tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3190
EURO
35,0421
ALTIN
2.282,74
BIST
8.981,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Dr. Öğretim Üyesi Fethiye Kılıçaslan: ve Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Okullarda Artan Önemli Bir Sorun Akran Zorbalığı

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, okul çağındaki gençlerin psikolojik durum analizlerini irdeleyen önemli bir çalışmayı kamuoyu ile paylaştı …

Dr. Öğretim Üyesi Fethiye Kılıçaslan: ve Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Okullarda Artan Önemli Bir Sorun Akran Zorbalığı
23.11.2022 00:20
0
A+
A-

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, okul çağındaki gençlerin psikolojik durum analizlerini irdeleyen önemli bir çalışmayı kamuoyu ile paylaştı.

Türkiye’nin en yüksek çocuk ayrıca genç nüfus oranına sahip ili olan Şanlıurfa’da gençlerin okuldaki ortaya koyan agresif davranışlar ayrıca çözüm öneri ile ilgili bilgilendirme açığını kapatmaya yönelik Harran Üniversitesi akademisyenleri tarafınca bir araştırma yapıldı.

Tıp Fakültesi bilim insanları, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafınca desteklenen ‘Şanlıurfa’da Okula Giden Ergenler Arasında Akran Zorbalığı Yaygınlığı ayrıca İlişkili Faktörler’ isimli proje kapsamında Şanlıurfa ayrıca ilçelerindeki okullarda yapmış olduğu çalışmada önemli bulgulara rastladı.

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ayrıca Ergen Ruh Sağlığı ayrıca Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Fethiye Kılıçaslan yürütücülüğünde yapılan çalışmayla, 2021-2022 eğitim öğretim tarihinde Şanlıurfa’nın Haliliye, Karaköprü ayrıca Eyyübiye ilçelerinde liseye devam eden gençlerin 34’ünün kurban ayrıca yaklaşık 14’ünün zorba olduğu ortaya çıktı.

Çalışmada kilolu/obez olmanın kurban olma riskini arttırdığını, erkek cinsiyette olmanın ayrıca alkol kullanmanın zorba olma riskini önemli ölçüde arttırdığı yanı sıra hem kurban hem de zorba öğrencilerin bu döngüye girmeyenlere göre önemli düzeyde ruhsal sorun yaşadıkları tespit edildi.

Güçlü durumdaki bir öğrencinin, kendi kazancı veya keyfi için, daha güçsüz olanlara karşı, sıkıntı vermek niyetiyle sürekli olarak olumsuz eylemlerde bulunmasının akran zorbalığı olduğunu söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Fethiye Kılıçaslan; “Zorbalık, okulda görülen şiddet davranışlarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Çalışmalar hem dünyada hem de ülkemizde gençler arasında zorbalık davranışlarının yüksek olduğunu söylüyor. Zorbalık davranışı, geçmişten bu yana önemli bir sorun olarak varlığını sürdüren ayrıca yeterince önemsenilmeyen bir sorundur.

Okullarda ciddi boyutlara ulaşan önemli bir tehdit olarak görülen akran zorbalığı, öğrenciler üzerinde fiziksel, ruhsal, sosyal ayrıca akademik başarı üzerinde çok büyük etkileri olan olumsuz bir gerçektir. Hem kurban hem de zorba öğrenciler ruh sağlığı problemleri açısından yüksek bir risk altındadır ayrıca depresyon, anksiyete, suçluluk, intihar ayrıca davranış sorunları gibi zararlı sonuçları olabilmektedir. Ve bu zararlı sonuçların erişkin yaşlara kadar sürdüğü de bilinmektedir.

Akran zorbalığının tespit ayrıca önlenmesinde en önemli görev okul çalışanlarına düşmekle beraber sağlık çalışanlarının da önemli rolleri bulunmaktadır. Okul ayrıca sağlık çalışanlarının hem kurban hem de zorba öğrencilerin özelliklerini iyi tanımaları ayrıca onları erken dönemde tespit edip uygun sevki sağlamaları hayati önem taşımaktadır. Ayrıca, zorbalığın yaygınlığı, olası ciddi sonuçları ayrıca ülkemiz genç nüfusunun yoğunluğu göz önüne alındığında, zorbalık karşıtı politikaların geliştirilmesi, zorbalığın tanınması ayrıca azaltılmasında önemli bir adım gibi görünmektedir” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu