tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3675
EURO
34,9594
ALTIN
2.325,20
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

CHP’li Sertel Meclis’e taşıdı: Binlerce genç döviz mağduru

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Yurtdışı Lisansüstü Eğitim Bursu alarak tazminata düşen öğrencilerin sorunlarını …

CHP’li Sertel Meclis’e taşıdı: Binlerce genç döviz mağduru
25.08.2022 12:36
0
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Yurtdışı Lisansüstü Eğitim Bursu alarak tazminata düşen öğrencilerin sorunlarını Meclis’e taşıdı. Bursiyerlerin sorun ayrıca talepleri ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e soru önergesi veren Atila Sertel, devlet bursu ile yurtdışına eğitime gönderilen ayrıca çeşitli sebeplerle devlet kadrolarında hizmet vermeyen öğrencilere ortalama 200 bin dolar tazminat çıkarıldığını dile getirdi.

Sertel, “Döviz kurlarındaki ciddi artışlar tazminatta olan öğrencileri milyonlarca liralık borçlarla baş başa bıraktı. Günümüzde, yaklaşık olarak 5 bine yakın bursiyer bu durumdan dolayı maddi ayrıca manevi bağlamda ağır sorunlar yaşıyor. Kendilerine TL bazında milyonluk tazminatlar çıkarılıyor. Yurtharicinde zorlu şartlar altında eğitimini tamamlayan bursiyerler, tazminata düşmeleri halinde ortalama 200 bin Amerikan Doları tutarında bir borç yükü altında kalmaktadırlar. Anapara borcunun 4 yılda geri ödenmesi istenmektedir. Buna ek, bu borcun döviz kuru faizinin sadece bir yıl içinde ödenmesi talep edilmektedir. Bu miktarlar yükselen döviz ayrıca faiz oranları nedeniyle gün geçtikçe artmakta ayrıca ödemesi bir yana, bu borç ile yaşama devam etmek bile tazminatta olanlar için imkansız hale gelmektedir.”

“DÖVİZ KURU SABİTLENSİN”

Yurtharicinde eğitim görürken burs alanların bir çoğunun doları 2 lira, 4 lira, 8 lira gibi rakamlardan aldıklarını hatırlatan Atila Sertel, doların 18 lirayı geçtiği düşünüldüğünde tazminat ödemelerinin milyon liralara ulaştığını söyledi. Bursiyerlerin “sabit kur, faiz affı ayrıca vade uzatımı” talebi olduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şöyle devam etti:

“Tazminata düşen bursiyerler borçlarını döviz cinsinden ödemeyi taahhüt etmiş olmalarına rağmen, tazminata düşülen tarihlerden bu yana döviz/TL paritesi 6-7 katına çıktı. Bu ölçüde bir artışın bedelinin bir heyecanla yola çıkan gençlere fatura edilmemeli. Büyük holdinglerin vergi borçlarını silen, bazı projelerde sabit döviz kuru uygulamasına giden iktidar, öğrencilere de aynı kolaylığı sağlamalıdır. Mevcut ekonomik şartlarda tazminata düşen öğrencilerin geri ödeme yapması mümkün değildir. Bursiyerler, aileleri ayrıca kefilleri maddi manevi mağdurdurlar. Mağduriyetlerin giderilmesi için bir an önce adım atılmalı ayrıca ödeme şartlarını kolaylaştırmak için ‘kur sabitlemesi’ ayrıca ‘döviz faizi affı’ hususlarında biz bursiyerlerin taleplerine çözüm üretilmelidir.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu