tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3835
EURO
35,0225
ALTIN
2.326,63
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Egeli akademisyenlerden sağlık sektörüne yönelik iki önemli proje

*Egeli bilim ekibi, Türkiye’nin ilk düşük manyetik alanlı MR görüntüleme sistemi ile Akciğer kanseri için optimize edilmiş aşı olarak yeni vaksiniya virüslerinin geliştirilmesi için kolları sıvadı.

Egeli akademisyenlerden sağlık sektörüne yönelik iki önemli proje
05.01.2023 00:31
0
A+
A-

*Egeli bilim ekibi, Türkiye’nin ilk düşük manyetik alanlı MR görüntüleme sistemi ile  Akciğer kanseri için optimize edilmiş aşı olarak yeni vaksiniya virüslerinin geliştirilmesi için kolları sıvadı.

Egeli akademisyenler geliştirdikleri projelerle önemli kurum ayrıca kuruluşlar tarafınca desteklenmeye devam ediyor. Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Temel Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özkan Doğanay ayrıca Sağlık Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Ralph Meuwissen projeleri, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Araştırma ayrıca Geliştirme Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Doç. Dr. Doğanay ayrıca Prof. Dr. Meuwissen’i makamında ağırlayarak çalışmalarından dolayı tebrik etti. Prof. Dr. Budak, “Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Araştırma ayrıca Geliştirme Projeleri Destekleme Programı kapsamında geliştirdikleri iki proje desteklenmeye hak kazanan Temel Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özkan Doğanay ayrıca Sağlık Bilimleri Enstitüsü Öğr. Üyemiz Prof. Dr. Ralph Meuwissen’i kutlarım” dedi.

“MR sistemleri yerli ayrıca milli imkanlarla üretilecek”

Proje kapsamında Doç. Dr. Özkan Doğanay ayrıca ekibi düşük maliyetli ayrıca prototip bir Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) cihazı üretilecek. Manyetik rezonans görüntüleme teknolojilerinin hastalıkların tanı, teşhis ayrıca tedavisinde yaygın olarak kullanıldığını ifade eden Doç. Dr. Doğanay, “Şu anda her ne kadar tam sayısı bilinmese de Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre yaklaşık binden fazla MR cihazının olduğu tahmin edilmektedir. Bu cihazların toplam satın alım maliyetlerinin 12 milyar TL ayrıca yıllık bakım giderlerinin ise 4 milyar TL olduğu tahmin edilmektedir. Bu teknolojiler Avrupa ayrıca Amerikalı şirketlerden ithal edilmekte ayrıca gayri safi milli hasılada büyük bir mali yük oluşturmaktadır. Proje kapsamında ihtiyaç duyulan manyetik rezonans görüntüleme sistemlerini yerli ayrıca milli imkanlarla üretilmesine imkan sağlayacak teknolojilerin geliştirilmesi hedeflenmektedir” dedi.

Çalışma kapsamında bir cihaz üreteceklerini belirten Doç. Dr. Doğanay, “Bu çalışmanın genel amacı ilk aşamada düşük maliyetli ayrıca prototip bir Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) cihazı üretmektir. İlerleyen dönemde prototip NMR cihazı gradiyent bobinler eklenerek küçük hayvan MR görüntülemeye imkan sağlayacak teknolojilerin geliştirilmesine evrilerek Türkiye’nin ilk düşük manyetik alanlı MR görüntüleme sistemi geliştirilecektir. Bu kapsamda MR görüntüleme sisteminin temel bileşeni olan NRM sistemi yazılım ayrıca donanımlarını geliştirilecektir” dedi.

“Akciğer kanseri için optimize edilmiş aşı olarak yeni vaksiniya virüslerinin geliştirilmesi”

Projelerinde akciğer kanserine karşı immünoterapötik araçlar olarak yeni onkolitik virüsler geliştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Ralph Meuwissen, “Akciğer kanseri, dünya çapında bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Son 20 yılda, akciğer kanserine karşı yeni hedeflenmiş tedavi alanları ile küçük miktarda başarı göstermiş olsa da genel ölüm oranı hala yüksektir. Bağışıklık kontrol nokta durdurucularıyla ilgili dikkatte çekici son klinik çalışmalar, özellikle Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri (KHDAK) ayrıca Küçük Hücreli Akciğer Kanseri (KHAK)’ne ait yüksek oranda mutasyona uğramış akciğer lezyonları için immünoterapinin elverişli olduğunu göstermiştir. Onkolitik virüsler (OV) bağışıklık yetkili hastadan elde edilen kanserli lezyonlarla, hastanın aşılanması ya da tekrar immünizasyonunu sağlamak için uygun olabilir. Onkolitik virüsler özellikle tümör hücrelerini parçalayabilir ya da enfekte edebilir. Bunları yaparken tümör mikroçevresini dağıtacak ayrıca bağışıklığı kontrol eden tümör iç yolakların kısıtlayıcı şartlarını kaldırabilir. Genetiği değiştirilmiş onkolitik virüslerle ilk klinik denemeler de anti-kanser bağışıklık tepkisini uyarıcı tümöre özgü parçalamayı kombine hale getirdiğini göstermiştir. Bu nedenle Ege Üniversitesi EgeSAM araştırma merkezinde, yerinde kanser aşıları olarak faydalı olacak yeni nesil OV’ler oluşturmaya yönelik çalışmalara başladık. Genetik mühendisliğimiz için rastgele mutasyona uğramış Western Reserayrıca aşı virüsü suşlarının (vvDD) koleksiyonunu oluşturmak üzere aşı virüsünü bir platform olarak kullanmaya karar verdik” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu