tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3640
EURO
35,0101
ALTIN
2.325,51
BIST
9.093,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Dalgalar Bu Kez Umut Taşıyor

Sörf Karadeniz’in kaderini değiştirebilir mi? Karadeniz’de nesillerdir sörf yapıldığını biliyor muydunuz? Peki, Karadeniz Otoyolu ile “Viya …

Dalgalar Bu Kez Umut Taşıyor
01.08.2022 11:21
0
A+
A-

Sörf Karadeniz’in kaderini değiştirebilir mi?

Karadeniz’de nesillerdir sörf yapıldığını biliyor muydunuz? Peki, Karadeniz Otoyolu ile “Viya” ismi verilen bu ata sporunun yok olmaya mahkum edildiğini? Köklerinden ilham alıp geleceğe bakan iki genç sörf tutkunu Deniz Toprak ayrıca Roksan Sarfati, Sri Lanka’dan Ordu’ya dalgaları izledi ayrıca geleneklerden beslenerek Karadeniz’e sörfü tekrardan kazandırmayı hayal etti. GAİN’de yayına giren yeni belgesel “Dalga”, bu umut dolu maceranın ayrıca Karadeniz’in dalgalarına meftun hayatların hikayesini anlatıyor.

Sörfçü Deniz Toprak ile kendisi gibi sörf tutkunu ortağı tasarımcı Roksan Sarfati, Sri Lanka’da kurdukları yaşamın ardından köklerini keşfe, Toprak’ın memleketi Ordu’ya gelirler. Bu gezi sayesinde, Rumeli Feneri’nden Rize Ardeşen’e kadar tüm Karadeniz’in, tutkunu oldukları dalgalarla nasıl da nesillerdir iç içe yaşadığını hayretle fark ederler.

GAİN’de yayına giren “Dalga” isimli belgesel, Karadeniz’in ata sporu olan “Viya” kültürünü, Karadeniz Otoyolu’nun bu coğrafyaya etkilerini, sörfün gelecek nesillerin denizle tekrardan bağ kurabilmeleri için bir araç olup olamayacağını ayrıca geleceğe dair umut dolu hayalleri izleyiciye anlatıyor. Bu hikayede, bağlı olduklarını korumak için büyük bir güçle savaşan ayrıca mirasımızı yaşatarak sürdürülebilirlik anlamında geleceğe ilham veren kadınlar da öne çıkıyor.

“Dalga”, Deniz Toprak ayrıca Roksan Sarfati’nin yanı sıra, Kazım Koyuncu’nun grup arkadaşı ayrıca Laz Kültürü Derneği Başkanı Mehmet Ali Beşli ile Ordu’dan otoyol geçmemesi için 18 yıl mücadele veren “Demir Lady” lakaplı TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan’a da mikrofon uzatıyor. “Viya” tutkunu Karadenizliler, on yıllardır hayatını denizden kazanan balıkçılar ayrıca ağaçtan sörf tahtası üreten marangozların anlattıklarıyla ise hikaye derinleşiyor.

“Karadeniz’de sörf nereden çıktı diye soranlar… Biz buraya icat çıkarmaya geldik, alışkanlıklarımızı değiştirecek bir hikaye yaratmaya geldik. Sörf yapan, doğayla iç içe büyüyen bu çocuklar, hayallerine sahip çıktığı gibi kendi yaşam alanlarına da sahip çıkacak. Daha fazla koruyacak denizini doğasını, adeta sevdiği biri gibi…”

“Dalga”, şimdi GAİN’de yayında.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu