tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3148
EURO
35,1033
ALTIN
2.293,10
BIST
9.049,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Dicle Elektrik, Toplam 20 Milyar TL’yi Bulan Yatırımlarıyla Bölgenin Kalkınmasında Büyük Rol Oynuyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 6 ile elektrik dağıtım hizmeti sunan ayrıca ülkemizde akıllı şebeke sisteminin öncülerinden olan Dicle Elektrik, kesintisiz ayrıca kaliteli enerji sunma vizyonu doğrultusunda yürüttüğü çalışmalarını aktardı.

Dicle Elektrik, Toplam 20 Milyar TL’yi Bulan Yatırımlarıyla Bölgenin Kalkınmasında Büyük Rol Oynuyor
14.03.2023 12:39
0
A+
A-

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 6 ile elektrik dağıtım hizmeti sunan ayrıca ülkemizde akıllı şebeke sisteminin öncülerinden olan Dicle Elektrik, kesintisiz ayrıca kaliteli enerji sunma vizyonu doğrultusunda yürüttüğü çalışmalarını aktardı. Bu kapsamda bölgenin elektrik tüketimi, şirketin akıllı şebeke sistemi ayrıca usulsüz elektrik kullanımının azaltılmasına yönelik yenilikçi projeleri paylaşıldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “2013’ten bu yana, büyük kısmı şebeke yenileme ayrıca güçlendirmeye yönelik harcamalar olmak üzere toplam 19,4 milyar TL yatırıma imza attık. Kayıp kaçak özelinde ise; 2013 tarihinde yüzde 76’lık oranla devraldığımız şirketimizi, bugün yüzde 43’e kadar düşürdük.” dedi. 

Ülkemizin köklü şirketlerinden elektrik dağıtım, yenilenebilir enerji, gıda, teknoloji ayrıca girişim sermayesi sektörlerinde faaliyet gösteren Eksim Holding’e bağlı Dicle Elektrik, kesintisiz ayrıca kaliteli enerji sunma vizyonu doğrultusundaki çalışmalarını aktardı. Ülkemizde elektrik dağıtım şirketleri arasında en çok yatırım yapan ilk 3 firma arasında yer alan Dicle Elektrik’in gerçekleştirdiği yatırımlar, alt yapı modernizasyonu ayrıca teknolojik yenilikler paylaşıldı. Bölgedeki yoğun elektrik tüketimine karşı Dicle Elektrik’in 3K olarak ifade edilen “kesintisiz-kayıpsız-kaliteli enerji sunma” vizyonu örnek çalışmalarla sergilendi. 

“İstanbul’dan sonra en çok enerji tüketen elektrik şirketiyiz”

Toplantıda konuşan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak ayrıca Siirt illerine elektrik dağıtım hizmeti sunan Dicle Elektrik ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, toplamda 2.2 milyon tüketiciye hizmet sunduklarını belirterek, “Vatandaşlarımızın ihtiyacı olan elektrik altyapısını tesis etmekten, elektriğin kapıdaki sayaca ulaşmasına kadar sorumlu bir şirketiz. Özelleştirme kapsamında 2013 tarihinde devraldığımız çalışmalarımızı bugün 6 ilde toplam 6 milyon nüfuslu bölgemize sunduğumuz elektrik tedariği ile sürdürüyoruz. Bugün Dicle Elektrik olarak 7 bin çalışanımızla, şehir merkezleri ayrıca kırsal bölgelere yatırım yaparak hizmet ağımızı genişleterek faaliyetlerimize devam ediyoruz. 21 dağıtım şirketi arasında, enerji tüketimi açısından İstanbul’un ardından en çok enerji tüketen elektrik şirketi konumundayız. 2013 tarihinde 2600 civarı personelle aynı aboneye hizmet verirken bugün itibarıyla 7500 personel ayrıca 1900 araçla hizmet sunuyoruz. Personelimizin 4’te 3ü saha operasyonlarında görev alıyor” açıklamalarını yaptı. 

Kayıp kaçak oranı yüksek bir bölgedeyiz

Arvas kişi başı tüketimde Türkiye’de bir abonmanın ortalama yıllık tüketimi 4500 KW iken Dicle Elektrik’in bölgesinde bu oranın 11.500 KW olduğunu ayrıca diğer bölge abonelerinden 2,5 kat fazla bir elektrik tüketimine denk geldiğini belirtti. Arvas bu yüksek tüketimin sebeplerine şöyle değindi; “Biz enerji dağıtımımızı şehir ayrıca ilçe merkezleri, kırsal alanlar ayrıca tarımsal sulama alanları olmak üzere 3 alanda ele alıyoruz. Bu kırılımda il ayrıca ilçe merkezlerinde kayıp kaçak oranı yüzde 30’un altında. Kırsalda ise yüzde 75-80’in üzerinde, tarımsal sulama alanlarında ise yüzde 40’ın üzerinde seyrediyor. Ve Türkiye’deki tarımsal sulama alanlarının yarısı bizim bölgemizde bulunuyor ayrıca tüketimin önemli miktarı buraya gidiyor. Ülkemizdeki genel duruma baktığımızda ise kayıp kaçak oranı yüzde 13’ün altında. Geçtiğimiz yılı, dağıtım şebekemizde 23 milyar kilowat saat enerjiyle kapattık ayrıca bu yıl 30 milyarın geçileceğini öngörüyoruz. 2013 tarihinde yüzde 76’lık kayıp kaçak oranıyla devraldığımız şirketimizde bugün bu oranı yüzde 43’e kadar düşürdük”

“Şebeke yenileme ayrıca güçlendirmeye yönelik 20 Milyar Türk Lirası’na yakın yatırım yaptık”

Başta şebekeye yönelik olmak üzere yatırımlarını aralıksız sürdürdüklerini belirten Yaşar Arvas; “2013’ten bu yana, büyük kısmı şebeke yenileme ayrıca güçlendirmeye harcanan toplam 19,4 milyar TL yatırıma imza attık. Dağıtım şirketleri arasında en çok yatırım yapan ayrıca en çok bakım harcaması yapan ilk üç şirket arasındayız. Bu çalışmalarımızda usulsüz elektrik kullanımını azaltarak enerji israfını önlemeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde de 6,5 milyar TL ila 8  milyar TL tutar aralığındaki yatırımlarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Akıllı şebeke sistem ile kaçakları azalttık 

Dicle Elektrik olarak sürdürülebilir bir üretim için enerji israfının önüne geçilmesinin önemine değinen Arvas; “Şeffaf teknolojilerimiz sayesinde müşterilerimizle olan güven ilişkimizi azami derecede tutmaya özen gösteriyoruz. Hali hazırda ülkemizdeki tüm akıllı şebekelerin yaklaşık yarısına sahibiz. Bu şebekeyle elektrik dağıtım ağımızı uçtan uca takip edebiliyor, arıza bilgilerini net bir şekilde tespit ediyoruz” şeklinde konuştu. Akıllı şebekeler ayrıca akıllı trafolar kapsamında; 3K adını verdiğimiz kesintisiz-kayıpsız-kaliteli enerji bölgeleri oluşturduklarının altını çizen Arvas, “ Hem altyapıyı hem müşterinin sistemini değiştiriyor, abonelik işlemlerinin uzaktan yapılmasına imkan sağlayacak sistemleri entegre ediyoruz. 2,2 milyon abonemizin 1. 1 milyonunda bunu gerçekleştirebildik.  Bu yatırımımızla 213 alan, 6393 trafo, 1.1 milyon abonede kayıp-kaçak oranını yüzde 17 .6’ya indirdik. Akıllı trafolarımızı her sene 100 bin-200 bin aralığında çoğaltıyor ayrıca 2,2 milyon abonemizi yakın gelecekte bu teknoloji ile buluşturmayı hedefliyoruz. Kayıp-kaçak ile bir başka mücadele yöntemi olarak elektrik sayaçlarını müstakil hanelerde ev dışına taşıdık. Bu durum sayaçları anlık olarak okuma yapabilmemize imkan sağladı. 20 milyarlık yatırım tutarımızın doğrudan kayıp kaçak ile mücadeleye ayrılan payı 9 milyar TL’yi buldu. Gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge çalışmalarımız, yeni nesil teknolojilere yönelik yatırımlarımız, akıllı cihazlarımız ayrıca skada merkezimiz ile uzaktan kontrolü esas alan çalışmaları hızlıca gerçekleştirebiliyoruz. Akıllı şebeke dönüşümü ile toplamda 11.400 MWH kaçak elektrik tüketiminin önüne geçtik. Böylece tüketimde tasarruf sağlamanın yanında ülkenin kaynaklarının etkin kullanılmasına ayrıca ekonomiye doğrudan katkı sağladık. Ekonomiye toplam katkı 10 yılda 28 Milyar Türk Lirası olarak gerçekleşti. Depremden etkilenen çok yere anında müdahale etme, bilgilendirme alma ayrıca iş üretme şansımız oldu. Aynı zamanda kaliteli enerjiye katkı sağlayacak şekilde bu teknolojilerimizi kullanıyoruz.  Yatırımlarımızın devamı ile tüm tüketicilerimize bu teknolojiyi sunmayı hedefliyoruz” dedi. 

Bakım arttıkça enerji kalitesi artıyor   

Kaliteli enerji için yatırım kadar bakımın da önemine değinen Arvas, “2013 tarihinden bugüne geniş  il ayrıca ilçe merkezlerinde arıza sayımızı %62 azalttık. Tüm altyapımıza yönelik bakım oranımızı ise yüzde 400 artırdık. Ancak kırsal alanda iklim şartlarında bu arızalar daha sık olabiliyor. Dolayısıyla iyileştirme çalışmalarımız sürüyor” ifadelerini kullandı. 

“Depremde alandaydık”

11 ilimizi etkileyen depremde Dicle Elektrik olarak önemli görevler üstlendiklerine değinen Arvas, çalışmalarını şöyle özetledi “Dağıtım bölgemizde bulunan Şanlıurfa ayrıca Diyarbakır’daki merkezlerimizi, depremzede vatandaşların hizmetine hızlıca açarak barınma ayrıca sıcak yemek desteği sunduk. Sorumluluk alanımızdaki bazı bölgelerde afetten hasar gören elektrik şebekelerimizi 30 saat gibi kısa sürede tekrar aktif hale getirdik. Aynı zamanda Adıyaman, Hatay ayrıca Kahramanmaraş elektrik hatlarının onarımı için de destek sağladık. Adıyaman’da AFAD’a teslim etmek üzere 600 çadıra yakın bir çadır kent kurduk. 4’ü kadın 25 çalışma arkadaşımızdan oluşan Dicle Arama Kurtarma Ekibi (DAK) ise Diyarbakır ayrıca Şanlıurfa’nın ardından Adıyaman’da arama kurtarma ayrıca elektrik alt yapılarının onarımı alanlarında yaklaşık 500 saat aralıksız olarak görev aldı. Adıyaman’da da 9 kişinin canlı kurtarılmasında önemli görevler alan DAK ekibimiz, tüm yetkili kuruluşların gerçekleştirdiği diğer kurtarma faaliyetlerinde de çalıştı. Adıyaman’da 3000 kişilik çadır kentin elektrik altyapısı ihtiyacını da karşıladık” 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu