tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3862
EURO
35,1212
ALTIN
2.325,46
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Çözüm Agroekoloji

Endüstriyelleşen ayrıca giderek doğallıktan uzaklaşan üretim yöntemleri, canlı toprakların, biyolojik çeşitliliğin ayrıca yerel tohumların kaybına, arazinin terk edilmesine ayrıca sosyo-ekonomik eşitsizliklerin artmasına neden oluyor.

Çözüm Agroekoloji
16.01.2023 00:49
0
A+
A-

Endüstriyelleşen ayrıca giderek doğallıktan uzaklaşan üretim yöntemleri, canlı toprakların, biyolojik çeşitliliğin ayrıca yerel tohumların kaybına, arazinin terk edilmesine ayrıca sosyo-ekonomik eşitsizliklerin artmasına neden oluyor. Agroekolojik uygulamalar biyoçeşitlilik kaybı, iklim krizi ayrıca kırsal yoksullukla mücadelede çözümler öneriyor.

Buğday Derneği, geleneksel agroekoloji bilgisinin derlenmesi ayrıca agroekolojinin yaygınlaşması için Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan projesini yürütüyor.

Birleşmiş Milletler’in Haziran 2022’de yayınladığı rapora göre küresel gıda, enerji ayrıca finans sistemleri krizi Rusya-Ukrayna savaşıyla derinleşiyor. Dünyamızın gıda, enerji ayrıca ekonomiyi de içine alan ciddi bir krizin eşiğinde olduğuna göze çarpan rapor, 94 ülkede 1,6 milyar kişinin artan gıda ayrıca petrol fiyatlarıyla başa çıkmakta güçlük çektiğini belirtiyor. Savaş ayrıca iklim değişiklikleri bu krizin sorumlusu gibi gösteriliyor olsa da asıl sorumlular, üretim ayrıca tüketim yöntemlerimiz ile adaletsiz dağıtım ayrıca erişime neden olan yanlış politikalar.

Dünyada her yıl 12 milyon hektar tarım arazisi bozuluma uğruyor. Aynı şekilde tarım arazilerinin %23’ü verimliliğini kaybetmiş durumda. Mevcut politikalar ayrıca yöntemler krizi çözmek yerine derinleştiriyor.

Üretim ayrıca tüketim yöntemlerimizi ayrıca gıda politikalarımızı bir an önce dönüştürmemiz şart. Bunun için önce soframıza gelen gıda ile kurduğumuz ilişkiye tekrardan bakmamız ayrıca gıdanın parasal, sosyal, ekolojik maliyetlerini masaya yatırmamız, gıdaya erişimi güçleştiren nedenlerin sadece savaşlar ayrıca ekonomi olmadığı gerçeğiyle yüzleşmemiz gerekiyor.

Toprak verimliliği azalıyor

Dünya Toprak Kaynaklarının Durumu (SWSR) raporu ayrıca diğer çalışmalar, dünya genelindeki tüm toprakların yaklaşık %33’ünün, sürdürülemez yönetim uygulamalarına bağlı olarak yüksek derecede bozulduğunu gösteriyor. Toprağın, karbonu, besin maddelerini, suyu saklama ayrıca devridaim yeteneği de önemli ölçüde azalıyor. 

Tarımsal üretimde kullanılan pestisitler (tarım zehirleri) toprağa ciddi zararlar veriyor, topraktaki mikroorganizmaları öldürüyor. BM raporları, pestisit kullanımı bu ölçüde devam ederse toprağın 60 yıl içerisinde tamamen yok olacağını kaydediyor. Toprağın zarar görmesi ya da yok olması çeşitli hastalıkların artmasına, küresel ısınmaya, çölleşmeye, erozyona ayrıca sellere neden oluyor.

Böylesine yaygın biçimde kullanılmalarına rağmen, pestisitler geçtiğimiz 40 yıl boyunca ürün kayıplarında herhangi bir azalma sağlamadı. Pestisitlerin etkisi vakit içinde gelişen direnç sebebiyle de ciddi oranda azaldı.

Su kaynakları talebi nüfustan hızlı artıyor

Son yüzyıl içinde dünya nüfusu üç kat büyürken su kaynaklarına olan talep yedi kat arttı. Sentetik azot ayrıca fosfor içerikli gübreler, petrol bazlı agrokimyasallar ayrıca fosil yakıt gibi girdilere dayalı daha “kaynak yoğun” tarım uygulamaları her yıl Zimbabwe büyüklüğünde bir alanın bozulmasına neden oluyor ayrıca dünyadaki su tüketiminin neredeyse %70’inden sorumlu. Tatlı su kaynaklarının yaklaşık %70’i tarımda kullanılıyor. 

Artan nüfusun yanı sıra gelir ayrıca tüketim düzeyinin yükselmesi ayrıca gıda ürünlerine yönelik taleplerin artması da su kaynakları üzerinde ilaayrıca baskı yaratıyor. Uzmanlara göre bu talep artışını karşılayabilmek için, tarımsal sulamada kullanılan su miktarının 2050 yılına kadar iki katına çıkması gerekebilir.

Krizlerin çözümü için agroekoloji

Endüstriyel tarım üretim yöntemlerinin sebep olduğu tüm sorunlar göz önüne alındığında agroekoloji, çevrenin ayrıca sosyal dengelerin korunmasına dayanan sürdürülebilir bir tarım modeli olarak ortaya çıkıyor. Agroekoloji, toksik pestisitlere doğrudan maruz kalmayı engellediği gibi hava, toprak, yüzey suyu ayrıca yeraltı suyu kalitesini iyileştirmekte faydalı oluyor. Daha az enerji-yoğun olan agroekoloji, sera gazı emisyonlarını azaltan ayrıca karbon yakalayan sistemler sayesinde, iklim değişikliğinin etkilerinden korunmaya da yardımcı oluyor. Agroekoloji uygulamaları organik uygulamalara benzer olarak doğal süreçleri taklit etmeyi deniyor, sentetik spreyler ayrıca diğer girdilerden ziyade sağlıklı toprak biyolojisine ayrıca çevreye güveniyor.

Rodale Enstitüsü’nün, 30 yıl boyunca ekolojik ayrıca konvansiyonel tarımı karşılaştırdığı araştırmaları, ekolojik çiftçiliğin bizi şimdi ayrıca gelecekte besleme başarısını kanıtlıyor. Araştırma raporu şu sonuçlara dikkat çekiyor: ‘‘Ekolojik rekolte, konvansiyonel rekolte ile başa baştır. Ekolojik tarım, kuraklık yıllarında konvansiyonel tarımdan daha başarılıdır. Ekolojik çiftçilik sistemleri, topraktaki ekolojik maddeyi tüketmek yerine tazeler, bu nedenle daha sürdürülebilir bir sistemdir. Ekolojik çiftçilik, %45 daha az enerji tüketir ayrıca daha verimlidir. Konvansiyonel sistemler %40 daha fazla sera gazı salar. Ekolojik çiftçilik sistemleri konvansiyonelden daha kârlıdır.’’

 

AB tarafınca gerçekleştirilen ayrıca kısa vakit önce tamamlanan dört yıllık bir araştırma, ekolojik meyayrıca ayrıca sebzelerin en az %40 daha fazla antioksidan ayrıca daha yüksek seviyede demir, çinko gibi faydalı mineraller içerdiğini ortaya koyuyor. Bu sonucun kaynağında doğal döngülere saygı var: Ekolojik üretimde yetiştirilen ürünler daha az “zorlanıyor”, yani büyümeleri genellikle daha yavaş oluyor, böylece organizmalar bileşimlerini sentezlemeye vakit bulabiliyor. 

Küresel iklim krizi nedeniyle, Akdeniz havzasında sürdürülebilir uygulamalara ayrıca topluluklara geçişin önemi giderek daha belirgin hale geliyor.

Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan Projesi

Geleneksel agroekoloji bilgisinin derlenmesi ayrıca agroekolojinin yaygınlaşması amacıyla Buğday Derneği tarafınca yürütülen “Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan” projesi 2020’de başlandı ayrıca 2023 sonuna kadar devam edecek. Avrupa Birliği tarafınca Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen MedCaravan projesi, yerelde ayrıca kırsaldaki agroekoloji bilgilendirme ayrıca uygulamalarını toplayarak, derlenen bilgilendirme ayrıca deneyimleri, eğitim materyalleri ayrıca çevrimiçi bir platformla daha yaygın biçimde paylaşmayı hedefliyor.

Proje ortakları, proje çerçevesinde  ortak bir agroekoloji tanımı geliştirdiler ayrıca projenin ortak vizyonu ile ilkelerini belirlediler. Proje kapsamında kırsaldan agroekoloji bilgisinin derlenmesi için bir metodoloji geliştirildi. Derleme metodolojisi Mart 2022’de tüm proje ortaklarına aktarıldı ayrıca bilgilendirme toplama faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla her ülkeden derleyicilerin katılımıyla bir eğitim yapıldı. Ardından Mayıs 2022’de, her ortak ülkede bilgilendirme derleme etkinliği gerçekleştirildi. Türkiye’deki etkinlik İzmir’deki gıda toplulukları ile yapıldı. Eylül 2022’de İzmir Karaburun’da “Agroekolojiye Giriş Kampı” ayrıca Ekim 2022’de İtalya’da agroekoloji özelinde eğitmen eğitimi gerçekleştirildi. 

Bugünlerde proje ekibi agroekoloji bilgisi derleme metodolojisi ile agroekoloji eğitim materyallerini yayına hazırlıyor. Tüm materyaller hem Türkçe olarak hem de “Agroekoloji için Yerel Dayanışma Ortaklıkları” ağı Urgenci’nin bu proje için tasarlanan çevrimiçi platformu Uzaktan Eğitim Merkezi’nde (hub.urgenci.net/) yayımlanacak. Ve önümüzdeki günlerde yayımlanmak üzere birçok farklı konuda webinar ayrıca podcastler hazırlanıyor ayrıca proje sonunda tüm proje çıktılarını tanıtan bir toplantı yapılması planlanıyor.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu