Bilim Dalı’, ‘Türk Dünyası Edebiyatları Ana Bilim Dalı’, ‘Türk Dünyası Sosyal, Ekonomik ayrıca Siyasal İlişkiler Ana Bilim Dalı’, ‘Türk Tarihi Ana Bilim Dalı’, ‘Türk Sanatı Ana Bilim Dalı’ olmak üzere 6 ana bilim dalımız bulunuyor. Ve ‘Türkçe Öğretim Birimimiz (TÖBİR)’ ile bütünleşmiş bir yapılanmamız var. Akademisyenlerimiz öncülüğünde farklı konularda DPT, TÜBİTAK, UNESCO, BAP destekli birçok araştırma projesi yürütüyoruz. Yayınladığımız uluslararası hakemli bir dergi olan ‘Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi (TDİD)’ ile Türk Dünyası hakkındaki çeşitli konularla ilgili bilimsel makalelere yer veriyoruz” diye konuştu.

“Değer üretmeye devam edeceğiz”

Prof. Dr. Macit, “Enstitümüzde 2000 tarihinden bu yana toplam 143 doktora, 213 yüksek lisans tezi yaptırıldı. Lisansüstü eğitimini anabilim dallarımızda tamamlayıp, Türkiye’nin ayrıca dünyanın çeşitli üniversitelerinde öğretim üyesi olarak görev yapanların sayısı 58’e ulaştı. Ve doktorasını tamamladıktan sonra Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan gibi Türk cumhuriyetlerindeki üniversitelerde, Çin Halk Cumhuriyeti’nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan mezunlarımız da var. Bunların içerisinde bulundukları ülkenin devlet kademelerinde bakan, bakan yardımcısı, rektör yardımcı, müdür olarak görev yapanlar da var ayrıca bizleri oldukça gururlandırıyorlar. Bugüne kadar gerçekleştirdiği eğitim-öğretim ayrıca bilimsel faaliyetleriyle Türkiye ayrıca Türk dünyasına önemli katkılar sağlamış bir enstitü olarak, değer üretmeye devam edeceğiz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet elektronik sigara grup sex