tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3679
EURO
34,9608
ALTIN
2.325,51
BIST
9.144,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Domuz gribi ile COVID-19’un birbirinden ayrılması için test şart

Son 1 aydır üst solunum yolu enfeksiyonlarında ciddi oranda bir artış görülüyor. Özellikle okulların açılmasıyla birlikte önce viral üst solunum …

Domuz gribi ile COVID-19’un birbirinden ayrılması için test şart
04.11.2022 00:13
0
A+
A-

Son 1 aydır üst solunum yolu enfeksiyonlarında ciddi oranda bir artış görülüyor. Özellikle okulların açılmasıyla birlikte önce viral üst solunum yolu hastalarının, ardından da yüksek ateşle beraber Influenza A yani halk arasında bilinen adıyla domuz gribi vakalarının arttığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Viral üst solunum yolları enfeksiyonlarına paralel olarak çocuklarda orta kulak iltihabı, yetişkinlerde sinüzit ayrıca larenjit yani ses teli iltihabı vakalarında da artış var. Yüksek ateş kırgınlık gibi sistemik belirtileri, olan hastalarımıza influenza ayrıca COVID-19 için test yaptırmasını öneriyoruz. Özellikle influenza ayrıca COVID-19 benzer şekilde ateş, kas ağrısı, kırgınlık ayrıca solunum semptomları ile başlıyor ayrıca ilerliyor. Muayene ile ayırmak çok kolay ayrıca sağlıklı değil, test yaptırmak şart” açıklamasında bulundu.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının temelde soğuk mevsim hastalığı olduğunu çünkü kapalı ayrıca havasız ortamlarda virüslerin kolay yayılabildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Okul, kışla, huzurevi, sinema salonları, AVM’ler gibi kapalı mekanlarda bulaş çok hızlı oluyor” dedi. Çocukların okulda ellerini sık yıkaması, dezenfektan kullanımı, eğer sınıfta hastalar var ise maske kullanılması ayrıca ortamların sık havalandırılmasının okulda bulaşı azaltmak için alınabilecek temel önlemler arasında olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Ve hasta çocukların hastalık dönemini evde geçirmeleri de bulaş hızının azaltılmasında önemli” diye konuştu.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında hemen antibiyotiğe başvurulmamalı

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının büyük çoğunluğunun virüsler tarafınca oluşturulduğunu ancak antibiyotiklerin bakterilere karşı etkili ilaçlar olduğunu vurgulayan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Bu nedenle üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımı ancak komplikasyon safhasında yani orta kulak veya sinüs enfeksiyonu gibi bakteriyel bir enfeksiyon eklendiğinde başlatılmalı” hatırlatmasında bulundu.

Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemli

Hastalıktan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlü tutulması, taze sebze-meyayrıca tüketimi, bol sıvı alımı, ortamların düzenli havalandırılması ayrıca el yıkama ile bulaş riskinin azaltılabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Ziya Saltürk, “İnfluenza için özellikle riskli grupta yer alan kişilerin aşılanması önemli. Beslenmede taze sebze ayrıca meyayrıca tüketimi kişilerin vitamin ihtiyacını karşılayacaktır. Multivitamin tabletleri de gerekli durumlarda kullanılabilir” dedi.

Hastayken sıvı alımı ayrıca istirahat önemli

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ağırlıklı olarak viral patojenlere bağlı olduğu için bu durumda bağışıklığın güçlendirilmesi gerektiğini ayrıca mutlaka istirahat önerildiğini hatırlatan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Semptomatik ilaçlar ile ateş, öksürük ayrıca ağrıyı kontrol altına alıyoruz. Eğer influenza var ise oseltamivir isimli etken maddeye sahip ilaçlar, hastalığın süre ayrıca şiddetini kısaltıyor. Bol sıvı alımı yine önerdiğimiz önemli bir ayrıntı fakat sıvıdan kastedilen çay kahayrıca değil, çünkü onlar idrar çıkışını arttırarak vücudu tam tersine susuz bırakıyor” uyarısında bulundu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu