tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3695
EURO
35,0050
ALTIN
2.325,46
BIST
9.127,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmeti yetersiz

İstanbul, İzmir, Adana, Eskişehir, Gaziantep ayrıca Trabzon’da CİSÜ Platformu tarafınca gerçekleştirilen araştırmaya göre özellikle aile …

Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmeti yetersiz
31.10.2022 13:14
0
A+
A-

İstanbul, İzmir, Adana, Eskişehir, Gaziantep ayrıca Trabzon’da CİSÜ Platformu tarafınca gerçekleştirilen araştırmaya göre özellikle aile planlaması ürün ayrıca hizmetlerine erişim sorununa dikkat çekildi.

Cinsel sağlık ayrıca üreme sağlığı alanında çalışan ulusal veya yerel sivil toplum kuruluşları, akademik kurumlar, inisiyatifler, meslek örgütleri, akademisyenler ayrıca aktivistlerin bir araya geldiği Cinsel Sağlık ayrıca Üreme Sağlığı Hakları (CİSÜ) Platformu, IPSOS Araştırma işbirliğiyle yürüttüğü, 6 İl (Adana, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Trabzon) konusunda Cinsel Sağlık ayrıca Üreme Sağlığı (CSÜS) Hizmetleri Araştırma Raporu’nun sonuçlarını açıkladı. Görüşmelerin gerçekleştirildiği şehirlerde özellikle aile planlaması ürünlerinin ayrıca hizmetlerinin eksikliği en önemli sorun olarak öne çıktı.

CİSÜ Platformu’nu Güçlendirme Projesi kapsamında, yerel düzeyde savunuculuk faaliyetlerinin ilk adımı olarak Adana, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Trabzon’da CSÜS hizmetleriyle ilgili saha araştırması yapıldı. Araştırmayla toplam 6 şehirde sağlık kurumu çalışanlarından elde edilen verilere dayanılarak, bu illerdeki CSÜS hizmetleri ayrıca haklarının güncel durumunun ortaya konulması amaçlandı. Görüşülen sağlık çalışanları, genel olarak verilen danışmanlık hizmetlerini yetersiz buluyor. Araştırmada, vakit kısıtı, günlük başvuran kişi yoğunluğu, iki taraflı olarak konu üzerine açıkça konuşmaktaki çekince ayrıca zorlanma, toplumun tabu algısı ayrıca dezavantajlı gruplara yönelik ayrımcı tutumlar ayrıca kontraseptif malzeme eksikliğine işaret edildi. Araştırma kapsamında gerçekleştirilen görüşmelerde özellikle kontraseptif malzeme eksikliğinin ciddi bir sorun haline geldiği görüldü. 6 il genelindeki sağlık çalışanları, kondom dışında kontraseptif malzemelerin kurumlara çok seyrek ayrıca az sayıda geldiğini, CSÜS özelinde kendilerine başvuranların ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede aile planlamasına yönelik malzeme sağlanamadığını vurguladılar.

Dezavantajlı gruplar CSÜS hizmetlerine ulaşamıyor

Araştırmada, CSÜS hizmetlerine erişimde en çok sıkıntı yaşayan gruplar arasında LGBTİ+ ayrıca engelli bireylerin yer aldığı ayrıca CSÜS hizmetlerinin kapsayıcılığının artırılması gerektiği belirtildi. Raporda özellikle halkın CSÜS hizmetleriyle ilgili bilgilendirme eksikliği ayrıca hizmet talebindeki çekincelerinin aşılabilmesi ayrıca hizmete erişimin artırılması için şu çözüm önerileri dile getirildi: “Devletin, kamu spotları, iletişim materyalleri ile halkı bilgilendirmesi, 1. basamak sağlık kurumlarına başvurmaya teşvik etmesi ayrıca bu konudaki olumsuz toplumsal algıları yıkması gerekiyor. CSÜS ile ilgilenen bir birim kurularak, sadece bu konu ile ilgilenen personellerin 1. basamak sağlık kurumlarında yer alması, ve kurum içerisinde bu konu için özel bir alan ayrılmasıyla birlikte hem vakit kısıtı sorunu çözülecek hem de kişilerin kendilerini daha rahat hissetmesi sağlanabilecek. Dezavantajlı hale getirilmiş gruplar, özellikle engelliler, gençler ayrıca LGBTİ+’lar için ihtiyaçlarına özgü danışmanlık sağlanarak, Sağlık Bakanlığı tarafınca gençlere yönelik resmi bir platform oluşturulabilir. Tanı ayrıca tetkik hizmetleri geliştirilebilir, çeşitlendirilebilir ayrıca taramalar sıklaştırılabilir. Kurumlar arası koordinasyon yetersiz bulunurken, özellikle 1. basamak ile 2. basamak kurumlar arasındaki koordinasyonun daha sistemli ayrıca devamlı hale getirilmesi ayrıca kurumlar arası iletişimin güçlendirilmesi gerektiği sağlık çalışanlarının beklentileri arasında yer aldı.”

Bilgilendirici posterler hazırlanmalı

Görüşülen sağlık çalışanları Sağlık Bakanlığı tarafınca hazırlanmış, kaliteli, güvenilir, renkli basım, güncel, kısa, kolay anlaşılabilir, yönlendirici materyaller talep ediyorlar. Materyallerin bol görsel içermesi önemli bulunurken, üreme sistemi maketi gibi görsel materyallerin de 1. basamak sağlık kurumlarında yer alması talep ediliyor. Mevcut materyallerin içeriğini yetersiz bulan sağlık çalışanları, aile planlaması ayrıca korunma yöntemlerinin, CYBE ayrıca tedavi yöntemleriyle ilgili bilgilendirmelerin, güvenli cinselliğe dair detayların (cinsel haklar, istismar gibi), cinsiyet kimlikleri ayrıca cinsel yönelimlerin, gebe izlem süreçlerine dair detayların da materyallerde yer almasını beklediklerini kaydettiler.

Halka verilen CSÜS ile ilgili seminer ayrıca eğitimler eskiden daha sık yapılırken bunların sayısının gittikçe azaldığı belirtiliyor. Özellikle okullarda farklı yaş gruplarına göre özelleştirilmiş CSÜS’ün seminerler ayrıca eğitimler yoluyla aktarılması bekleniyor. Öte yandan halk eğitim merkezleri, belediyeler, müftülük vb. kurumlar ile yapılacak işbirliklerinin de halkı bilgilendirmek ayrıca bilinçlendirmek açısından önemli olduğu ifade ediliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu