tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

Çeşme Sakızının Kıbrıs’a Yolculuğu

Çeşme Damla Sakızı tıbbi ayrıca aromatik değeri ile tarihten günümüze sağlık ayrıca lezzet kaynağı olarak ekonomik değerini korumaktadır.

Çeşme Sakızının Kıbrıs’a Yolculuğu
04.02.2023 00:07
0
A+
A-

Çeşme Damla Sakızı tıbbi ayrıca aromatik değeri ile tarihten günümüze sağlık ayrıca lezzet kaynağı olarak ekonomik değerini korumaktadır. Dünyada sadece Ege denizinin özel bir bölgesi olan Çeşme’de ayrıca karşısında bulunan Yunanistan’ın Sakız Adası’nda yetişen damla sakızı ağacı, 400 yılı aşkın süredir Çeşme’de kök salmaya devam ediyor.

Çeşme İlçe Tarım ayrıca Orman Müdürlüğü’nün 15 yıldır yürüttüğü özel çalışmalarla Çeşme’de sakız fidanları çoğaltılıyor ayrıca sakızın Yarımada’da tekrardan yaygınlaşması için projeler uygulanıyor.

Tarım ayrıca Orman Bakanlığı’nın başarılı çalışmaları ayrıca uygulanan yeni yöntemlerle bölgede yer alan sakız ağaçlarından üretilen fidanlar sadece İzmir’de değil Çanakkale, Muğla ayrıca Balıkesir gibi komşu illerde de toprakla buluşturularak önemli bir kümelenme bölgesi oluşturulmaktadır. Sakız Ağacının Çeşme’de yani anavatanında yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında İzmir Tarım ayrıca Orman İl Müdürlüğü tarafınca ‘Yarımada Kadınları Sakız Ağacına Can Katıyor’ Projesi ile de sakızın Yarımada’da yaygınlaştırılması için önemli adımlar atılarak Karaburun ayrıca Urla’da yüzlerce Sakız fidanının dikimi gerçekleştirildi. Böylece Yarımada Bölgesindeki sakız ağaçları artık sakız bahçeleri oluşturmaya başladı.

2020 tarihinde İzmir Tarım ayrıca Orman İl Müdürlüğü tarafınca Bakanlığa sunulan öneri ile Çeşme’de Gen Kaynağı Koruma Alanı oluşturuldu ayrıca aynı zamanda Çeşme Damla Sakızı Coğrafi işaret başvuru süreci başlatıldı.

Sakızın serüveni İzmir’de devam ederken 2020 tarihinde KKTC Tarım ayrıca Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz’un teşvik ayrıca destekleriyle Çeşme Damla Sakızının Kıbrıs yolculuğu da başladı. İlk etapta Çeşme İlçe Tarım ayrıca Orman Müdürlüğü teknik personeli fizibilite ayrıca mini dikim çalışmaları yaparak Sakız Ağacının bölgeye adaptasyon sürecini gözlemledi. Ve Çeşme İlçe Müdürlüğü personeli Ahmet Keçeci tarafınca KKTC orman, tarım personeline ayrıca tarım lisesi öğrencilerine sakız ağacının havai köklendirmesi, yetiştiriciliği, çoğaltılması gibi konularda eğitimler verildi. 

Gerçekleştirilen çalışmalar devamında Çeşme Damla Sakızı Fidanlarının Kıbrıs topraklarıyla uyum sağladığı görülerek 9 Ocak 2023 yılında KKTC Orman Müdürü Salih Güneş, Çeşme Tarım ayrıca Orman İlçe Müdürü Mine Altın, Ziraat Yüksek Mühendisleri Ahmet Keçeci ayrıca M. Kürşat Tetik ile KKTC Orman personelinin katılımıyla Çeşme’de üretilen 300 Sakız fidanının Kıbrıs’ta 8 dekar alana dikimi gerçekleştirildi.

Yürütülen çalışmalarla ilgili açıklama yapan İzmir Tarım ayrıca Orman İl Müdürü Mustafa Özen “Biz aslında Çeşme ilçesine olmayan bir şeyi getirmedik. Sakız Ağacının anavatanı Çeşme, yani bu toprakların yılında var olan bir ağacı anavatanında tekrardan geliştiriyoruz. Amacımız İzmir’in yılında var olan ürünleri yerinde tekrardan canlandırmak. Bu bizim için çok önemli. Teknik personelimizin Çeşme’de yıllardır yürüttüğü çalışmalarla Çeşme şuanda tekrardan sakız ağacı kokuyor. Coğrafi işaret başvurusunu da yaptık. İnşallah en kısa zamanda alacağız. Kıbrıs’ta sakız ağacının yaygınlaştırılması kapsamında çalışmaların bir bölümüne Sayın Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’da bizzat katıldı. Kendileri alternatif ürünlerin adada yaygınlaştırılması noktasında desteklerini iletti. Bu konuda da avakado, limon, mandalina gibi ürünlerle ilgili Kıbrıs’ta fizibilite çalışmaları teknik personelimizce yapıldı ayrıca olumlu sonuçlar alındı. Dikilen sakız fidanları 5 yılda ürün aşamasına gelecek ayrıca ekonomik döngüsü başlayacak böylece sakız fidanlarının ada ekonomisine de ciddi katkı sağlamasını bekliyoruz” dedi.

KKTC’de şuana kadar 8 dekar alanda 300 fidan toprakla buluştu. Devam eden çalışmalarda 30 dekarın üstünde alanda yaklaşık 2 bin sakız ağacı dikilmesi hedefleniyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet elektronik sigara grup sex