tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3835
EURO
35,0525
ALTIN
2.326,19
BIST
9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Deprem sırasında doğal gaz ve elektrikte bekleyen tehlikeye dikkat

Düzce’de meydana gelen deprem korku ayrıca paniğe yol açarken, deprem öncesi ayrıca devamında alınması gereken önlemlerin önemi bir kez daha gündeme geldi.

Deprem sırasında doğal gaz ve elektrikte bekleyen tehlikeye dikkat
30.11.2022 00:05
0
A+
A-

Düzce’de meydana gelen deprem korku ayrıca paniğe yol açarken, deprem öncesi ayrıca devamında alınması gereken önlemlerin önemi bir kez daha gündeme geldi. Uzmanlar doğal gaz, elektrik ayrıca su özelinde da atılması gereken adımlar özelinde kullanıcıları uyarıyor. Deprem öncesinde, deprem esnasında ayrıca devamında alabileceğiniz basit önlemlerle olası felaketlerin önüne geçmek mümkün. Karşılaştırma sitesi encazip, olası kazaların önüne geçmek için alınması gereken bu önlemleri sıraladı.

23 Kasım’da Düzce merkezli yaşanan 6.0 şiddetindeki deprem paniğe neden olurken, depremin ülkemizin bir gerçeği olduğunu tekrar hatırlattı. Uzmanlar depremden önce ayrıca sonra alınması gereken önlemler özelinde uyarıyor. Herhangi bir felaket yaşanmaması için depremden önce, deprem anında ayrıca devamında doğal gaz, elektrik ayrıca su gibi konulara da dikkat edilmesi gerekiyor. Karşılaştırma sitesi encazip bu konularda olası kazaların önüne geçmek için alınması gereken önlemleri sıraladı.

Gaz vanası ayrıca elektrik sigortalarını otomatik hale getirin

Deprem hayatın bir gerçeği. Ancak öncesinde alınan önlemlerle istenmeyen durumların önüne geçmek mümkün. Elektrik, su ayrıca doğal gaz özelinde ise atılması gereken adımlar büyük önem taşıyor. Evinizde önceden alabileceğiniz önlemlerle deprem devamında elektrik, gaz ayrıca su gibi konularda sorun yaşamanızın önüne geçecek eylemlerden biri, su, elektrik ayrıca gaz düğmelerinin hangi konumda açık hangi konumda kapalı olduğunu işaretlemek. Bu önlem panik anında hızlı karar vermenizi kolaylaştırabilir. Gaz kaçağı ayrıca yangına karşı, gaz vanası ayrıca elektrik sigortalarını otomatik hale getirebilirsiniz. Sarsıntı anında kombi ayrıca televizyon gibi büyük elektrikli aletlerin düşme ihtimali de yüksek olur. Bunun önüne geçmek için bu eşyaları duvara sabitlemekte yarar var. Televizyon, bilgisayar ayrıca diğer küçük ev aletlerinin altına kaymayı önleyici pedler yerleştirmek sarsıntı esnasında bu eşyaların yıkılmalarını önleyebilir. Başta yüksek voltajlı aletler olmak üzere kullanmadığınız zamanlarda elektrikli aletlerin fişini çekmek de olası bir depremde istenmeyen durumların oluşmasını önleyebilir.

Elektrik hatlarından en az 10 metre uzakta durun

Deprem sırasında panik anında alınması gereken önlemler birçok kişi tarafınca unutuluyor. Ancak bunları önceden bilmek ayrıca kendini hazırlamak panik anında atılması gereken adımlar için kolaylık sağlıyor. Örneğin, yaralanmayı önlemek için kabloların kopma ihtimaline karşı elektrik hatlarından en az 10 metre uzakta durmak deprem esnasında faydalı olacaktır. Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta ise elektrik hattının toprak altında da olabileceği. Eğer direklerin üstünde görünürde elektrik hattı yoksa elektrik hattının toprak altında olabileceğini unutmayın. Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ayrıca gaz hatlarından gelebilecek tehlikelere karşı dikkatli olmakta yarar var.

Etrafı kontrol ederken el feneri kullanın

Depremden sonra da elektrik, su ayrıca doğal gazın soruna yol açmaması için alabileceğiniz önlemler mevcut. Bunlardan biri deprem esnasında elektrikler kesildiyse güç geri geldiğinde olası bir yangını önlemek için zarar görmüş ayrıca hasarlı aletleri fişten çekin, ışıkları kapatın. Hem gaz kaçağı ihtimaline karşı hem de bacanın yıkılması durumunda şöminenizi ayrıca sobanızı kullanmayın. Deprem anında oluşabilecek hasarlar arasında gaz kaçağı olması, yanıcı sıvı bir maddenin etrafa saçılması gibi durumlar mevzu bahis olabilir. Bu durumda çakmak ya da kibrit gibi ateş oluşturacak aletleri kullanmamakta ayrıca ışık düğmelerini açmamakta fayda var. Deprem devamında eğer geceyse ayrıca bir ışığa ihtiyacınız varsa etrafı kontrol ederken el feneri kullanın. Gaz sızıntısı gibi bir durum olabileceğini düşünürseniz pencereleri ayrıca kapıları açarak ortamın havalanmasını sağlayın. Hiçbir elektrikli aleti kullanmayın, ocak ya da soba yakmayın ayrıca gaz vanasını kapatın. Devamında gaz tedarikçinizi arayın ayrıca bu konuda yardım isteyin. Kendiniz direkt herhangi bir müdahalede bulunmayın. Deprem sonrası ocak, fırın vb. tüm cihazlarınızı kapatın ayrıca fişlerini çekin. Deprem sonrası güvenlik amacıyla sularda da kesinti yaşanabilir. Öncesinde birkaç kap su doldurup bulundurmakta da yarar var. Acil durumlar için acil servis (112), doğal gaz acil hattı (187), elektrik kesinti hattı (186) ayrıca su şebekesi ile ilgili ihbarlar hattını (185) görünür bir yere yazın ayrıca kaydedin. Acil durumlarda bu merkezlerle iletişime geçin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu