tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Dünya Tarım Soruyor

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Dünya Tarım’ın sorularını yanıtladı…

Dünya Tarım Soruyor
21.01.2023 00:15
0
A+
A-

Emel YİĞİT

2022’yı nasıl geçirdiniz?

Patates, fasulye ayrıca elma, ilimizde en çok üretilen ürünler. Son turfanda kirazda da ciddi üretimimiz var ayrıca söz sahibiyiz. 2022’de patateste 750 bin ton civarı üretim var. Elmada 550 bin ton, fasulyede 75 bin ton civarı üretim oldu. Türkiye’de barbunyanın yüzde 70’i ilimizde üretiliyor. Kayıt dışıyla birlikte bu yıl 80 bin tonu geçer.

Sıkıntılarınız neler?

Tarım Bakanlığı çalışmalar yapıyor ama bir ürünün bu yıl para etmesi sonraki yıl etmemesi arz talep dengesini bozuyor. Aynı şekilde ihracatın açılıp kapanması da dengeyi bozuyor. İhracat devamlılık ister. Bu yıl patates ihracatı kısıtlandı. Siz bir yerde pazar oluşturmuşsunuz, kısıtlamadan dolayı gönderemiyorsanız ertesi yıl pazarınızı kaybetmiş olursunuz. İhracatçının yaşadığı bu sorun sonra buradaki üreticiye yansıyor. Biz ekimden pazara kadar olan süreçte devletin el olmasını talep ediyoruz. Birlikler, kooperatifler oluşturarak devamlılık sağlanmalı.

Fiyatlar nasıldı?

Fiyat anlamında sorun yaşamadık. Elmada da patates ayrıca fasulyede de çiftçiyi tatmin edecek fiyatlara ulaşıldı. Buğdayda da güzel fiyatlar oldu. Geçen yıl doğal afet de olmadı. Hastalık da doğal afet. Mesela Akdeniz sineği çok fazla görülmedi. İki yıl önce bizlere gelmişti çok ciddi zarar verdi ama artık çok yok.

2023’te enflasyonun yavaşlamasını üreticinin emeğinin karşılığını almasını umut ediyoruz. Bizim üreticimiz her türlü üretmeyi düşünür. Ürettiği anda da piyasa şartlarında satarsa sevinir. Satamayınca üzülür ama yine de üretmeye devam eder.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet elektronik sigara grup sex