tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3350
EURO
35,1334
ALTIN
2.306,70
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Ekrem İmamoğlu: Yoğun Göç Alan Şehirlerimizin Merkezi Yönetim Tarafından Desteklenmesi Şarttır

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, art arda yaşanan deprem felaketleri devamında aldığı yoğun göçle nüfusu yaklaşık 2.7 milyona dayanan Mersin’i ziyaret etti.

Ekrem İmamoğlu: Yoğun Göç Alan Şehirlerimizin Merkezi Yönetim Tarafından Desteklenmesi Şarttır
24.02.2023 14:23
0
A+
A-

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, art arda yaşanan deprem felaketleri devamında aldığı yoğun göçle nüfusu yaklaşık 2.7 milyona dayanan Mersin’i ziyaret etti. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile birlikte açıklamalarda bulunan İmamoğlu, “Bizler, bu konuda sorumluluğumuzu yerine getirirken, eş güdümlü bir biçimde devletimizin her kurumuyla sağlıklı iletişim, sağlıklı diyalog, mutlak görüş alışverişi ayrıca sonucunda da bir kısım desteklemelerle daha iyi hizmetler yapabileceğimizi biliyoruz.

Bu anlamda, Mersin başta olmak üzere, hangi şehrimiz olursa olsun; ister bunun adı Antalya olsun, ister Konya olsun, ister Kayseri olsun, fark etmiyor. Yoğun göç alan şehirlerimizin, merkezi yönetim tarafınca desteklenmesi şarttır” dedi. Konuya siyaset üstü bir anlayışla bakılması gerektiğinin altını çizen İmamoğlu, “Bunun iktidarı yok, muhalefeti yok. Bunun bürokratı yok, siyasisi yok.

Bunun milletvekili yok, muhtarı yok. Hep birlikte kol kola çalışabilmenin, bu milletin parasıyla, yine bu milleti ayağa kaldırma becerisini ortaya koyabilmenin mutluluğunu, huzurunu hep birlikte yaşamakla yükümlüyüz. Bizler, bu yolculuğa kendimizi adadık. İnşallah bir an önce yaralarımızı sararız. Bu güzel çocuklarımızı, evlatlarımızı okullarına, yuvalarına kavuştururuz. Gerçek güzel Hatay’ı Hatay’da, gerçek güzel Adıyaman’ı Adıyaman’da, gerçek güzel Maraş’ı Maraş’ta, oranın insanlarıyla birlikte var etmeyi başarırız” diye konuştu. 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaşanan yıkıcı depremler sonucu en fazla göç alan şehirlerin başında gelen Mersin’i ziyaret etti. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile belediye binasında kısa bir görüşme gerçekleştiren İmamoğlu, kentte bu anlamda yaşanan sorunlarla ilgili bilgilendirme aldı. Görüşmenin ardından Yenişehir Fuar Alanı’nda kurulan Barınma ayrıca Lojistik Merkezi’ne geçen İmamoğlu ayrıca Seçer, çevre illerden Mersin’e gelen depremzedelerin sorunlarını dinleyip, acılarına ortak oldu. Depremzede vatandaşlardan her iki başkana iletilen en önemli sorun, kalıcı barınma meselesi oldu. Vatandaşların sorunlarını dinleyen İmamoğlu ayrıca Seçer, aynı alanda, depremzede medya mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

MİLLETİMİZE SUNMUŞ OLDUĞUMUZ EMEKLERİN HER BİRİSİ BİR LÜTUF DEĞİL, SORUMLULUĞUMUZDUR”

Depremzede çocuklar ayrıca vatandaşlar arasında konuşan İmamoğlu, “10 şehrimizde yaşanan acıyı, milletçe, hep birlikte hissetmenin sorumluluğunu yerine getirdiğimiz takdirde, emin olunuz ki hem daha önce yapmış olduğumuz hataları bir daha yapmamak üzere hem de çok değerli bir başlangıcı, başta bu güzel çocuklarımızın geleceği adına başlatmayı başarabiliriz diye ifade etmek isterim” dedi. Deprem bölgesinde sorumluluk bilinciyle görev yaptıklarını aktaran İmamoğlu, “Devletimizin her kurumu bu gayreti gösteriyor, göstermek zorundadır. Milletimize sunmuş olduğumuz bu emeklerin her birisi, bilinsin ki, bir lütuf değil, sorumluluğumuzdur, görevimizdir, layıkıyla yerine getirmek zorunda olduğumuz bir durumdur. Onun için milletimiz sağ olsun, gene o zengin gönlüyle bizlere teşekkür ediyor, minnet duygularını iletiyor, ama bilsinler ki, bu bizim sorumluluğumuz” ifadelerini kullandı.

“HER BİR VATANDAŞIMIZ, BİZİM BAŞIMIZIN TACIDIR”

“Görevi, kamu görevi olan bizler, vatandaşını dinleyen, vatandaşının sorununu anlamaya çalışan, onunla konuşan ayrıca ona mutlaka çözüm üretme gayretinde olan, o bilince sahip insanlar olmalıyız” diyen İmamoğlu, “O bakımdan, deprem bölgesinde bu süreçten etkilenen -dünya görüşü, yaşamı ne olursa olsun- her bir vatandaşımız, bizim başımızın tacıdır. Bu anlayıştan asla vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu. Gelinen süreçte, depremzedelerin barınma sorununun öne çıktığını vurgulayan İmamoğlu, “İlerleyen zamanlarda elbette ki insanlarımızın kendi yuvalarında, öncelikli geçici konutlarına yerleşmesini, devamında da kalıcı konutlarıyla ama asla geçmişte yapılan yanlışlarla değil, çok doğru bir metotla, uzlaşmacı, katılımcı bir planlama anlayışıyla, çağdaş bir şehircilikle buluşmalarını sağlamak, sorumluluğumuz olacaktır. İşin yöredeki, bölgedeki boyutu bu” dedi. 

“YOĞUN GÖÇ ALAN ŞEHİRLERİMİZİN, MERKEZİ YÖNETİM TARAFINCA DESTEKLENMESİ ŞARTTIR”

Deprem sonrası yaşanan göç akışından başta Mersin olmak üzere, İstanbul’un da etkilendiğine göze çarpan İmamoğlu, şunları söyledi: 

“Sadece göç meselesini deprem afetinden sonra yaşamış şehirler değiliz biz. Yaklaşık 8-10 yıldır, mülteci göçü başta olmak üzere, yakın coğrafyamızdaki savaşın da etkisiyle, yoğun insan göçüyle karşı karşıya olan kentleriz. Dolayısıyla bu yükün ağırlığını, sıkıntılarını biliyoruz. Ama bir başka yönü var depremzede vatandaşlarımızın. Bunlar, bizim vatandaşlarımız, bizim insanımız. Çocukları, bu ülkede hayata tutunmak ayrıca bütün ömürlerini geçirmek üzere eğitimlerini alıyor. Gençlerimiz, umutlarını yüksek tutmak zorunda. Diğer insanlarımız da en üstün noktada bu ülkenin bireyi, vatandaşı olmanın gururunu yaşamak zorunda. Dolayısıyla bizler, bu konuda bu sorumluluğumuzu yerine getirirken, eş güdümlü bir biçimde devletimizin her kurumuyla sağlıklı iletişim, sağlıklı diyalog, mutlak görüş alışverişi ayrıca sonucunda da bir kısım desteklemelerle daha iyi hizmetler yapabileceğimizi biliyoruz. Bu anlamda, Mersin başta olmak üzere, hangi şehrimiz olursa olsun; ister bunun adı Antalya olsun, ister Konya olsun, ister Kayseri olsun, fark etmiyor. Yoğun göç alan şehirlerimizin, merkezi yönetim tarafınca desteklenmesi şarttır. Artan nüfusa göre, ilaayrıca bir bütçeyle katkı sunulması ayrıca bu bütçenin de -hepimiz Sayıştay’a tabiyiz- özellikle bu şehirlerde misafir edilen insanlarımıza, vatandaşlarımıza harcanması kaydıyla, onların desteklenmesi şarttır. Hizmetlerin aksatılmaması adına, geçmişten bugüne ertelenen, ötelenen hangi iş ayrıca proje var ise, başta yine Mersin olmak üzere, bu şehirlerimize özenli bir katkı, özenli bir takip yapılara, bunların onayının verilerek, hizmetlerin aksamaması, projelerin yürütülmesi noktasında da özel bir gayreti, biz, bütün hükümet yetkililerinden, merkezi idarenin bütün sorumlularından beklemekteyiz.”

“İSTANBUL’DA YOĞUN BİR ÇALIŞMAMIZ VAR”

Kent merkezlerini harabeye döndüğünü ayrıca çok sayıda insanın yaşamını yitirdiğini belirten İmamoğlu, “Büyük hatalar yaptık. Büyük eksikler yaptık milletçe, hükümetlerce. Ayrıca bununla ilgili tedbir alamadık. Ayrıca depreme karşı büyük bir sorumluluğumuz var. İstanbul başta olmak üzere, Türkiye’nin birçok yöresinde ‘ama’sız, ‘fakat’sız mutlak tedbir alan gereğini yerine getiren iş ayrıca işlemleri hızla devreye koymalıyız. İstanbul’da yoğun bir çalışmamız var. Bütün bilgi, deneyim, beceri, tecrübe, ne varsa elimizde, bütün birikimimizde, Mersin başta olmak üzere, Türkiye’nin her şehriyle iş birliğine hazırız. Bu bakım hem bu hafta sonu hem önümüzdeki hafta yapacağımız açıklamalarla birlikte, diğer büyükşehirlerimizle de sağlıklı bir iş birliği zeminini nasıl kurarız ayrıca beraber nasıl hareket edebiliriz… Bunun adı ister kentsel dönüşüm olsun, bunun adı ister binaların güçlendirilmesi olsun, bunun adı ister konut politikalarıyla, özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın konut ihtiyaçlarının çözümü noktasındaki projelerimiz olsun. Bu başlıklar altında özenli bir çalışmayı yerine getireceğimizi de vatandaşlarımızla paylaşmak isterim” şeklinde konuştu. 

“BUNUN İKTİDARI YOK, MUHALEFETİ YOK”

Konuya siyaset üstü bir anlayışla bakılması gerektiğinin altını çizen İmamoğlu, konuşmasını, “Kol kola verirsek ayrıca inanınız ki bu yaşadığımız deprem ayrıca afet sürecini, partiler üstü tutarsak, siyasi takvimlerin ayrıca siyasi menfaatlerin ya da siyasi vaatlerin bir parçası olmaksızın, ‘Vatandaşlarımızın ihtiyacını ne, bunu kol kola nasıl çözeriz’ diye düşünmeliyiz. Bunun iktidarı yok, muhalefeti yok. Bunun bürokratı yok, siyasisi yok. Bunun milletvekili yok, muhtarı yok. Hep birlikte kol kola çalışabilmenin, bu milletin parasıyla, yine bu milleti ayağa kaldırma becerisini ortaya koyabilmenin mutluluğunu, huzurunu hep birlikte yaşamakla yükümlüyüz. Bu konuda Vahap Seçer Başkanım, bizler, bütün belediye başkanları, partisine bakmaksızın bütün yöneticiler kendisini bu yolculuğa adamak zorundadır. Bizler, bu yolculuğa kendimizi adadık. İnşallah bir an önce yaralarımızı sararız. Bu güzel çocuklarımızı, evlatlarımızı okullarına, yuvalarına kavuştururuz. Gerçek güzel Hatay’ı Hatay’da, gerçek güzel Adıyaman’ı Adıyaman’da, gerçek güzel Maraş’ı Maraş’ta, oranın insanlarıyla birlikte var etmeyi başarırız” sözleriyle tamamladı. 

SEÇER: “VATANDAŞLARIMIZIN ANİ GÖÇLERİ, KENDİLERİNİN DE BİZLERİN DE YAŞADIĞI BAZI SORUNLARI ORTAYA ÇIKARDI”

Mersin’in yaşanan yıkıcı depremler devamında önemli oranda göç aldığına vurgu yapan Seçer de “Mersin’in en yoğun göç alan illerin başında gelmesinin nedenlerinden bir tanesi, deprem bölgesindeki illerde yaşayan insanların akrabalarının burada yaşıyor olması. Böyle bir illiyet bağının olması. Diğer bir konu, bölgenin yanı başında depremden etkilenmeyen, iklimsel olarak, yaşam koşulları olarak, kültür olarak, sosyolojik olarak bu insanlara uygun bir kent olduğu için, güvenli bir kent olduğu için burayı tercih ediyorlar. Ancak bu vatandaşlarımızın ani göçleri, burada kendilerinin de bizlerin de yaşadığı bazı sorunları ortaya çıkardı. İlk günlerin telaşıyla bu sorunlar yaşandı ama kısa sürede hep beraber bu sorunların üstesinden gelmeye gayret ettik. Şu anda da içinde bulunduğumuz Yenişehir Fuar Alanı’nda olduğu gibi, Mersin Büyükşehir Belediyemizin misafir ettiği depremzede vatandaşlarımız bizim kolumuz kanadımız altında, bizim güvencemizde, bizim şefkatimizde. Şu an ilk günkü travmaları atlatmaya çalışıyorlar. İnşallah, umut ediyorum, önümüzdeki günlerde hayatı normalleştiririz, onların da kalıcı evlerine, konutlarına geçmeleri sağlanabilir” dedi. 

“MERSİN’İN NÜFUSU 2.7 MİLYONA ERİŞTİ”

Su tüketimi ölçümüyle Mersin’e deprem devamında yaklaşık 350 bin kişinin geldiğini tahmin ettiklerini belirten Seçer, “Bunun yanında yaklaşık 50 bin sığınmacının da deprem dolayısıyla o bölgeden Mersin’e geldiğini düşünüyoruz. Bizim kendi nüfusumuz, daha önceki sığınmacı nüfus sayısı, depremden dolayı gelen kendi vatandaşlarımız ayrıca sığınmacılarla beraber, toplam Mersin’in şu anda 2.7 milyon nüfusa eriştiğini düşünüyoruz. Bunun yaratacağı sorunları da görüp, bir an önce başta merkezi hükümetin ayrıca bizim belediyelerimizin, diğer kurumların tedbir alması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca bu uyarımızı da geçtiğimiz günlerde zaten kamuoyuyla paylaştık. Altyapı; bunun içerisinde içme suyu -ki şu anda kuraklık da hüküm sürüyor, önemli bir süreçten geçiyoruz, sıkıntı yaşayabiliriz- kanalizasyon, arıtma ayrıca konut… Mersin’de, düşük gelirli vatandaşlarımızın sahip olacağı ölçekte konut sayısı yeterli değildir. Başta TOKİ olmak üzere, bu konuda herkes ivedilikle, zaman kaybetmeden, biz de dahil, çalışmaları başlatmak zorundayız” diye konuştu. 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu