tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4772
EURO
34,7965
ALTIN
2.466,92
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Ege Üniversitesinin endemik tür cenneti: “Botanik Bahçesi”

Dünyanın en önemli botanik bahçelerinden biri olarak gösterilen Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi ayrıca Herbaryum Araştırma ayrıca Uygulama …

Ege Üniversitesinin endemik tür cenneti: “Botanik Bahçesi”
18.08.2022 12:36
0
A+
A-

Dünyanın en önemli botanik bahçelerinden biri olarak gösterilen Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi ayrıca Herbaryum Araştırma ayrıca Uygulama Merkezi, yaklaşık 3 bin bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ayrıca Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ademi Fahri Pirhan, merkezin pek çok endemik türü bilim dünyasına ayrıca literatüre kazandırdığını ayrıca uluslararası arenada saygın bir konumda bulunduğunu söyledi.

Dünyadaki bitki çeşitliliğini tanımak, tanıtmak, araştırma ayrıca öğretim hizmetlerine katkıda bulunmak amacıyla EÜ kampüsünde 16 bin 750 metre karelik bir alan üzerinde kurulan Botanik Bahçesi, hem Türkiye hem de yabancı orjinli endemik bitki türlerini barındırıyor. Bahçenin zenginliğine büyük önem verdiklerini vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Ademi Fahri Pirhan, “Botanik Bahçemiz sayesinde bilim dünyasına ayrıca dünya literatürüne kazandırdığımız endemik türlerle saygın bir konumda bulunuyoruz. Türkiye’deki beş herbaryumdan birine ev sahipliği yapıyoruz. Özellikle yeni türler keşfederek, bahçemizi zenginleştirmeye çalışıyoruz” dedi.

“Herbaryumda her bitki titizlikle tasnif ediliyor”

Herbaryumun içeriğine ayrıca önemine değinen Dr. Öğretim Üyesi Ademi Fahri Pirhan, “Araştırma ayrıca öğretim hizmetlerinin yanı sıra; her yaştan kişiye doğal ayrıca kültür bitkilerini tanıtmayı amaçlayan Merkezimiz, yılda her yaştan 15 bine yakın ziyaretçiyi ağırlıyor. Merkezimiz, kurulduğu günden bu yana pek çok endemik bitkiyi bilim dünyasına ayrıca literatüre kazandırdı. Herbaryum bahçemiz, tüm bitki örneklerinin olduğu bir yer. Yaklaşık 40 bine yakın bitki türü var. Herbaryum tekniklerine uygun olarak toplanan bitkiler daha sonra kâğıtlar arasında kurtularak preslenmesinin ardından, kartona yapıştırılarak bitkinin künyesi, tür adı, familya adı, toplayan kişinin bilgileri ayrıca toplanma yılı ayrıca yeri girilerek herbaryum etiketi veriliyor. Yaklaşık 120 yıl önce preslenip, herbaryuma konulmuş bitkiler var. Bu sayede dünyanın her yerinden gelen araştırmacılar kolayca bitki türlerine erişebiliyor. Başarısını son dönemde artırarak sürdüren Merkezimiz, sadece ülkemiz için değil uluslararası arenada da saygın bir konumda bulunuyor” diye konuştu.

Botanik Bahçesi ayrıca Herbaryum araştırmaları kapsamında değerli bir eser olan “Resimli Türkiye Florası” kitabı hakkında bilgilendirme veren Dr. Öğretim Üyesi Ademi Fahri Pirhan, “Burada bulunan ‘Resimli Türkiye Florası’ kitabı adeta bir ansiklopedi niteliğinde. Çünkü kaynağını herbaryumdaki bitkilerin oluşturduğu oldukça zengin bir galeri içeriyor ayrıca Ali Nihat Gökyiğit Vakfı desteği ile yapılıyor. EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ayrıca Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım hocamız da kitabın editörlerden biri. Ve ben de kitap için bir cilt yazarlık yaptım. Tüm bu çalışmalar Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülüyor” dedi.

“Dünya literatürüne kazandırdığımız endemik bitkiler hızla artıyor”

Yeni türler ayrıca endemik bitkilerin her sene artırdıklarını vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Ademi Fahri Pirhan, “Botanik Bahçesi kuruluşundan 2005 yılına kadar 10-15 tür kazandırılırken; şu an ise 70’e yakın tür kazandırılmış bulunmakta. Kasım ayında ‘Ege Herbaryumu’ndan Dünyaya Tanıtılmış Bitkiler’ adlı bir sergi oluşturulması düşünülüyor. Bahçemiz hafta içi her gün mesai saatleri içerisinde ziyaretçilerini bekliyor. Öğrencilerimizin çayını alıp geleceği, sohbet edebileceği, hatta doğaseverlerin matını alıp kitap okuyup çeşitli etkinlikleri yapabileceği temiz bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet