tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3845
EURO
35,2418
ALTIN
2.324,32
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman: “Bağışıklama tatil sonrasında okullarda salgın riskini yüksek ölçüde azaltıyor”

Yaz tatilinin ardından okula dönüşte çocuklarda aşı takibinin yapılmasının bağışıklamada önem taşıdığına göze çarpan GSK Türkiye Aşı Bilimsel …

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman: “Bağışıklama tatil sonrasında okullarda salgın riskini yüksek ölçüde azaltıyor”
16.09.2022 12:51
0
A+
A-

Yaz tatilinin ardından okula dönüşte çocuklarda aşı takibinin yapılmasının bağışıklamada önem taşıdığına göze çarpan GSK Türkiye Aşı Bilimsel Danışmanı, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ayrıca İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman, aşının ölümcül olabilen hastalıklarda mümkün olan en iyi korumayı oluşturduğuna dikkat çekti.

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ayrıca İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman, yaz tatilinin ardından okula dönüşte dikkate alınması gereken en önemli konulardan birinin çocukluk çağı aşı uygulamaları olduğunu belirtti. Bütüncül bir sağlık anlayışının benimsenerek ebeveynler tarafınca çocukların aşı takibinin yapılması gerektiğini vurgulayan Nuran Salman, çocukların aşı uygulamalarının güncel tutulmasının, onları sağlıklı tutmanın ayrıca okula gereksiz devamsızlıklarını azaltmanın en iyi yolu olduğunun altını çizdi.

Çocukların ergenlik öncesi ayrıca sırasında belirli hastalıklara karşı daha duyarlı olduklarını söyleyen Prof. Dr. Nuran Salman, çocuklarda düzenli aşı takibinin özellikle bu noktada oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.

“Ebeveyn farkındalığı çocukluk çağı aşılarının düzenli takibinde önemli bir rol oynuyor”

Çocukların düzenli bağışıklanmasında ebeveyn farkındalığının önemine her fırsatta değinen Prof. Dr. Nuran Salman: “Bağışıklamanın güncel olması çocukların çok ciddi ayrıca ölümcül olabilen birtakım hastalıklara karşı mümkün olan en iyi korumaya sahip olmalarına zemin hazırlar1. Her gün sayısız mikroba maruz kalan çocukların bağışıklığının artırılarak okullarda hızla yayılım gösteren salgınların bulaş riskinin azalmasında düzenli aşı takibi gerçekten önemli. Özellikle okula dönüşte her ebeveynin yaşları fark etmeksizin çocuklarının aşı takvimine aynı özeni göstermesi çocukları sağlıklı tutarak eğitimden geri kalmamalarını sağlayacaktır, ailelerin bu konuya öncelik vermesini tavsiye ediyorum” dedi.

“Eş zamanlı uygulanan aşılar endişe yaratmamalı”

Prof. Dr. Nuran Salman, eş zamanlı ayrıca birden fazla uygulanan aşıların ebeveynlerde yarattığı endişeyi anlayışla karşıladığını dile getirerek: “Ebeveynler, birden fazla sayıda ayrıca eş zamanlı uygulanan aşılar nedeniyle endişeye kapılmamalı. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ayrıca benzeri birçok rahatsızlıklar aşılara kıyasla çocukların bağışıklık sistemine daha fazla yük bindiriyor. Tüm aşılar, kullanım onayı almadan önce birden fazla klinik araştırmalarda, güvenlilik ayrıca etkinlik açısından değerlendiriliyor. Bu sebeple bu tür endişelerden arınmamız; bilimin gücüne ayrıca aşıların etkisine inanmamız gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Çocuklarımızın aşılarını aksatmadan ayrıca tam vaktinde yaptırarak olası riskleri azaltmalıyız”

Prof. Dr. Nuran Salman, aşılamanın zamanında yapılmasının önemini vurularken şu sözleri dile getirdi: “Meningokok mikrobu dünyada bakteriyel menenjitin önde gelen nedenleri arasındadır. Uygun tedaviye rağmen her 10 kişiden 1’i kaybedilirken, yaşayan her 5 kişiden 1’i hastalığa bağlı ciddi işlev ayrıca doku bozuklukları ile yaşamına devam ediyor. En sık 1 yaşından küçük bebeklerde görülen hastalığın ikincil piki, ergenlerde ayrıca genç erişkinlerde görülüyor. 6 farklı grubun sebep olduğu hastalığın ülkemizde en sık görülen grubuna karşı, aşı ile korunma mümkün. Bu sebeple çocuklarımızın aşılarını aksatmadan ayrıca tam vaktinde yaptırarak olası riskleri azaltmalıyız.”

“Aşılar sayesinde dünya genelinde her yıl 4 ila 5 milyon hayat kurtarılıyor”

Açıklamalarında Dünya Sağlık Örgütü ayrıca Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun 2021 yılına yönelik verilerine de yer veren Prof. Dr. Nuran Salman, “Dünya Sağlık Örgütü ayrıca Birleşmiş Milletler Çocuklara Acil Yardım Fonu’nun verilerine göre 2021 tarihinde yaklaşık 25 milyon çocuğun hayat kurtaran aşılarının yapılmadığını veya eksik yapıldığını ayrıca 18 milyon çocuğun ise hiçbir aşısının yapılmadığını gördük. Oysa yine Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre aşılar sayesinde dünya genelinde her yıl 4 ila 5 milyon hayat kurtarılıyor. Her birey, bağışıklamanın; hastalıkların engellemesi, beklenen yaşam süresinin uzatması gibi olumlu etkilerinin farkında olmalı ayrıca aşıyla önüne geçilebilecek ölümcül hastalıkları önemsememenin çocuklarımız için ne denli tehlikeli olabileceğini göz önünde bulundurmalı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu