tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3451
EURO
35,1132
ALTIN
2.307,40
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

ABD Ankara Büyükelçiliği Tarım Heyeti İzmir Ticaret Borsası Yönetimi İle Biraraya Geldi; Tarım Alanında Yapılabilecek İş Birlikleri Konuşuldu

ABD Ankara Büyükelçiliği Tarım Müsteşarı Michael Francom ayrıca tarım uzmanlarından oluşan beraberindeki heyet İzmir Ticaret Borsası’nı ziyaret …

ABD Ankara Büyükelçiliği Tarım Heyeti İzmir Ticaret Borsası Yönetimi İle Biraraya Geldi; Tarım Alanında Yapılabilecek İş Birlikleri Konuşuldu
12.08.2022 10:06
0
A+
A-

ABD Ankara Büyükelçiliği Tarım Müsteşarı Michael Francom ayrıca tarım uzmanlarından oluşan beraberindeki heyet İzmir Ticaret Borsası’nı ziyaret etti. Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Meclis Başkanı Barış Kocagöz ile Borsa Yönetimi tarafınca karşılanan heyete Borsa faaliyetleri tanıtıldı ayrıca İzmir Tarım Teknoloji Merkezi Projesi hakkında bilgi yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Türkiye ayrıca Amerika Birleşik Devletleri, iki dost ayrıca müttefik ülke. İki ülke olarak bölgemizin ayrıca dünyanın kaderini ilgilendiren konularda her vakit ortak bir çizgide buluşmayı başardık. Bu uyumlu ortaklık ticarette de kendisini her geçen yıl daha güçlü bir şekilde hissettiriyor. 2021 tarihinde ikili ticaret hacmimiz 28 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. ABD, Türkiye’nin ihracatında en büyük ikinci ülke haline geldi. Aynı yıl Türkiye’den ABD’ye 1 milyar 94 milyon dolar tutarında tarım ayrıca gıda ürünü ihracatı gerçekleştirildi. Yılın ocak ayında da tarım ayrıca gıda ihracatımız bir önceki bu yılın aynı dönemine göre yüzde 76 oranında artarak 120 milyon dolara erişti. Bu miktarın yüzde 30’u da Egeli firmalar tarafınca gerçekleştirildi. Eminim ki bugünkü buluşmamız her iki ülke adına yeni ticaret kapılarının aralanmasına vesile olacak ayrıca ticari ilişkilerimiz her iki ülkenin yararına katlanarak büyüyecek” dedi.

ABD’nin çok güçlü bir tarım ülkesi olduğunu ayrıca bu alandaki inovatif çalışmalarını oldukça iyi bildiklerini dile getiren Işınsu Kestelli, “Tarımsal faaliyetlerin çok daha sürdürülebilir olarak yapılmasını teşvik edecek, İzmir’in bölgesel, ulusal ayrıca uluslararası bağlamda tarım teknolojileri ayrıca girişimlerinin çekim merkezi ayrıca tarım teknolojilerinin Ar-Ge üssü olması hedefiyle hayata geçirdiğimiz en yeni ayrıca en iddialı projelerimizden olan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM), bir living lab. Projeyi hazırlarken, tarımın teknolojik dönüşümüne öncülük etmek ayrıca buna bağlı olarak eğitim ayrıca danışmanlık hizmetleri vermek hedefiyle yola çıktık. İTTM’nin sadece yeni nesil üretim teknolojilerinin boy verdiği bir start-up merkezi olmasını değil, deneyim paylaşımından yeni finansal varlıklara uzanan değerli bir ekosistem yaratmasını amaçlıyoruz ayrıca bu kapsamda ABD ile de iş birliklerine açığız” diye konuştu.

İzmir’in var olduğu ilk günden beri verimli ayrıca kaliteli üretimi ile öne çıkan bir tarım kenti olduğunun altını çizen Kestelli, “Kuzeyden güneye uzanan 200 kilometrelik bereketli topraklar üzerinde, yaklaşık 12 bin kilometrekarelik yüzölçümüne sahip oldukça şanslı bir kent. Bu topraklar, bu yılın 300 günü güneşli havası ayrıca Gediz-Menderes-Bakırçay havzaları sayesinde hayli zengin bir bitki örtüsünün yeşermesine imkân sağlıyor. Dünyada hızla değişen tarım dengeleri içinde kendine yeni ayrıca güçlü bir kimlik edinebilecek potansiyele sahip. İzmir, aynı zamanda da başta Ege Bölgesi olmak üzere Anadolu’nun bereketli topraklarında yetişen ürünleri tüm dünyaya yollayan önemli bir liman kenti. Bundan 100-150 yıl öncesine kadar kaliteli bir ürününüz olması ayrıca onu yükleyebileceğiniz bir limanınız bulunması küresel rekabette öne çıkmanız için yeterliydi. Ama artık işler değişti. Daha çok üretmeli, daha kaliteli ürün elde etmeli; bunu yaparken daha az gübre ayrıca su kullanarak maliyeti düşürmeli, markalaşarak gelirleri yükseltmeli, çevreye saygılı olmalı, attığımız her adımda karbon ayak izimizi hesaplamayı ihmal etmemeliyiz. İşte bu noktada bilişim teknoloji, nesnelerin interneti, big data devreye giriyor. Bu alanda yapabileceğimiz en ufak bir iş birliği bile gelecek adına büyük farklar yaratabilir. Bunu da sadece daha fazla gelir elde etmek için değil insanlığın ortak geleceği için yapmalıyız. Dünya nüfusu 1920 tarihinde sadece 1 milyar 900 milyon civarındayken bugün 7 milyar 950 milyona ulaşmış durumda. Artış hızı her geçen yıl yavaşlasa da 2050 tarihinde bugünkünden yüzde 25 daha fazla nüfus olması bekleniyor. Küresel gıda talebinin buna paralel olarak artmasını beklemek de kaçınılmaz hale geliyor. Yapılan farklı çalışmalarda, gıda talebinin 2050 yılına kadar yüzde 59 ila yüzde 98 arasında artacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla artan talebi karşılamak için tarımsal üretim artışı bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. “İyi de bunca zorluk varken bunu nasıl başaracağız?” Bu sorunun cevabı ise teknolojide; teknolojinin imkânların maksimum oranda faydalanmakta yatıyor. Ayrıca bu cevap da bizi İzmir Tarım Teknoloji Merkezi projesinin geliştirmeye sevk eden nedenlerin başında yer alıyor.

Tarımın aynı zamanda sosyal adalet olduğuna değinen Işınsu Kestelli, “Bugün global ekonominin yüzde 6,4’ünü tarım oluşturuyor. Dünyadaki toplam iş gücünün yüzde 40’ı direkt ya da dolaylı olarak tarım sektöründe çalışıyor. Tarım, dünyadaki düşük gelirli nüfusta yer alan yetişkin bireylerin yüzde 68’ini istihdam ediyor. Herkesin bu gerçeği idrak etmesi, özellikle hükümetlerin uzun vadeli planlar ayrıca yüksek desteklerle tarımın ayrıca tarım nüfusunun sürdürülebilirliğine katkı sağlaması gerekiyor. Artık daha çok kazanmak veya sadece karnımızı doyurmak için değil daha iyi bir dünyada huzurlu, mutlu ayrıca sağlıklı bir şekilde yaşamak için akıllı tarıma ihtiyacımız var” diye konuştu.

Işınsu Kestelli’nin açılış konuşmasının ardından İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü Borsa faaliyetleri ayrıca İzmir Tarım Teknoloji Merkezi Projesi’ni tanıtan sunum gerçekleştirdi.

İzmir Ticaret Borsası Genel Koordinatörü Zeynep Tansuğ ise Borsa’nın gastronomi ile ilgili çalışmaları hakkında heyetle bilgilendirme paylaşımında bulundu.

ABD Tarım Müsteşarı Michael Francom ise 20 yıllık görev hayatında daha önce Güney Kore, Etiyopya, Çin’de bulunduğunu ayrıca şu anda da Türkiye’de, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan ayrıca birkaç farklı ülkeden sorumlu olduğunu belirtti.

İzmir’e tarım alanında faaliyet gösteren farklı organizasyon ayrıca firmalarla görüşmek üzere geldiklerini ayrıca bu kapsamda İTB’yi ziyaret ettiklerini, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi Projesi’nin ardında yatan fikrin olağanüstü olduğunu belirten Francom, bu fikri hayata geçirdiği için İzmir Ticaret Borsası’nı tebrik ederek, proje konusunda kurumlar arası ortak çalışmalar yapılabileceğini belirtti.

Sunumun ardından iki taraf heyetleri arasında kurumlar arası iş birliği yapılabilecek proje ayrıca çalışmalar hakkında fikir alışverişi yapıldı.

Toplantının sonunda Amerikan Heyeti İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü, Genel Sekreter Yardımcısı Sinem Çelikten ayrıca teknik ekip eşliğinde Tarihi Borsa Sarayı ayrıca Pamuk Korbey’ini ziyaret ederek işlemler özelinde bilgilendirme aldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu