tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3680
EURO
34,9842
ALTIN
2.325,98
BIST
9.102,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

NATO İle İlişkiler Değerlendirildi

NATO’ya 60 yıl aşkın bir süredir üye olan, bu sürede güvenliğin hedefleri ayrıca araçlarındaki değişime koşut olarak NATO’nun kolektif güvenlik sistemine katkısı da nitelik ayrıca nicelik olarak değişim gösteren Türkiye’nin, durum ayrıca beklentilerini analiz etmek üzere bir toplantı düzenleyen EGİAD; Nato-Türkiye İlişkileri: Zor Zamanlarda Müttefik Olmak başlıklı bir etkinlik düzenleyerek ikili ilişkileri masaya yatırdı.

NATO İle İlişkiler Değerlendirildi
21.03.2023 09:39
0
A+
A-

NATO’ya 60 yıl aşkın bir süredir üye olan, bu sürede güvenliğin hedefleri ayrıca araçlarındaki değişime koşut olarak NATO’nun kolektif güvenlik sistemine katkısı da nitelik ayrıca nicelik olarak değişim gösteren Türkiye’nin, durum ayrıca beklentilerini analiz etmek üzere bir toplantı düzenleyen EGİAD; Nato-Türkiye İlişkileri: Zor Zamanlarda Müttefik Olmak başlıklı bir etkinlik düzenleyerek ikili ilişkileri masaya yatırdı.

 

Etkinliğe Ege Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinem Ünaldılar konuk konuşmacı olarak katılırken, toplantıya EGİAD Başkan Vekili Erkan Karacar ev sahipliği yaptı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Karacar, NATO’nun her ne kadar askeri ittifak olarak anılsa da aynı zamanda büyük bir siyasi platform olduğunu hatırlatarak, “Ülkeler ulusal ayrıca uluslararası egemenliklerini daimî kılabilmek için güvenlikçi politikalar üretmek ayrıca uygulamaya koymak zorundadırlar. Küreselleşmeyle birlikte, teknolojinin hızla ilerlemesi ayrıca kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması sonucunda güvenlikçi politikalar çok boyutlu bir hal almıştır. Geçmişte güvenlik denildiğinde temel olarak akla askeri güvenlik gelmekle birlikte günümüzde enerji, siber dünya ayrıca gıda gibi alanı sürekli genişleyen güvenlik çeşitleri oluşmuştur. NATO her ne kadar bir askeri ittifaksa da aynı zamanda da büyük bir siyasi platformdur. Soğuk Savaşın başlangıcında askeri amaçla kurulan NATO, savaşın sona ermesiyle birlikte, salt askeri boyutlu bir örgüt olmaktan çıkıp, kendine özgü çok boyutlu uluslararası bir yapı haline gelmiştir” dedi.

Geçtiğimiz yıl hazırlanan “NATO 2030: Yeni Çağ için Birliktelik Raporu’na da değinen Karacar, “Rapor, stratejik bazı hususlara dikkat çekmektedir. NATO’nun geleceğinin planlanmasında öne çıkan başlıklar olan AB ile yakın iş birliği, Üyeler arasında daha yakın siyasi dayanışma, Kural temelli uluslararası sisteme bağlılığın sağlanması, Yeni tehditlerin tespiti ayrıca karşılanması gibi başlıklarda ülkemizin de iş birliği yapmaya istekli olması gerektiğine inanıyoruz. 2030 ajandasında sayılan tehdit unsurları ise, Rusya ayrıca Çin’den kaynaklı tehditler, Terörizm, Siber saldırılar ayrıca İklim değişikliğidir. Özellikle iklim değişikliği ki hatırlarsanız yakın zamanda bununla ilgili zirvemizde bazı başlıkları ele almıştık. NATO açısından da ön sıralarda yer almaktadır. NATO raporu, iklim değişikliği ile ulusal güvenlik arasında bir ilişki de kurmaktadır. Bu doğrultuda diğer NATO üyelerinden araştırma, veri paylaşımı ayrıca analizi, gözlem yapma gibi konularda destek alabilir ayrıca destek verebiliriz” diye konuştu.

NATO’ya üye olan ülkelerin, NATO içerisinde eşit üyelik ayrıca söz hakkı olduğunu hatırlatan EGİAD Başkan Vekili Erkan Karacar, “Bu yüzden bir NATO üyesi istediği NATO kararını veto edebilir. Son dönemlerde Türkiye’nin özellikle bazı ülkelerin üyeliği özelinde ne yapması gerektiği tartışma konusudur. Dış işleri ile ilgili konularda bakış açımız her vakit ülkemizin menfaatlerine en uygun şekilde hareket etmek merkezlidir. Bu bağlamda potansiyel kararların olumlu ayrıca olumsuz; kısa veya uzun vadeli etkilerini işin uzmanlarından ayrıca araştırmacılardan dinlemek oldukça önemlidir” dedi.

 

Ege Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinem Ünaldılar ise, NATO Stratejileri ayrıca Son Strateji: Madrid Zirvesi’ne değindi. Mutabakat metnine vurgu yapan Ünaldılar, “Müstakbel NATO Müttefikleri olarak Finlandiya ayrıca İsveç, milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye’ye tam destek verirler. Bu çerçevede, Finlandiya ayrıca İsveç, PYD/YPG ayrıca Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır. Türkiye de milli güvenliklerine yönelik tüm tehditlere karşı Finlandiya ayrıca İsveç’e tam destek verir. Finlandiya ayrıca İsveç, tüm terör örgütlerinin Türkiye’ye karşı geliştirdikleri saldırıları açık ayrıca net biçimde kınar, Türkiye’yle ayrıca mağdurların aileleriyle en derin dayanışma duygularını ifade eder. Türkiye, Finlandiya ayrıca İsveç aralarında artık hiçbir milli silah ambargosu bulunmadığını teyit ederler. İsveç, NATO Müttefiklerine yönelik olarak silah ihracatına ilişkin milli mevzuatını tadil etmektedir. Gelecekte, Finlandiya ayrıca İsveç’ten yapılacak savunma sanayi ihracatı Müttefik dayanışmasına ayrıca Washington Anlaşması’nın 3. Maddesi’nin ruhuna uygun biçimde yürütülecektir” dedi. Ünaldılar, Türkiye’nin Finlandiya’ya yeşil ışık yaktığını, seçim öncesi batının baskısını azaltmak niyetinde olduğunu, NATO’nun genişlemesinin önündeki ülke olmamak adına hareket edeceğini ifade etti.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu