tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3835
EURO
35,0225
ALTIN
2.326,63
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Çeşme’de sakız hasadı hazırlığı törenle başladı

Çeşme Belediyesi, “Çeşme’den sakız damlıyor” projesi kapsamında, sakız hasadı için hazırlıklara başladı. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen törenle …

Çeşme’de sakız hasadı hazırlığı törenle başladı
30.07.2022 12:21
0
A+
A-

Çeşme Belediyesi, “Çeşme’den sakız damlıyor” projesi kapsamında, sakız hasadı için hazırlıklara başladı. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen törenle, sakız ağaçlarına ilk çiziği Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran attı.

Çeşme’de, 50 bu yılın ardından, Çeşme Belediyesi tarafınca geçtiğimiz yıllarda tekrardan başlatılan sakız üretimi Çeşme’nin ekonomisine güç katarken, sakız ağaçlarından elde edilecek ürün için ağaçların çizilmesine törenle başlandı. Sakız ağaçlarına ilk çiziği Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran attı.

Alaçatı’da, 117 sakız ağacının bulunduğu alanda gerçekleştirilen 4. Çeşme’den Sakız Damlıyor hasat hazırlığı törenine, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Süleyman Özer, Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz, Belediye Başkan Yardımcısı Yıldırım Aktugan, Belediye Meclis Üyeleri, sakız üreticileri ayrıca vatandaşların katıldı.

“117 sakız ağacının bulunduğu alan, ‘Arboretum’ olarak düzenlenecek”

Tören sırasında bir açıklama yapan Belediye Başkanı Oran, 117 sakız ağacının bulunduğu alanın “Arboretum” olarak düzenleneceğini söyledi. Başkan Oran, “Sakız Müzesi olarak düzenlenecek bu alanda bilimsel araştırmalar da yapılacak. Aynı zamanda turizm amaçlı olarak da insanlar gelip burasını gezebilecek” dedi.

Tohum merkezimizdeki tohumları, piyasanın üzerinde bir bedelle alım garantisi vererek çiftçilerimize dağıtıyoruz”

Başkan Oran, sakız ağaçlarına ilk çiziği atmadan önce törende bir konuşma yaparak, “Hepimizin bildiği gibi dünya zor bir süreçten geçiyor. İklim krizi, pandemi koşulları, Ukrayna’daki savaşın etkileri, kuraklık ayrıca kıtlık endişesine, tedarik zincirinin bozulması gıda enflasyonuna sebep oldu. Bütün bunlar bizleri, yerel değerlerimizin korunması, atalık tohumlarımıza geri dönülmesi, yerli üreticilerimizin güçlendirilerek tarımın ciddi şekilde desteklenmesi gerektiğini gösterdi. Aslında bütün bunlar bize özümüze dönme, ilkokul yıllarımızda öğrettikleri gibi, tekrardan yedi iklim, dört mevsim yaşayan, tarımda kendi kendine yetebilen ülke olmamız gerekliliğini hatırlatıyor. Bu anlayışla Çeşme Belediyesi olarak, kurduğumuz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz ile Çeşme’deki üreticilerimizi destekliyor. Tohum merkezimizde ürettiğimiz Karakılçık buğdayı, Çeşme Anasonu, Çeşme Kavunu, Beyaz soğan gibi yerel değerlerimizi piyasanın üzerinde bir bedelle alım garantisi vererek çiftçilerimize dağıtıyoruz” diye anlattı.

“Sakız ağaçlarımızı çoğaltmaya, dünyada sakız üretiminde söz sahibi olmak için adımlar atmaya başladık”

Çeşme’nin her biri birbirinden değerli yerel ürünlerinin yanında sakızın da ayrı bir yeri olduğunu vurgulayan Başkan Oran, “Elli yıl aradan sonra dört yıl önce tekrardan başlattığımız sakız hasatı etkinliğimizle, sağlık, kozmetik ayrıca gıda sektöründe inanılmaz bir yeri, ciddi ekonomik getirisi olan Sakız ağaçlarımızı çoğaltmaya, dünyada sakız üretiminde söz sahibi olmak için adımlar atmaya başladık. Pandemi koşulları ayrıca ekonomik zorluklara rağmen, ülkemizin geleceği için çok önemli olduğuna inandığımız bu hamleden geri adım atmıyoruz. Geçen yıldan bugüne mevcut ağaçlarımıza ek olarak belediyeye ait ağaçlarımızdan havai köklendirme metodu ile 2000 yeni sakız fidanı çoğalttık. Çeşme’de ilk defa 5 kilogramı belediyemizin ağaçlarından olmak üzere 50 kilogram damla sakızı üretildi. Bu konuya büyük özen ayrıca özveriyle eğilen yerli üreticilerimiz de yaklaşık iki bin yetişkin sakız ağacından on iki bin yeni fidan ürettiler” diye belirtti.

“Çeşme Damla Sakızı’nın bilimsel faydaları dünya literatüründe yerini aldı”

Çeşme Damla Sakızı ile ilgili bilimsel çalışmaların da yapıldığını anlatan Başkan Oran, ” Verdiğimiz ürünler ile üniversitelerde bilimsel araştırmalar sürdürülüyor. Maltepe Üniversitesi Farmakoloji bölümü Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’de Uluslararası seminerde Çeşme Damla Sakızı’nın bilimsel faydaları üzerine sundukları çalışma ile Çeşme Damla Sakızı’nın bilimsel faydaları dünya literatüründe yerini aldı” diye açıkladı.

“Projemiz, Çeşme’yi geleceğe taşıma projesidir”

Alaçatı Ot Festivali’nde, yerli üreticilerin sakızdan ürettikleri kozmetik ürünlerin de yer aldığını hatırlatan Oran, “İşin özü; sürdürülebilir bir anlayışla, akılla, bilimle, yerli üreticilerimizle kol kola, çok doğru bir yolda çok güçlü adımlarla yürüyoruz. Geçmiş yıllarda söylediğim gibi bu Çeşme’nin 20 yıl sonrasının, 50 yıl sonrasının, yani çocuklarımızın geleceğinin projesidir. Çeşme’yi geleceğe taşıma projesidir. Bir yandan Çeşme Sakızı’nın coğrafi işareti sürecinin sonuçlanmasını beklerken, diğer yandan her yıl on bin yeni sakız fidanı üretimi ayrıca buna bağlı olarak yıllık yüz kilogram damla sakızı hedefimizi kısa sürede gerçekleştireceğiz. Çeşme’yi, sahibi olduğu zenginlikleri koruyup çoğaltarak geleceğe taşıyacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

Törende, yerli üreticiler İbrahim Topal ayrıca Hasan Ege Tütüncüoğlu ile Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer de birer konuşma yaptılar.

Yapılan konuşmaların ardından Belediye Başkanı Ekrem Oran, sakızların damlaması için sakız ağaçlarına ilk çizikleri attı.

Tören, Alaçatılı bir esnafın sakızlı dondurma ikramı ile sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu