tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5837
EURO
34,7934
ALTIN
2.507,59
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

DEÜ’den Sürdürülebilirlik Atağı: Atıklar Komposta Dönüştü

Sürdürülebilirlik faaliyetleri ile fark yaratmaya devam eden Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), organik atık yönetimi ayrıca kompostlama çalışmaları ile de ekosisteme katkısını sürdürüyor.

DEÜ’den Sürdürülebilirlik Atağı: Atıklar Komposta Dönüştü
22.01.2023 00:09
0
A+
A-

Sürdürülebilirlik faaliyetleri ile fark yaratmaya devam eden Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), organik atık yönetimi ayrıca kompostlama çalışmaları ile de ekosisteme katkısını sürdürüyor. 2022 tarihinde DEÜ’nün Tınaztepe Yerleşkesinde yürütülen çalışmalarda altı tondan fazla organik atığın kompost ürününe dönüştürüldüğünü aktaran DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Kompost üreterek atık biyokütleyi değerlendirme ayrıca doğadan alınanın tekrardan doğaya kazandırılması olarak tanımlanabilecek işlemler bütünü ile ekosisteme nefes olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Akademik ayrıca toplumsal sorumluluklarının yanı sıra çevreye duyarlı çalışmalarıyla da göze çarpan İzmir’in köklü yükseköğretim kurumu Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), sürdürülebilirlik faaliyetleri ile fark yaratmaya devam ediyor. 2019 tarihinde başlattığı Sıfır Atık projesi dahilinde kapsamlı ayrıca güçlü bir program yürüten DEÜ, atıkların geri dönüşümü, atık azaltma, tehlikeli, toksik ayrıca enfekte atıkların entegre yönetimini içeren uygulamalarının yanı sıra organik atık yönetimi ayrıca kompostlama çalışmaları ile de ekosisteme katkısını sürdürüyor.

BAKANLIKTAN HİBE DESTEĞİ

Çevrenin korunmasına yönelik çalışmaları ayrıca sürdürülebilirlik alanında attığı önemli adımların bir sonucu olarak T.C. Çevre, Şehircilik ayrıca İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hibe desteğini alan DEÜ, bu kapsamda kompostlama çalışmalarını daha üst seviyeye taşımak için faaliyetlerine hız verdi. DEÜ yemekhanelerinde öğrenci, akademik ayrıca idari personelin beslenmesine yönelik yemek hazırlığında oluşan atıkların, uzman öğretim üyeleri gözetiminde geri kazandırıldığını söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “İyi ayrıca sağlıklı bir katı atık ekonomisi oluşturmanın ancak kompostlama ile mümkün olduğu görülmüştür. Bu kapsamda iki bölmeli otomatik bir kompostlama ekipmanını 2022 yılı Temmuz ayından itibaren Tınaztepe Yerleşkemizde işletime aldık ayrıca üretime başladık” dedi.

ALTI TON ATIKTAN KOMPOST ÜRETİLDİ

2022 tarihinde DEÜ’nün Tınaztepe Yerleşkesinde yürütülen çalışmalarda altı tondan fazla organik atığın kompost ürününe dönüştürüldüğünü aktaran Rektör Hotar, “Üretmiş olduğumuz kompost ürünü yüzde 60’ın üzerinde organik maddeye sahip, nem içeriği yüzde 30’un altında olup, içinde hiçbir kalıntı kirletici barındırmamaktadır. DEÜ olarak, kompostun toprak sağlığı ayrıca bitki gelişimi yönünden yararlarının anlaşılmasını, hem çiftçilerimiz hem de süs ayrıca aromatik bitki yetiştiricilerince daha iyi tanınmasını hedeflemekteyiz. Kompost üreterek atık biyokütleyi değerlendirme ayrıca doğadan alınanın tekrardan doğaya kazandırılması olarak tanımlanabilecek işlemler bütünü ile ekosisteme nefes olmayı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE

Açıklamalarını sürdüren Rektör Hotar, şunları kaydetti: “Üniversitemiz, kompostun toprak ekosistemindeki canlıların sayı ayrıca çeşitliliğine katkısı, bitki gelişimine olumlu etkileri, toprağın su tutma kapasitesini artırarak sulama ihtiyacında azalma sağlaması, nitelikli kompostun toprak karbon stoklarını artırarak iklim değişikliği ile mücadeledeki etkinliği konularında da ulusal ayrıca uluslararası bilime katkılarda bulunacaktır. Bunun yanında ürünümüzün yararları Üniversitemizin partner olarak yer aldığı ayrıca Akdeniz Bölgesine mahsus, iklim değişikliğine dayanıklı yenebilir yabani bitkilerin araştırıldığı bir Avrupa Birliği Projesinde denemeler yolu ile de araştırılmaktadır. Atık yönetimi konusundaki çalışmalarımız, gerek Sıfır Atık web sayfamızdan gerekse Sürdürülebilirlik Ofisimiz sayfalarından takip edilebilir.”

 

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet elektronik sigara grup sex