tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3849
EURO
35,0576
ALTIN
2.326,64
BIST
9.097,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

DEHB’li çocuklar sporun hangi branşıyla ilgilenmeli

Tekvando ayrıca karate gibi dövüş sporları ile jimnastik ayrıca yüzme tavsiye ediliyor Yapılan araştırmaların düzenli spor yapan DEHB’li …

DEHB’li çocuklar sporun hangi branşıyla ilgilenmeli
25.10.2022 16:26
0
A+
A-

Tekvando ayrıca karate gibi dövüş sporları ile jimnastik ayrıca yüzme tavsiye ediliyor

Yapılan araştırmaların düzenli spor yapan DEHB’li çocuklarda da agresiflik ayrıca hiperaktivitenin azaldığını gösterdiğine göze çarpan Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, çocuğa uygun spor branşının seçilmesini tavsiye ediyor. DEHB’li çocukların genel olarak takım sporlarından çok yüzme, jimnastik ayrıca dövüş sporları gibi bireysel sporlardan daha fazla fayda sağlayabildiğini kaydeden Dr. Gökçe Vogt, tekvando ayrıca karate gibi dövüş sanatlarının ideal bir branş olduğunu, jimnastiğin odaklanmayı geliştirdiğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, DEHB’li çocuklarda sporun etkisine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, Dikkat Eksikliği ayrıca Hiperaktivite Bozukluğunun (DEHB) milyonlarca çocuğu etkileyen ayrıca sıklıkla yetişkinliğe kadar devam eden kronik bir durum olduğunu söyledi.

Dikkati sürdürmede güçlük yaşıyorlar

DEHB’nin, dikkati sürdürme zorluğu, hiperaktivite ayrıca dürtüsel davranış gibi kalıcı sorunların bir kombinasyonunu içerdiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, “Semptomlar yeterince şiddetli olduğunda ayrıca çocuğun hayatının birden fazla alanında devam eden sorunlara neden olabilmektedir. DEHB’li çocuklar dikkatlerinin kolayca dağılması, talimatları takip etmekte güçlük yaşamaları, kolayca hayal kırıklığına uğramaları ayrıca dürtüsel hareket etmelerinden dolayı spor aktivitelerinde de güçlük yaşamaktadırlar.” dedi.

Sporun sayısız faydası bulunuyor

Sporun çocukların gelişimi üzerinde sayısız faydası bulunduğunu hatırlatan Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, “Yapılan araştırmalar düzenli spor yapan DEHB’li çocuklarda da agresiflik ayrıca hiperaktivitenin azaldığını göstermektedir ancak DEHB organizasyonu, mekânsal farkındalığı ayrıca oyunun kuralları, stratejilerini öğrenmeyi etkileyen güçlüğe yol açabildiğinden DEHB’li çocukların spor aktivitelerine dâhil olması her vakit kolay olmamaktadır.” dedi.

Çocuğa uygun spor branşı bulunmalıdır

Kaybeden bir takımda yer almanın DEHB’li çocuk açısından zorlayıcı olabildiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, “Her ne kadar kaybetmeyi öğrenme, hayat boyu önemli bir kazanım olsa da bu çocuğun büyük ihtimalle saldırganlaşmasına yol açacağından sosyal alanda çok daha büyük sıkıntılar yaşamasına yol açabilmektedir. İşin püf noktası, her çocuğa uygun sporun bulunmasıdır. Bu gerekçe ile DEHB’li çocuklar genel olarak yüzme, dövüş sporları gibi bireysel sporlardan takım sporlarından oranla daha fazla fayda sağlayabilmektedirler.” dedi.

Koça önce bilgilendirme verilmeli

Bireysel sporlarda DEHB’li çocukların koç ayrıca antrenörlerden bireysel ilgi gördüğü için çok daha başarılı olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, “Koç ile birebir çalışma, çocuğun daha kolay odaklanmasına yol açmaktadır. Bir koçla güçlü ayrıca anlayışlı bir ilişki de çocuğu motiayrıca edebilmektedir. Ancak koçların DEHB hakkında çok az bilgisi olabilir. Bu sebeple çocuğun özel ihtiyaçları hakkında koçla konuşmak çok değerlidir. İster bir takım ister bireysel bir spor olsun, anlayışlı bir koç ile çocuğun deneyimi olumlu yönde değişecektir.” dedi.

Dövüş sanatları ideal bir spor dalı

Bireysel sporlar arasında özellikle tekvando, karate gibi dövüş sanatlarının özellikle DEHB’li çocuklar için ideal olduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, “Dövüş sanatlarında çocuklara öz kontrol, öz disiplin ayrıca konsantrasyon öğretilmektedir. Her rutin, ayrıntılara çok dikkat edilerek uygulanmaktadır ayrıca çocuk her dövüş sanatı rutininde adım adım ustalaşmaktadır. Ek olarak dövüş sanatları, her dersin başında ayrıca sonunda eğitmenlere boyun eğmek gibi saygıyı teşvik eden ritüellere sahiptir. Bu aynı zamanda çocuklara otoriteyi kabul etmeyi öğretmeye yardımcı olabilir.” dedi.

Jimnastik odaklanmayı geliştiriyor

Yüzmenin, DEHB’li bir çocuğun rehberlik ayrıca yapı özelinde başarılı olmasına yardımcı olmada harika bir yol olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, “Yüzme aynı zamanda her yaşta öğrenilebilecek değerli bir yaşam becerisidir. Jimnastik rutinleri, yakın dikkat ayrıca vücut hareketlerinin tutulmasını gerektirir ayrıca DEHB’li çocukların odaklanmayı geliştirmelerine yardımcı olur. Jimnastikteki rutinler ayrıca ekipmanlar, ergoterapide kullanılan ekipmanlara benzer. Bunlar, çocuğun kas farkındalığı ayrıca denge duygusu geliştirmesine yardımcı olur.” dedi.

Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, tenisin de enerji, güç ayrıca koordinasyon gerektirdiğini kaydeden DEHB’li çocuklar için mükemmel, hızlı tempolu bir oyun olduğunu söyledi.

Yapmak istediği sporla ilgili mutlaka konuşulmalı

Çocuk için uygun olduğu düşünülen spor ne olursa olsun başlamadan önce onunla bu konunun mutlaka konuşulmasını tavsiye eden Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, sözlerini şöyle tamamladı: “İlk olarak onun hangi sporu yapmak, öğrenmek istediği önemlidir. Çocuğunuza kendisinden ne beklendiğini ayrıca ders sırasında kendisinden ne beklendiğini net bir şekilde ifade ettiğinizden emin olun. Ayrıca yeni bir şey deniyorlarsa, çocuğunuzun yeni bir şeye başlama özelinde endişeli olabileceğini unutmayın.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu