tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3833
EURO
35,0293
ALTIN
2.326,93
BIST
9.139,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Çocukluk Çağı Obezitesi İhmal Edilmemeli

Obezitenin günümüzdeki en yaygın hastalıklarından biri haline geldiğinin altını çizen VM Medical Park Ankara Hastanesi Beslenme ayrıca Diyet …

Çocukluk Çağı Obezitesi İhmal Edilmemeli
05.08.2022 12:51
0
A+
A-

Obezitenin günümüzdeki en yaygın hastalıklarından biri haline geldiğinin altını çizen VM Medical Park Ankara Hastanesi Beslenme ayrıca Diyet Uzmanı Dyt. Nimet Kültekin, “Günümüzde çocukluk döneminde görülme sıklığı artan obezite zamanında tedavi edilmezse; yetişkinlik döneminde diyabet, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon ayrıca bazı kanser türleri gibi birçok kronik hastalığa neden olmaktadır” dedi.

Obeziteyi bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu, boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının istenen düzeyin üstüne çıkması olarak tanımlayan VM Medical Park Ankara Hastanesi Besleneme ayrıca Diyet Uzmanı Dyt. Nimet Kültekin, uyarılarda bulundu.

Çocukluk çağı obezitesi hızla artıyor

Günümüzde çocukluk çağı obezitesinin giderek arttığını vurgulayan Diyetisyen Nimet Kültekin, çocukluk çağında şişman olan bireylerin ileride de şişman olma riskinin bulunduğuna dikkat çekerek “Çocukluk döneminde edinilen doğru beslenme alışkanlıkları, yetişkinlik döneminde de görülecek obezitenin ayrıca dolayısıyla da obeziteye bağlı kronik hastalıkların önüne geçilmesi açısından büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Diyabet, hipertansiyon ayrıca kalp hastalığı riski artıyor

Dyt. Nimet Kültekin, çocukluk çağı obezitesinin tehlikelerini şöyle sıraladı:

  • “Obez olan çocukların yetişkinlik dönemlerinde diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıklarına yakalanma riskleri artar.
  • Fazla kilolar kemik ayrıca eklemlere baskı yaparak iskelet sağlığı için risk oluşturur.
  • Psikolojik olarak da çocuklarda özgüvensizlik, depresyon sosyal ortamlardan uzaklaşma, içine kapanma gibi durumların yaşanmasına neden olabilir.”

Çocuklardaki artışın sebebi hazır gıdalar

Dyt. Nimet Kültekin, çocuklarda obezitenin artmasının nedenlerini şöyle sıraladı:

  • “Beslenme alışkanlıklarının değişmesi sonucu daha fazla hazır gıda tüketilmesi ayrıca hareketsizlik çocuklarda kilo alımının en önemli sebebi.
  • Çok hızlı tüketilebilen, yağ ayrıca şeker içeriği çok yüksek olan hazır gıdaların fazla tüketilmesi sonucu fazla miktarda yağ depolanıyor, bu durum da obeziteyle sonuçlanıyor.
  • Telefon, tablet gibi cihazlar insanların hayatlarına girdi. Bu cihazlarla birlikte çocukların oyun alışkanlıkları da değişti. Özellikle çocukların teknoloji bağımlılıkları obeziteyi tetikledi.
  • Çocuklar tablet, telefon, televizyon gibi cihazların karşısında ne kadar yediğini bilmeden fazla miktarlarda yemek yemeye başladı. Aynı zamanda televizyonda ayrıca internette dolaşan sağlıksız yiyecek reklamları da çocukların bu yiyeceklere yönelimlerini arttırdı.
  • Bunların hepsi birleşince de artan besin alımı ayrıca azalan fiziksel aktivite çocukların obezite oranını arttırarak, sağlıklarına da zarar vermeye başladı.”

Çocuğunuz obezse bu tedbirlere dikkat edin!

Dyt. Nimet Kültekin, çocuklarda obezitenin azalması için görüşlerini şöyle sıraladı:

  • “Çocuk eğer fazla kilolu veya obezse ihtiyacı olan beslenme düzenini oluşturmak için bir diyetisyenden yardım alınmalıdır. Bir uzmana danışılmadan kesinlikle bir diyet oluşturulmamalı, bilinmeyen bir ilaç ya da besin takviyesi kullanılmamalıdır.
  • Çocukluk çağı aynı zamanda gelişim çağı da olduğu için çocuklara kesinlikle kalorileri kısılmış diyetler uygulanmaya çalışılmamalıdır. Bu durum büyüme ayrıca gelişimlerini de olumsuz yönde etkiler.
  • Aileler kesinlikle beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmelidir. Eğer evde sağlıklı beslenen bir anne baba yoksa, çocuğun bu alışkanlıkları geliştirmesini beklemek ütopik bir durumdur. Çocuğun sağlıklı pişirme yöntemleriyle pişirilmiş ev yemekleri yemesine özen gösterilmelidir. Her öğünde dört besin grubundan (et, süt, tahıl, sebze-meyve) yiyecek bulunmalıdır.
  • Yemekler aile ile birlikte yenilmeye çalışılmalıdır.
  • Yemek; doyma farkındalığına varabilmek için televizyon, tablet karşısında yenmemelidir. Öğün aralarında abur cuburlar yerine meyayrıca ayrıca kuruyemişlere yönelmesi sağlanmalıdır.
  • Çocuk tatlı, hamur işi tüketmek istiyorsa miktarına dikkat edilerek verilmeli ayrıca mümkünse ev yapımı olan tatlılar, hamur işleri tam buğday unları veya daha az şekerli olarak hazırlanmalıdır.
  • Yağ ayrıca şeker içeriği yüksek besinler ödüllendirmek amaçlı verilmemelidir.
  • Çocuklar fiziksel aktivite yapması ayrıca sosyalleşmesi açısından teşvik edilmelidir. Sevdiği bir spor dalı varsa bu konuda desteklenmelidir. Aile birlikteliği sağlanarak yürüyüş, bisiklet sürme gibi aktiviteler yapılabilir.”

Dyt. Nimet Kültekin, “Çocuklarımıza erken yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak sağlıklı bir toplum için yapılan en büyük yatırımdır” diyerek sözlerini noktaladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu