tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3679
EURO
35,1221
ALTIN
2.324,78
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Çalıntı Kredi Kartı Bilgileri 2 Dolara Satılırken Sağlık Verileri 363 Dolara Satılıyor

KİŞİSEL SAĞLIK BİLGİLERİNİZ ELE GEÇİRİLDİĞİNDE NELER YAPMALISINIZ? Sağlık kuruluşları tarafınca toplanan kişisel sağlık bilgileri giderek daha …

Çalıntı Kredi Kartı Bilgileri 2 Dolara Satılırken Sağlık Verileri 363 Dolara Satılıyor
01.09.2022 09:51
0
A+
A-

KİŞİSEL SAĞLIK BİLGİLERİNİZ ELE GEÇİRİLDİĞİNDE NELER YAPMALISINIZ?

Sağlık kuruluşları tarafınca toplanan kişisel sağlık bilgileri giderek daha fazla siber saldırıların hedefi haline geliyor. Öyle ki, kredi kartı bilgileri ayrıca kişisel bilgilendirmeler karaborsada 2 dolara satılıyorken, sağlık verileri 363 dolara kadar satılabiliyor. Tıbbi kayıtların oldukça değerli olduğunu çünkü siber suçluların, tıbbi koşullardan yararlanıp e-posta, telefon veya SMS yoluyla kişilerin rahatsızlıklarını öne sürerek onları hedef almak için kullanabildiklerini söyleyen Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, tüm dünyada yaşanan ayrıca vatandaşları olumsuz etkileyen sağlık verisi ihlallerine karşı alınabilecek önlemleri sıralıyor.

Sağlık kuruluşları tarafınca toplanan veya oluşturulan kişisel sağlık bilgileri, siber suçlular tarafınca oldukça ilgi görüyor. Infosec Enstitüsü’ne göre, kredi kartı bilgileri ayrıca kişisel bilgilendirmeler karaborsada 1-2 dolara satılıyorken sağlık verileri 363 dolara kadar satabiliyor. Bunun önemli bir nedeni ise kişiye ait hastalıklar, ameliyat bilgileri ayrıca diğer rahatsızlıklardan oluşan kişisel sağlık geçmişi değiştirilemiyorken kredi kartı bilgilerinin kolaylıkla iptal edilebilmesi. Tıbbi kayıtların oldukça değerli olduğunu çünkü siber suçluların, tıbbi koşullardan yararlanıp e-posta, telefon veya SMS yoluyla kişilerin rahatsızlıklarını öne sürerek onları hedef almak için kullanabileceklerini söyleyen Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, tüm dünyada yaşanan ayrıca vatandaşları olumsuz etkileyen sağlık verisi ihlallerine karşı alınabilecek önlemleri sıralıyor.

Hackerler Vatandaşların Sağlık Verileriyle Neler Yapıyor?

Vatandaşların tıbbi geçmişlerine ulaşan hackerler, çalınan sağlık verileri ile kişilere şantaj yapabiliyor, sahte sigorta talepleri oluşturabiliyor, çalınan sağlık verilerini tıbbi bakım almak için kendi adlarına kullanabiliyor veya bu verileri bir başkasına yasa dışı reçetelere ulaşması için satabiliyor. Hackerler, çaldıkları sağlık verileriyle kimi vakit kişilerin sağlık sigortasından yararlanabiliyor. Vatandaşlar kendileri için almadıkları sağlık hizmetleri karşısında yüklü faturalarla karşılaşabiliyor ya da hackerler tarafınca sağlık bilgileri değiştirildiği için kendilerinde yanlış bir tedavi yöntemi bile uygulanabiliyor. Hastalıklar özelinde hassas olan vatandaşlar, rahatsızlıkları kullanılarak yapılan oltalama saldırılarına daha çabuk inanıp hackerlerin tuzağına düşebiliyor. Özellikle sağlık kuruluşlarının siber direncini artırmak için daha fazla gayret gösterdiklerini söyleyen Alev Akkoyunlu, sağlık kuruluşlarına ait verilerin en az finans sektöründeki şirketlerin verileri kadar korunması ayrıca doğru kurumsal güvenlik ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kişisel Sağlık Verilerinizi Korumak İçin Neler Yapabilirsiniz?

1. Şüpheli bağlantılara dikkat edin. Hastanelerden, tedavi merkezlerinden ayrıca sigorta şirketlerinden gönderildiği iddia edilen istenmeyen e-postalara, şüpheli bağlantılara ayrıca eklere dikkat edin. Her vakit resmi sitelerden işlem yapın.

2. Güçlü parolalar kullanın. Benzersiz, güçlü parolalar kullanın ayrıca tüm hesaplarınızda iki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirin.

3. Kullanmadığınız hesapları silin. Mümkün olduğu kadar çok eski ayrıca kullanmadığınız hesapları silin. Verilerinize sahip olan ne kadar çok site varsa, bilgilerinizin açığa çıkma ihtimali o kadar yüksek olur.

4. Dijital kimlik koruması kullanın. Güçlü bir dijital kimlik koruması kullanmak hakkınızda bilinen bilgileri, bir ihlalden etkilenip etkilenmediğinizi ayrıca verilerinizin sızması durumunda ne yapılabileceğini veya bu durumu nasıl önleyeceğinizi bilmenize olanak tanır

5. Şüpheli iletişim taleplerine cevap vermeyin. Şifre, ödeme bilgileri gibi hassas bilgileri doğrulamak isteyen taleplere ayrıca istenmeyen telefon aramalarına veya kişisel bilgilendirme isteyen acil SMS’lere cevap vermeyin.

Sağlık ayrıca Diğer Kişisel Bilgileriniz Bir Veri İhlaline Maruz Kaldığında Ne Yapmalısınız?

1. Panik yapmadan hangi bilgilerinize erişildiğini bulun. Veri ihlaline uğrayan kurum hangi kişisel bilgilere ne kadar erişildiğini açıkladığında, bunu dikkatle takip edin.

2. Her parolanızın benzersiz olması gerektiğine dikkat edin. Bir parolayı birden fazla hesapta defalarca kullanırsanız, olası bir veri ihlali, bilgisayar korsanlarının bu parolayı kullandığınız her hesaba erişmesine izin verir.

3. Bankanızı bilgilendirin.Finansal bilgileriniz ihlale uğradıysabankanızı dolandırıcılık olasılığına karşı uyararak kartınızı iptal edin ayrıca ekstrelerinizi olağandışı işlemlere karşı izleyin.

4. Yakınlarınızı da uyarın.Aynı hizmeti ya da uygulamayı kullanabilecek arkadaşlarınızıuyarın ayrıca önlem almalarını sağlayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu