tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5490
EURO
34,7341
ALTIN
2.492,91
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Diyarbakır Kültür Elçileri Kültürel Mirasa Sahip Çıkıyor

Sabancı Vakfı 13. Sezon Fark Yaratanı Ferda Salık, 2016 tarihinde hayata geçirdiği “Diyarbakır Kültür Elçileri” projesi ile Diyarbakır’da kız …

Diyarbakır Kültür Elçileri Kültürel Mirasa Sahip Çıkıyor
04.10.2022 16:21
0
A+
A-

Sabancı Vakfı 13. Sezon Fark Yaratanı Ferda Salık, 2016 tarihinde hayata geçirdiği “Diyarbakır Kültür Elçileri” projesi ile Diyarbakır’da kız öğrencilerin birer kültür elçisi olarak inisiyatif almalarını sağlıyor. Proje kapsamında bine yakın kültür elçisi yetişirken, on bine yakın kişi de Diyarbakır’ın kültürel mirası ile tanıştı.

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 13. sezonunda Fark Yaratan seçilen Ferda Salık, 20 kardeşin 15.’si olarak Diyarbakır’da doğdu. Zor şartlarda eğitim gören ayrıca Tarih Öğretmeni olan Salık, kendi hikayesinden yola çıkarak, kız çocuklarının doğru bilgilendirme ayrıca birikimle donatıldıklarında önce kendilerini sonra çevrelerini değiştirecekleri düşüncesiyle harekete geçti.

Ferda Salık, yaklaşık 10 yıl önce Tarih Öğretmeni olarak atandığı Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesindeki Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde kız öğrencilerin şehirlerindeki tarihi mekanlar ya da kültürel öğelerden haberdar olmadıklarını ayrıca kendi geleceklerine dair bir beklentilerinin olmadığını fark etti. Ödev olarak öğrencilerinden Diyarbakır’ın tarihi mekanlarını araştırmalarını isteyen Salık, öğrencilerinin birer kültür elçisi olarak araştırma yapmalarını ayrıca gözlemlerini akranlarına sunmalarını sağladı. Yıllar içinde gelişen bu çalışma, görev almak isteyen gönüllü öğrencilerin de katılımıyla 2016 tarihinden beri uygulanan bir projeye dönüştü. Diyarbakır Kültür Elçileri projesi kapsamında kız öğrenciler, her ay belirlenen tema kapsamında Diyarbakır’ı keşfe çıkıyor, hazırladıkları video içeriklerini ise internet üzerinden farklı okullardaki akranları ile paylaşıyor. Proje ile bine yakın kültür elçisi yetişirken; projenin Türkiye’nin 9 ilinde ayrıca aynı zamanda Polonya’da uygulanmasıyla birlikte de on binlerce kişiye ulaşıldı.

Yüksek özgüvene sahip kız çocukları yetiştirmeyi amaçlayan Ferda Salık, farklı ülkelerden ayrıca şehirlerden kültür elçileri ile kültürel miras öğelerinin tanıtılmasının sağlanması, bu çalışma aracılığıyla kız çocukları liderliğinde farkındalığın oluşmasını hedefliyor.

Diyarbakır Kültür Elçileri projesinin, eğitimde fırsat eşitliği sağlanmasıyla kız çocuklarının neler yapabileceğinin kanıtı olduğunu belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “Sabancı Vakfı olarak yarım asra yakın bir süredir toplumsal gelişim için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Toplumsal gelişimin sağlanmasında da ana etkenlerden birinin eğitimde fırsat eşitliği ayrıca bu kapsamda da özellikle kız çocuklarının desteklenmesi olduğunu düşünüyoruz. Diyarbakır Kültür Elçileri projesi, kız çocuklarının desteklendiğinde neler yapabileceğinin adeta bir kanıtı oldu. Diyarbakır’la başlayan bu projenin daha fazla şehirde uygulanması, model alınması en büyük temennimiz. Ferda Öğretmenin, bu anlamda pek çok kapıyı araladığını düşünüyorum. Bu çok değerli projeye destek vermekten ötürü büyük bir gurur ayrıca sevinç duyuyoruz.” dedi.

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı, 2009 tarihinden bu yana Türkiye’de toplumsal gelişmeye katkıda bulunan bireylerin yarattıkları olağanüstü etkileri görünür kılmak ayrıca topluma ilham vermek amacıyla gerçekleştiriliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet