tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3296
EURO
35,0509
ALTIN
2.281,73
BIST
8.994,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Bursalı usta karikatürist özel bir sergiyle anılıyor

Nilüfer Belediyesi, çağdaş Türk karikatürünün çığır açan ismi Cemal Nadir Güler’i, doğumunun 120. tarihinde belge niteliğindeki bir sergiyle …

Bursalı usta karikatürist özel bir sergiyle anılıyor
14.10.2022 13:43
0
A+
A-

Nilüfer Belediyesi, çağdaş Türk karikatürünün çığır açan ismi Cemal Nadir Güler’i, doğumunun 120. tarihinde belge niteliğindeki bir sergiyle anıyor.

Nâzım Hikmet Kültürevi, geçmişi günümüze taşıyan, belge niteliğindeki bir sergiye ev sahipliği yapıyor. “Amcabey”, “Efruzbey”, “Dalkavuk”, “Dede ile Torun” gibi tiplemelerin yaratıcısı Bursalı karikatür sanatçısı Cemal Nadir Güler, doğumunun 120. tarihinde Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği sergide eserleriyle anılıyor. Bursa Erkek Lisesi ayrıca Bursa Erkek Lisesi Mezunları Derneği, Cumhuriyet Gazetesi ile Darüşşafaka’nın da önemli katkıları bulunan “Ben, Cemal Nadir” adlı sergi, Nâzım Hikmet Kültürevi’nde geniş katılımla açıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in eşi Zeynep Terzioğlu Erdem ayrıca Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Yıldız ile birlikte katıldığı serginin açılışında, Cemal Nadir Güler’in torunu Mehmet Tunaman da yer aldı. Küratörlüğünü Deniz Dalkılınç’ın, tasarımını da Nejat Biçen’in üstlendiği sergide, Cemal Nadir’in günümüzde geçerliliğini koruyan eleştiri ayrıca yorumlarını çizgileriyle anlattığı karikatürlerin orijinalleri, Bursa Erkek Lisesi’ndeki yılları ile öğretmenlik yaptığı dönemden fotoğrafları, Bursa karikatürleri, 1920 tarihinde Diken mecmuasında çıkan ilk karikatürü, hafızalara kazınan tiplemeleri, Cumhuriyet ayrıca Akşam gazetelerinde çıkan çizimleri, kendi özel fotoğraf arşivinden kareler ile yaşamının dönüm noktaları yer alıyor.

Bu özel serginin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Türk karikatür sanatının doğuşuna neden olan ayrıca Türkiye’de karikatürün sevilmesini sağlamış bir isim olan Cemal Nadir’in, Bursa’dan çıkan ayrıca Bursa’nın vefa borçlu olduğu en değerli isimlerden biri olduğunu vurguladı. Çizgi ayrıca esprileriyle dünü bugüne taşıyan Cemal Nadir’i, doğduğu kentte açtıkları sergide Bursalılarla buluşturmaktan gurur duyduklarını belirten Başkan Erdem, “Karikatür sanatını kullanarak mizahi eleştirinin en güzel örneklerini sergileyen Cemal Nadir, yarattığı; ‘Dede ile Torun’, ‘Amcabey’, ‘Dalkavuk’ ayrıca ‘Yeni Zengin’ gibi tiplemelerle belleğimizde. O’nun çok özel çalışmaları ile 1936 tarihinde Cemal Nadir’in karikatür sergisine giden Nazım Hikmet’in Bursa’daki tek özgür fotoğrafı da bu sergide yer alıyor. Küratörümüz Deniz Dalkılınç ayrıca tasarımcımız Nejat Biçen’e, serginin açılmasına ön ayak olan Erkek Lisesi mezunlarından İlhan Özdoğan’a, serginin oluşumunda katkıları olan kurumlara çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Cemal Nadir ruhuyla yaşadıklarını belirten usta sanatçının torunu Mehmet Tunaman da, “Cemal Nadir, kısa ayrıca zorlukla geçen yaşamında çok önemli işler yapmış. Ben, O’na yetişemedim. Bu sergide benim bilmediğim birçok eser ayrıca fotoğraf var. Evdeki Akbaba, Amcabey dergilerini incelerdim. Duvarlarda karikatürlerinin orijinalleri asılı dururdu. Biz, hep Cemal Nadir ruhuyla yaşadık. O’nun açtığı yolda, Türkiye’de birçok karikatür sanatçısı yetişti. Ama Cemal Nadir bir başkaydı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bursa Erkek Lisesi Mezunları Derneği Başkanı İlhan Özdoğan da, Cemal Nadir’in çok önemli bir değer olduğu, Bursa’nın dünyaya açılan yüzü olarak O’nu tanımanın ayrıca 120. doğum tarihinde anmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Bursa’nın, Sait Faik, Reşat Nuri Güntekin gibi başka değerleri de olduğuna ayrıca bu isimlere sahip çıkılması gerektiğine de göze çarpan Özdoğan, sergide emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Ben, Cemal Nadir” sergisinin küratörü Deniz Dalkınıç ile Bursa Erkek Lisesi Mezunları Derneği Başkanı İlhan Özdoğan’a teşekkür ederek plaket verdi. “Ben, Cemal Nadir” sergisi, 10 Kasım tarihine kadar Nâzım Hikmet Kültürevi’nde izlenime açık kalacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu