tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3212
EURO
35,0652
ALTIN
2.306,86
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Emlakjet, arsa yatırımı trendlerini araştırdı: Arsa yatırımının temel sebebi yüksek getiri beklentisi

Çevrimiçi gayrimenkul platformu Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ayrıca kiralık emlak ilanından oluşan veri tabanında gerçekleşen hareketler …

Emlakjet, arsa yatırımı trendlerini araştırdı: Arsa yatırımının temel sebebi yüksek getiri beklentisi
29.09.2022 15:51
0
A+
A-

Çevrimiçi gayrimenkul platformu Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ayrıca kiralık emlak ilanından oluşan veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda ağustos ayı emlak verilerini yayınladı. Özel araştırma dosyasında ise arsa yatırım trendleri incelendi. Ve Emlakjet, Nef Arsa ile sürdürdüğü özel iş birliği kapsamında arsa araştırma dosyası için Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur’un görüşlerini aldı.

Emlakjet’in araştırmasına göre arsa fiyatlarında yıllık artışta İstanbul ayrıca Şanlıurfa başı çekiyor. Arsa arayanların yarısına yakını konut inşa etmek isterken, üçte biri ise yatırım amaçlı olarak arama yapıyor. Araştırmaya göre arsa yatırımının temel sebebi ise yüzde 55 ile yüksek getiri olarak tespit edilirken, yüzde 29’luk kesim ise konut yatırımının çok pahalı olması sebebiyle arsa yatırımına yöneldiğini ifade etti.

TÜİK verilerine göre konut piyasalarında ağustos ayında, bir önceki bu yılın aynı ayına göre yüzde 12,7’lik düşüş görüldü. Emlakjet verilerine bakıldığında ise ağustos ayında Türkiye’de satılık konut fiyatları aylık ortalama yüzde 4, kiralık konut fiyatları ise aylık ortalama yüzde 8 artış gösterdi. Satılık konut fiyatlarında en çok yıllık artış gösteren şehir İstanbul olurken, yıllık kiralık konut fiyat artışında ise ağustos ayında da İzmir birinci oldu.

Ayda 80 milyon sayfa görüntülenme sayısı ayrıca 20 milyon ziyaretçisi ile emlak seri ilan sektörünün öncü platformu Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ayrıca kiralık emlak ilanından oluşan bir veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda hazırladığı 2022 yılı ağustos ayı emlak verilerini yayınladı.

TÜİK verilerine göre 2022 yılı ağustos ayında Türkiye genelinde konut satışları 123 bin 491 adet olurken, geçen bu yılın aynı ayına kıyasla yüzde 12,7 düşüş gösterdi. Konut satışlarında temmuz ayında da bir önceki bu yılın aynı ayına göre 12,9’luk düşüş görülmüştü. Bununla birlikte ipotekli satış oranı yüzde 18 olarak gerçekleşirken, ilk el satış oranı ise yüzde 32 oldu.

Yıllık satılık ayrıca kiralık konut fiyat artışında liderler değişmedi

Emlakjet verilerine göre ağustos ayında Türkiye’de satılık konut fiyatları aylık ortalama yüzde 4 artarken yıllık artış ise yüzde 204 oldu. Kiralık konut fiyatlarındaki artış ise ağustos ayında yüzde 8 olurken, yıllık artış ise yüzde 250 olarak tespit edildi. İstanbul, yüzde 230 seviyesinde artış ile yıllık satılık konut fiyat artışında ilk sırayı alırken, yıllık kiralık konut fiyat artışında ise ilk sırada İzmir yer aldı. İki şehir temmuz ayında da kategorilerinin liderleri olarak yer almıştı.

Aylık satılık konut fiyat artışında Bursa ayrıca İzmir yüzde 6 artış ile ağustos ayında lider olurken, aylık kiralık artışında Ankara yüzde 10’luk artışla diğer şehirleri geride bıraktı. İzmir ise ağustos ayında, aylık kiralık fiyatlarında yüzde 23’lük düşüşle dikkat çekti.

Temmuz ayında toplam konut aramaları içinde Emlakjet kullanıcılarının yüzde 53’ü satılık konut ararken, kiralık aramaların oranı ise artarak yüzde 47 ile geçen aya göre üç puan arttı.

Temmuz’da da en çok konut aranan ilçe Ankara Keçiören oldu

İlçelere göre kiralık ayrıca satılık konut arama verilerine göre ağustos ayında Ankara’nın Keçiören ilçesi en çok aranan ilçe oldu. Keçiören’i sırasıyla Gaziantep’in Şahinbey ayrıca Bursa’nın Osmangazi ilçeleri takip etti.

“Yüksek getiri ayrıca konut yatırımının pahalılığı, arsa yatırımına yönlendiriyor”

Emlakjet’in ağustos ayına özel olarak gerçekleştirdiği özel araştırma dosyasında ise arsa yatırım trendleri değerlendirildi. Emlakjet kullanıcılarına yöneltilen sorular doğrultusunda arsa aramasında yüzde 43 ile “konut inşası” seçeneği ilk sırada çıkarken, “yatırım” seçeneği ise yüzde 32 ile ikinci sırada yer aldı. Kullanıcıların arsa yatırımı yapmak istemelerinin temel sebepleri arasında ise “yüksek getirili olması” seçeneği yüzde 55 ile en yüksek orana ulaşırken, ikinci sırada ise yüzde 29 ile “konut yatırımının çok pahalı olması” seçeneği yer aldı. Ankete katılanlar ve arsa yatırımlarını yüzde 86 oranında kendileri için yaptıklarını belirttiler.

Tolga İdikat: “Eylül ayında arsa aramaları zirayrıca seviyeye ulaştı”

Araştırma verilerini değerlendiren Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “Arsa yatırımı ülkemizde uzun vadede yüksek getirili güvenilir bir yatırım türü olarak hep ön planda olmuştur. Emlakjet’te vakit vakit tekrarlayarak yayınladığımız anketlerde kullanıcıların çoğunluğunun kendileri için yatırım amaçlı olsa da en az yüzde 15’inin de yakınları için arsa yatırımı yaptığını gözlemledik. 2021’in ikinci yarısı ayrıca 2022 yılı boyunca arsa yatırım trendi artarak devam etti. Eylül ayında ise Emlakjet üzerinde arsa aramalarının zirayrıca seviyeye ulaştığını görüyoruz. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak, uçtan uca gayrimenkul servisi sağlayan bir platform olarak arsa arayanlara teknolojik bir çözüm sunan arsa robotumuz Arsa Sihirbazı’nı arsa arayanların hizmetine sunduk. Ve ülkemizde markalı arsa yatırımlarının öncü ismi Nef Arsa ile çevrimiçi ayrıca çevrimdışı mecraları kullanarak kapsamlı bir iş birliği yürüttük. Bu ay raporda uzman görüşü köşesinde de ağırladığımız Nef ile Emlakjet ortak çalışmasının gayrimenkul alanında örnek bir iş birliği olacağına ayrıca başarılı iş sonuçları getireceğine inancım tam” dedi.

Erden Timur: “Tarihteki en kârlı yatırım arsa”

Emlakjet son dönemde Nef Arsa konusunda çevrimiçi ayrıca çevrimdışı platformlarda özel iş birliği yürütürken, Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur arsa dosyası için Emlakjet verilerini değerlendirdi. Timur verilerle ilgili, “Arsa ülkemizde bugüne kadar daha çok parası olanların alabileceği bir yatırım aracı olarak kabul görüyordu. Bunun başlıca nedenleri; arsa konusundaki standartlara hakim olunamaması, bilgilendirme eksikliği, güvensizlik, tapu sorunu, imar problemi, elektrik, su, yol gibi alt yapı problemleri hakeza küçük bütçelerle yatırım yapma zorluğu idi. İnsanlar arsayı alınca 5-10 yıl değer kazansın veya çocuğa kalsın diye alıyor. O süre boyunca boş kalıyor, hiçbir şey yapmıyor. Nef Arsa’da biz arsa yatırımı için 6-7 yıldır çeşitli araştırmalar yaptırıyoruz; değerleme-konum-imar durumları vb teknik konular olduğu gibi yatırımcı gözü ile de arsa yatırımını analiz ediyoruz. Yaptırdığımız araştırma sonuçlarına göre insanların yüzde 92’si arsanın en karlı gayrimenkul yatırımı olduğunu söylüyor. Arsa almış yatırımcıların da yüzde 80’den fazlası tekrar arsa yatırımı yapmak istiyor. Finansal veya emtia yatırımları ile de uzun vadede karşılaştırıldığında hep en karlı yatırımın arsa yatırımı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla yapılan tüm araştırmalara göre tarihteki en kârlı yatırım arsa. Nef olarak bizim arsa ile ilgili iki önemli bakışımız var. İlki arsayı sadece parası olan değil, herkes alabilmeli diye düşünüyoruz. İkincisi arsayı al, beklet değerlenirse kazanırsın yaklaşımını yıkıyoruz. Bu bakış açısı ile sağlam ayrıca karlı yatırım yapmak isteyene biz de çok iyi bir alternatif sunuyoruz. Nef City 82, Kazdağları, Ilgaz, Eskişehir, Sakarya, Çanakkale, Ayvacık, Lüleburgaz projelerinde arsaların büyük bölümünün satışını gerçekleştirdik. Kazdağları, Ilgaz ayrıca Eskişehir projelerimizin satışları tamamlandı. Bu yıl Marmara ayrıca Ege Bölgesi şehirleri ile Ankara gibi büyük şehirlerde olmak üzere yeni arsa projelerini de devreye almayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Emlakjet Prestige Üyesi, Danışman Neşe Şahinşah,“Arsa yatırımı geçtiğimiz dönemler de uzun dönemli bir yatırım aracı olarak görülmüş olsa da günümüzde arsa yatırımı kısa dönemli bir yatırım aracına da dönüştü. Hızla değişen konut ayrıca inşaat malzemelerindeki fiyat artışı karşısında arsa insanların daha rahat yatırım yapabilecekleri bir araç haline geldi.” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu