tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5158
EURO
34,6136
ALTIN
2.489,76
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Deniz Zeyrek Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde Konuştu: Köy Enstitüleri Ruhuna İhtiyacımız Var

KÖY ENSTİTÜLERİ EFES TARLASI YAŞAM KÖYÜ’NDE KONUŞULDU Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde Son Enstitüler belgesel film gösterimi yapıldı. Yönetmenliği …

Deniz Zeyrek Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde Konuştu: Köy Enstitüleri Ruhuna İhtiyacımız Var
25.07.2022 14:21
0
A+
A-

KÖY ENSTİTÜLERİ EFES TARLASI YAŞAM KÖYÜ’NDE KONUŞULDU

Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde Son Enstitüler belgesel film gösterimi yapıldı. Yönetmenliği Çağatay Taşkın Yamen tarafınca yapılan belgeselin gösterimi öncesinde Gazeteci Yazar Deniz Zeyrek, Yönetmen Çağatay Taşkın Yamen ayrıca Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in katılımıyla “Köy Enstitüleri” konulu bir söyleşi düzenlendi.

Söyleşide konuşan Başkan Ceritoğlu Sengel, eğitim, işsizlik ayrıca üretimin önemi üzerinden Efes Tarlası Yaşam Köyü’nü değerlendirerek; “ Aile tarımı çok önemli diyoruz, işsizlik çoğalıyor diyoruz, üretim çok önemli diyoruz. Bunların hepsini bir araya getirebileceğimiz bir şeye ihtiyacımız vardı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; “ Köylülerin gözleriyle görebilecekleri, çalışmaları için örnek tutacakları verimli, modern pratik tarım merkezleri kurulmalıdır.” sözünden yola çıktık. Atatürk’ün Cumhuriyet köyleri projesi aslına bakarsanız köylerden başlamak üzere yerinde eğitimin verilmesinin, insanlara yerinde dokunulmasının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Efes Selçuk’ta tarım bu kadar kıymetli iken doğru eğitimle doğru tarım tekniklerinin nasıl öğretilebileceğinden ayrıca çocukları toprakla nasıl buluşturabileceğimizden yola çıktık. Köy Enstitüleri ruhu ayrıca Cumhuriyet Köylerini esas alarak bir başlangıçta bulunduk” dedi.

KÖY ENSTİTÜLERİ RUHUNA İHTİYACIMIZ VAR

Gazeteci Yazar Deniz Zeyrek, Köy Enstitüleri eğitim modelinin dönemin şartlarına uygun olarak ortaya çıktığını belirterek; “Bu model dünyada ender eğitim modellerinden biri ayrıca toprakla insanı buluşturan bir model. Köy Enstitüleri modeli ortaya çıktığında nüfusun 85’i köylerde yaşıyor. Köy Enstitüleri kurulduktan sonra insanlar sahip oldukları toprakları daha verimli bir şekilde kullanmanın yollarını öğrenmeye başlamışlar. Kadınlar hayatın içine katılmaya başlamışlar. Bütün eğitim süreçlerine bütün köylüler dâhil olmuşlar. Köy Enstitüsü’nden mezun bir öğretmenin gittiği köyde ciddi anlamda bir dönüşüm yaşanmaya başlanmış. Köy Enstitüleri topraktan geliyor, köylü ile toprağı buluşturuyor. Köylü ile kenti buluşturuyor, köylü ile Cumhuriyeti buluşturuyor” dedi.

Köy Enstitülerinin yaşanmış ayrıca miras bırakmış bir sistem olduğunu belirten Zeyrek; “Bugün nüfusun 85’ininin şehirlerde yaşaması nedeniyle belki Köy Enstitülerini tekrardan kurmak zordur. Ama Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde gördüğünüz gibi kentlerin merkezlerinde sürdürülebilir tarım imkânlarını ortaya koyacak düzenlemeler yapılabilir. Pandemi bizlere gösterdi ki; gelecekteki en önemli sorunlardan bir tanesi sürdürülebilir gıda üretimidir. Tarım özelinde eğitim son derece önemlidir. Ona ulaşmak için de Köy Enstitüleri ruhuna ihtiyacımız vardır” dedi.

SON ENSTİTÜLÜLER BELGESELİ İLGİYLE İZLENDİ

Çağatay Taşkın Yamen ise söyleşide Son Enstitülüler belgeselinin hazırlanma sürecini anlattı.

Panelin ardından Aksu Köy Enstitüsü mezunlarından Hasan Sarıhan ayrıca Hasanoğlan Köy Enstitüsü mezunlarından Celal Şahin’e günün anısına Başkan Ceritoğlu Sengel tarafınca Artemis Heykeli verildi.

Yönetmenliği Çağatay Taşkın Yamen, Danışmanlığı Gazeteci Yazar Deniz Zeyrek tarafınca yapılan, Kars Cilavuz Köy Enstitüsü mezunlarının yaşadığı anılardan yola çıkarak, Köy Enstitülerinin toplumsal işlev ayrıca etkilerine vurgu yapan Son Enstitüler belgesel filminin gösterimi yapıldı.

Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde düzenlenen etniklik Gazeteci Yazar Deniz Zeyrek’in çocukluk yıllarına ayrıca Kars’a dair yazılarının yer aldığı Masumiyet İstasyonu adlı kitabını katılımcılar için imzalaması ile son buldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet